آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و دیوید لمی، همتای بریتانیایی او، روز چهارشنبه ۲۱ شهریور وارد کییف، پایتخت اوکراین، شدند تا در «مقطع حساس» مقابله اوکراین علیه تهاجم روسیه، با مقامات ارشد این کشور دیدار کنند.
آقای بلینکن گفت قصد دارد به طور مستقیم نظرات ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور، و دیگر مقامهای ارشد دولت اوکراین را بشنود تا بداند اهداف کییف در جنگ چیست و واشنگتن چه کاری میتواند برای کمک به این کشور انجام دهد.
گمان میرود آقای زلنسکی بار دیگر درخواست خود از متحدانش را در لغو محدودیتهای استفاده از تسلیحات غربی، شامل موشکهای دوربرد «اتکمز» آمریکا و موشک کروز «استورم شدو» بریتانیا به عمق خاک روسیه تکرار کند تا توانایی مسکو برای حمله به اوکراین محدود شود.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع غربی گزارش داد که احتمال دارد روسای دیپلماسی آمریکا و بریتانیا پیش از صدور این اجازه از سوی واشنگتن و لندن، اوکراین را برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اهداف استراتژیکش تحت فشار قرار دهند.
پیشتر جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، در پاسخ به این پرسش که آیا ایالات متحده محدودیتهای استفاده اوکراین از تسلیحات دوربرد در جنگ علیه روسیه را لغو خواهد کرد یا خیر، گفته بود که دولت او در حال انجام این کار است.
آنتونی بلینکن میگوید عوامل متعددی در هر تصمیم در این مورد دخیل هستند؛ از جمله توانایی اوکراینیها در استفاده مؤثر از این تسلیحات که گاه نیازمند آموزشهای «قابل توجهی» است.
سفر آقای بلینکن به کییف یک روز پس از آن انجام میشود که او اعلام کرد روسیه از جمهوری اسلامی ایران موشکهای بالستیک دریافت کرده است و گفت احتمالاً روسیه ظرف چند هفته آینده از آنها در اوکراین استفاده خواهد کرد.
او هشدار داد که همکاریهای نظامی مسکو و تهران، امنیت اروپا را تهدید میکند.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، گفت واشنگتن میتواند خبر ارسال موشکهای «فتح ۳۶۰» ساخت ایران به روسیه را تأیید کند.
در پی انتشار این خبر، آمریکا روز سهشنبه ۲۰ شهریور تحریمهای جدیدی را علیه جمهوری اسلامی ایران از جمله شرکت هواپیمایی «ایران ایر» اعمال کرد.
همچنین بریتانیا، فرانسه و آلمان ضمن محکومیت شدید صدور موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی به روسیه، از اعمال تحریمهای تازه علیه شرکت هواپیمایی «ایران ایر» و لغو خدمات هوایی به ایران خبر دادند.
اوکراین نیز گفته است که ممکن است با جمهوری اسلامی ایران قطع رابطه کند.
همزمان با این اقدامات، مقامهای جمهوری اسلامی مدعی شدهاند که موشکهای بالستیک به روسیه صادر نکردهاند. آنها پیشتر در مورد پهپادهای ارسال شده به روسیه نیز چنین ادعایی کرده بودند. این در شرایطی بود که اوکراین قطعاتی از پهپادهای سرنگون شده در خاک خود را به نمایش گذاشت.