جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در دیدار روز چهارشنبه با همتای چینی خود، شی جین پینگ، در حاشیه نشست همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (آپک) در سانفرانسیسکو دیدار میکند و به پشتوانه و حمایت اقتصاد قدرتمند ایالات متحده، آمریکا از موضعی مستحکم به این اجلاس میآید.
به گزارش صدای آمریکا، بایدن با برخی اهداف کلیدی، از جمله از سرگیری خطوط ارتباطی مستقیم بین سران نظامی به عنوان راهی برای کاهش تنش بین واشنگتن و پکن، وارد نشست «آپک» سانفرانسیسکو خواهد شد.
همچنان که موضوع حساس تایوان نیز مانند جنگهای اروپا و خاورمیانه، روی میز مذاکره قرار دارد.
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، پیش از این دیدار در یک گفتگوی اختصاصی با صدای آمریکا گفت بایدن قصد دارد روابط مسئولانهتری را در دستور کار این نشست قرار دهد، اما معتقد است که آمریکا از موضع قویتری به این نشست میآید.
جان کربی همچنین گفت جو بایدن مشتاقانه منتظر این دیدار با رئیس جمهوری چین است. «این دیدار پس از چندین ماه فراز و نشیب در روابط ما به دست میآید.»
کربی بر این باور است که «به عنوان رهبرانی که دو کشور را اداره میکنند ـ به معنای واقعی کلمه روابط دوجانبه یکی از مهمترین روابط در جهان است ـ ما باید آن را به جایگاه مسئولانهتری نسبت به آنچه که هست یا تاکنون بوده، تبدیل کنیم.»
هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت که «اقتصاد ایالات متحده در حال حاضر قویتر از چندین دهه گذشته است و ما اتحادها و مشارکتهای خود را در سراسر آسیا - اقیانوسیه و فراتر از آن، تقویت و احیا کردهایم اگر چه مشتاقانه منتظر شنیدن دیدگاه رئیس جمهور شی، درباره چگونگی مدیریت این روابط در آینده نیز هستیم.»
جان کربی درباره رفتار غیر مسئولانه و تهدیدات چین علیه انتخابات تایوان و فراتر از آن بدون اشاره به جزئیات گفت که «ما معتقدیم که نقطه قوت واقعی دموکراسی، انتخابات آزاد و عادلانه است که بدون مانع و بدون وقفه باشد تا با دخالت خارجی آسیبی نبیند.»
کربی در پاسخ به پرسشی درباره برقراری مجدد ارتباطات متقابل نظامی گفت: «من از ملاقاتی که بایدن با رئیس جمهور شی خواهد داشت، جلوتر نمیروم. واضح است که یکی از راههای ارتباطی که باز نبوده، خط ارتباطی سران نظامی بوده و این مهم است زیرا داشتن توانایی دو ارتش برای برقراری ارتباط در سطوح مختلف یک عامل خوب برای کاهش تنش است و اشتباه محاسباتی و سوء تفاهم را کاهش میدهد.»
هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید همچنین در اهمیت برگزاری اجلاس «آپک» گفت: «ما مشتاقانه منتظر اجلاس بسیار سازنده در آمریکا هستیم. بیست و یک کشور در منطقه شرکت خواهند کرد، منطقهای که ۶۰ درصد تولید اقتصاد جهانی را تشکیل میدهد.»
همچنین «نشریه هیل» که اخبار کنگره آمریکا را پوشش میدهد درباره این دیدار نوشت محور نشست بایدن و شی، «احیای ارتباطات نظامی تخریب شده توسط چین در سال ۲۰۲۲» و «کاهش تنشها بر سر تایوان» و «پرداختن به دخالت چین در درگیریهای جهانی» است.
مدیریت و برقراری روابط رقابتی بین دو کشور یک هدف کلیدی است که بر لزوم اجتناب از تعارضات بالقوه تاکید دارد. پیشبینی میشود که در «موضوع قاچاق مخدر فنتانیل از چین به آمریکا» پیشرفت حاصل شود، زیرا رسیدگی به این موضوع به احتمال زیاد یک نقطه کانونی در مبارزات انتخاباتی ۲۰۲۴ جو بایدن باشد و بر همکاری گستردهتر بین دو کشور تاثیر بگذارد.
این دیدار سران آمریکا و چین که در حاشیه نشست همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (آپک) برگزار میشود، اولین باری است که شی جینپینگ را در شش سال گذشته به ایالات متحده میآورد. بایدن و شی آخرین بار یک سال پیش در اندونزی ملاقات کردند اما از آن زمان تاکنون با هم صحبت نکردهاند.