رئیسجمهوری برزیل، در حالی که تلاش دارد این کشور را به رهبر جهانی مبارزه با تغییرات اقلیمی تبدیل کند، از استخراج نفت بهعنوان یک عامل کلیدی در رشد اقتصادی برزیل حمایت کرده است.
لولا دا سیلوا همزمان با بررسیهای آژانس حفاظت از محیط زیست برزیل برای اعطای مجوز به شرکت پتروبراس جهت استخراج نفت در منطقه حاشیه استوایی این کشور گفت: «ما به نفت نیاز داریم، زیرا درآمد حاصل از این صنعت برای تأمین مالی گذار به انرژیهای تجدیدپذیر ضروری است.»
داسیلوا در دو سال نخست ریاست جمهوری خود، اقدامات مهمی مانند کاهش جنگلزدایی و افزایش تعهدات برزیل به کاهش انتشار گازهای گلخانهای انجام داده است، اما طرح استخراج نفت، چند ماه پیش از برگزاری نشست زیست محیطی که برای اولین بار در آمازون برگزار خواهد شد، چالشهایی برای وجهه محیط زیستی دولت او ایجاد کرده است.
پروژه اکتشاف نفت در برزیل با انتقادهای گستردهای از سوی فعالان محیط زیست روبرو شده است. این گروهها معتقدند که نفت یکی از عوامل اصلی انتشار گازهای گلخانهای و تشدید گرمایش جهانی است.
سولی آراخو از سازمان غیردولتی رصدخانه اقلیم برزیل، میگوید: «شما نمیتوانید همزمان رهبر محیط زیستی باشید و در عین حال تولید سوختهای فسیلی را افزایش دهید. استفاده از درآمد نفتی برای تأمین مالی گذار انرژی، مانند این است که بگوییم باید جنگی را آغاز کنیم تا به صلح برسیم.»
تویا مانچینری، از سازمان هماهنگی گروههای بومی آمازون برزیل هم هشدار داده که پروژه اکتشاف نفت میتواند باعث تخریب غیرقابل بازگشت جنگلها و آلودگی رودخانههای این منطقه شود.
برزیل یکی از کشورهای پیشرو در انرژیهای تجدیدپذیر است و تقریباً نیمی از انرژی مصرفی این کشور از منابع تجدیدپذیر تأمین میشود که سه برابر میانگین جهانی است. با این حال، برزیل همچنان بزرگترین تولیدکننده نفت آمریکای لاتین و هشتمین تولیدکننده بزرگ نفت جهان است و در سال ۲۰۲۴ بهطور متوسط روزانه ۳.۴ میلیون بشکه نفت تولید کرده است.