لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۷

هشدار رئیس جمهوری آمریکا به چین در مورد تهاجم به تایوان


کنفرانس خبری مشترک جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، و فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن، در کاخ آکاساکا در توکیو، ژاپن. دوشنبه ٢٣ مه ٢٠٢٢
کنفرانس خبری مشترک جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، و فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن، در کاخ آکاساکا در توکیو، ژاپن. دوشنبه ٢٣ مه ٢٠٢٢

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز دوشنبه در کنفرانس خبری مشترک خود با نخست‌وزیر ژاپن هشدار داد که واشنگتن در صورت تهاجم چین به تایوان مداخله نظامی خواهد کرد. این یکی از شدیدترین اظهارات یک رئیس جمهوری آمریکا در دفاع از تایوان طی دهه‌های اخیر است.

در این کنفرانس خبری رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به این پرسش که آیا در صورت مورد حمله قرار گرفتن تایوان ایالات متحده از آن کشور دفاع خواهد کرد، پاسخ داد: «بله.»

بایدن همچنین با اشاره به تهاجم روسیه به اوکراین افزود اکنون وظیفه دفاع از تایوان سنگین‌تر از پیش نیز هست.

آمریکا به لحاظ سنتی چنین ضمانت‌های امنیتی آشکاری به تایوان نداده است و به جای پیمان دفاعی دوجانبه، سیاست «ابهام راهبردی» را در قبال تهاجم احتمالی چین دنبال کرده است.

وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین، با «ابراز نارضایتی شدید و مخالفت قاطع» با اظهارات رئیس جمهوری آمریکا گفت «چین گزینه‌ای برای سازش یا امتیازدهی بر سر مسائل مرتبط با منافع جوهری‌اش همچون حاکمیت و تمامیت ارضی ندارد.»

وی تهدید کرد پکن «اقدامی قاطع» برای حفاظت از حاکمیت و منافع امنیتی خود انجام خواهد داد.

ایالات متحده در چارچوب سیاست «یک چین» خود، پکن را به عنوان دولت رسمی چین می‌شناسد و روابط دیپلماتیک با تایوان ندارد. با این وجود، واشنگتن در چارچوب روابط غیررسمی خود با تایوان در تایپه، پایتخت، سفارت‌خانه‌ای دوفاکتو دارد و تجهیزات نظامی در اختیار این جزیره خودگردان قرار می‌دهد.

  • رونمایی از قرارداد تجاری جدید

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز دوشنبه قرارداد تجاری جدیدی را با ١٢ کشور حوزه هند و اقیانوسیه با هدف تقویت اقتصادهای‌شان امضا کرد.

وی در جریان یک کنفرانس کنفرانس خبری مشترک با فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن، ضمن اذعان به وجود «مشکلات اقتصادی» در آمریکا گفت که در مقایسه با مشکلاتی که در سایر نقاط دنیا وجود دارند پیامدهای کمتری متوجه آمریکا است.

دولت بایدن می‌گوید هدف از طرح «چارچوب اقتصادی هند و اقیانوسیه برای رفاه» نشان‌دادن تعهد ایالات متحده به این حوزه اقتصادی مورد مناقشه و رفع نیاز به ثبات در تجارت پس از اختلالات ناشی از همه‌گیری و حمله روسیه به اوکراین است.

ایالات متحده به همراه ١٢ کشور استرالیا، برونئی، هند، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، مالزی، نیوزلند، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، و ویتنام که رویهمرفته ۴۰ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می‌دهند، کشورهای عضو این معاهده تجاری هستند.

آنها در بیانیه‌ای مشترک گفته‌اند که این معاهده به «آماده‌سازی اقتصادهایمان برای آینده» پس از بحران ناشی از همه‌گیری کووید-١٩ و جنگ در اوکراین کمک خواهد کرد.

نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، نیز که برای شرکت در اجلاس گروه «کواد» در توکیو به سر می‌برد، در مراسم رونمایی از این طرح شرکت کرد درحالیکه رهبران ١٠ کشور دیگر از طریق ویدیو کنفرانس در این مراسم مشارکت کردند.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در کنار فومیو کیشیدیا، نخست‌وزیر ژاپن، و نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، در جریان رونمایی از طرح «چارچوب اقتصادی هند و اقیانوسیه برای رفاه» در توکیو، ژاپن. ٢٣ مه ٢٠٢٢
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در کنار فومیو کیشیدیا، نخست‌وزیر ژاپن، و نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، در جریان رونمایی از طرح «چارچوب اقتصادی هند و اقیانوسیه برای رفاه» در توکیو، ژاپن. ٢٣ مه ٢٠٢٢

بنا به اعلامیه کاخ سفید، «چارچوب اقتصادی هند و اقیانوسیه برای رفاه» به ایالات متحده و کشورهای آسیایی کمک می‌کند همکاری نزدیکی در زمینه زنجیره تامین، انرژی پاک، زیرساخت‌ها، انرژی پاک، مبارزه با فساد، و تجارت دیجیتالی داشته باشند.

منتقدان این طرح تجاری می‌گویند که این طرح مشوق اقتصادی چندانی همانند کاهش تعرفه‌ها یا امکان دسترسی بیشتر به بازارهای ایالات متحده فراهم نمی‌آورد.

نخست‌وزیر ژاپن اما ضمن استقبال از این طرح، ابراز امیدواری کرد جو بایدن موضع ایالات متحده را بازنگری کرده و به معاهده پیمان ترانس-پاسیفیک، که دونالد ترامپ در سال ٢٠١٧ از آن خارج شده بود، بازگردد.

با رونمایی بایدن از طرح تجاری خود، اکنون انتظار می‌رود مذاکرات میان کشورهای عضو حول چهار ستون تجارت «عادلانه»، انعطاف‌پذیری زنجیره تامین، زیرساخت‌ها و تغییرات اقلیمی، و مالیات و مبارزه با فساد انجام شوند.

نکته حائز اهمیت این است که تمامی ١٣ کشور امضاکننده طرح جو بایدن، این اختیار را دارند که ستون یا ستون‌های مطلوب خود جهت پیگیری فعالیت‌هایشان را انتخاب کنند. خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از یک مقام کاخ سفید گزارش داده که مدت‌زمان مذاکرات جهت نهایی‌کردن این طرح ١٢ تا ١٨ ماه طول خواهد کشید.

اما تایوان، که چین آن را بخشی از خاک خود می‌داند، عضوی از این پیمان تجاری نیست و به گفته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، مذاکرات تجاری با تایوان به صورت دو جانبه انجام می‌شود.

XS
SM
MD
LG