لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۲

بلینکن تصمیم چین در به تعلیق درآوردن همکاری‌ها را غیر مسئولانه خواند


 آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در سفر به مانیل، فیلیپین. ۶ اوت ٢٠٢٢
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در سفر به مانیل، فیلیپین. ۶ اوت ٢٠٢٢

آنتونی بلینکن تصمیم چین در به تعلیق درآوردن همکاریهای دوجانبه در طیفی از مسائل از جمله نظامی و مقابله با تغییرات اقلیمی را غیر مسئولانه خواند. این اقدام پکن در واکنش به سفر اخیر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان صورت گرفته‌است.

وزیر امور خارجه ایالات متحده روز شنبه در کنفرانسی خبری با همتای خود در فیلیپین گفت که اقدامات اخیر چین، یعنی شلیک موشک بالستیک و انجام مانور نظامی در تنگه تایوان از رویه حل مسالمت آمیز حل مسائل دور شده است و به سمت استفاده از زور پیش رفته است.

او ادامه داد: ما نباید به دلیل اختلافات بین دو کشورمان در موضوعات مورد اهمیت جهانی همکاری دو جانبه را گروگان بگیریم.

چین به تلافی دیدار نانسی پلوسی از تایوان، گفتگوهای نظامی میان دو کشور را لغو کرد و همکاری در زمینه تغییرات اقلیمی و جرایم فرامرزی و مهاجرت غیرقانونی را تعلیق کرده است.

این درحالی است که وزارت دفاع تایوان روز شنبه اعلام کرد که نیروی دریایی و هوایی چین کمونیست حمله فرضی از چند نقطه در اطراف جزیره تایوان را ادامه دادند.

آمریکا برای کاهش تنش، از آزمایش موشک قاره پیمای Minuteman III که قرار بود در هفته جاری انجام شود صرف نظر کرد.

پکن، تایوان را که به صورت دموکراسی لیبرال غربی اداره می شود، نه یک کشور مستقل بلکه یک استان یاغی می داند.

اگرچه واشنگتن بارها در روزها و ماههای اخیر اعلام کرده است که تغییری در سیاست چین واحد، نداده است اما پکن، پس از ورود و حضور نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، روندی خصمانه در پی گرفته است.

ایالات متحده روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان ندارد، اما طبق قوانین ایالات متحده موظف است که ابزار دفاعی را در اختیار این جزیره قرار دهد.

در همین حال وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با رئیس جمهوری فیلیپین، پیمان دفاعی ٧٠ ساله واشنگتن-مانیل را «آهنین» خواند و گفت: «حمله مسلحانه به نیروهای مسلح، کشتی‌های عمومی، و هواپیماهای فیلیپینی» پاسخ آمریکا را در چارچوب این پیمان دفاعی دوجانبه به دنبال خواهد داشت.

به گفته دیپلمات ارشد آمریکا، «فیلیپین دوست، شریک، و متحدی غیرقابل‌جایگزین برای ایالات متحده است.»

در این دیدار راه‌های تقویت اتحاد میان دو کشور و تعمیق همکاری برای پیشبرد آزادی، رفاه، و امنیت در حوزه هند و اقیانوسیه به بحث گذاشته شد.

مارکوس فردیناند، رئیس جمهوری فیلیپین، نیز در این دیدار گفت فکر نمی‌کند سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان سبب تشدید تنش‌ها شده باشد چون شرایط پیش از آن سفر نیز پرتنش بود.

به گفت او، این شرایط مدت زیادی است در منطقه حکم‌فرماست و همگی به آن عادت کرده‌اند.

فیلیپین یکی از نقاط محوری مورد رقابت واشنگتن و پکن است و یکی از چالش‌های عمده پیش روی رئیس جمهوری جدید این کشور، ایجاد تعادل در روابط با این دو ابرقدرت است.

همکاری برای تقویت بیشتر پیمان دفاعی آمریکا و فیلیپین، در کانون گفت‌وگوهای بلینکن با همتای فیلیپینی‌اش نیز قرار داشت.

وزیر خارجه فیلیپین نیز گفت واشنگتن متحد مهمی برای کشورش است. او در ارتباط با سفر پلوسی به تایوان گفت فیلیپین منتظر است قدرت‌های بزرگ به آرام‌تر شدن اوضاع کمک کنند.

دیپلمات ارشد فیلیپین همچنین اعلام کرد جو بایدن همتای فیلیپینی‌اش را به واشنگتن دعوت کرده و دو طرف سرگرم یافتن زمانی مناسب برای این سفر هستند.

XS
SM
MD
LG