بنا بر اعلام کاخ سفید جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، عصر دوشنبه ۴ بهمن با هدف رایزنی و هماهنگی نزدیک با متحدان و شرکای آن سوی اقیانوس اطلس و در پاسخ به ادامه تقویت نظامی روسیه در مرزهای اوکراین، با رهبران اروپا یک تماس ویدیویی خواهد داشت.
آقای بایدن در این تماس علاوه بر گفتوگو با رهبران اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، با همتایان فرانسوی و لهستانی خود، و همچنین نخستوزیران بریتانیا، ایتالیا، و صدر اعظم آلمان گفتگو میکند.
در همین ارتباط، اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، گفت اتحادیه اروپا قصد دارد با ارائه بسته کمک مالی به اوکراین کمک کند تا اثرات درگیری با روسیه را کاهش دهد. به گفته وی، این بسته کمک « شامل وام اضطراری و کمکهای بلاعوض است. اول از همه، کمیسیون یک بسته کمک مالی کلان اضطراری جدید به مبلغ یک میلیارد و ٢٠٠ میلیون یورو را پیشنهاد میکند. این بسته به اوکراین کمک میکند تا به مساله نیازهای مالی متاثر از درگیری رسیدگی کند.»
ولودمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در توییتی به انگلیسی با قدردانی از آن چه وی تصمیم به موقع اتحادیه اروپا عنوان کرد، از خانم فون در لاین قدردانی کرد و افزود که اوکراین نیرومند کلید امنیت اروپا است و اتحادیه اروپا بار دیگر حمایت قاطع خود را از اوکراین نشان داد.
در یک تحول دیگر، آمریکا و بریتانیا رسما اعلام کردند که خانواده پرسنل حاضر در سفارتخانههایشان در کییف را به خانه برمیگردانند.
وزارت خارجه آمریکا روز یکشنبه در بیانیهای با اشاره به «تهدید اقدام نظامی روسیه» دستور داد اعضای خانواده پرسنل سفارت ایالات متحده در اوکراین آن کشور را ترک کنند.
لندن نیز دست به اقدام مشابهی زده است، اما جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که این بلوک برنامهای برای انجام چنین اقدامی ندارد.
وزیر دفاع اوکراین روز یکشنبه گفت که این کشور دومین محموله تسلیحات به میزان ۸۰ تن را از ایالات متحده دریافت کرده است. این محموله بخشی از یک کمک دفاعی ۲۰۰ میلیون دلاری آمریکا به اوکراین است.
در همین حال کرملین، از افزایش و تقویت نظامی اوکراین و کشورهای عضو ناتو در همسایگی مرزش به شدت ابراز نگرانی کرد.
روسیه در ماههای اخیر بیش از صد هزار نیروی رزمی با تجهیزات سنگین را در امتداد مرز اوکراین مستقر کرده است.
کرملین دوشنبه آمریکا و متحدانش را به تشدید تنشهای مسکو و غرب با اعلام تقویت نیروهای ناتو در شرق اروپا و خارج کردن خانوادههای دیپلماتهای سفارت آمریکا و بریتانیا از اوکراین متهم کرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت که احتمال درگیری نظامی در شرق اوکراین که توسط طرف اوکراینی آغاز شده باشد، بیش از هر زمان دیگری است.
کلیدی ترین نقطه اختلاف روسیه با غرب، اصرار کرملین براین است که اوکراین هرگز به عضویت ناتو در نیاید، امری که مورد پذیرش غرب و آمریکا نیست.
روسیه بیش ٢٠ هزار کیلومتر مرز خشکی با چهارده کشور دارد، در حالی که مرزهایش با پنج کشور عضو ناتو، فقط در حدود یکهزار و ٢٠٠ کیلومتر است.
آمریکا و غرب اعلام کردهاند در صورت حمله مجدد روسیه به اوکراین، تحریمهای گسترده و شدید اقتصادی بر مسکو اعمال خواهد کرد.