جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در مصاحبهای با شبکه سیبیاس که روز یکشنبه ٢١ مرداد پخش شد، گفت تحقق توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس «هنوز امکانپذیر» است.
بایدن در ارتباط با طرح پیشنهادیاش برای برقراری آتشبس و بازگرداندن گروگانهای ربودهشده توسط حماس یادآور شد که این طرح از سوی گروه هفت و شورای امنیت سازمان ملل متحد تایید شده و هنوز قابلاجرا است.
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «به معنای واقعی کلمه هر روز» تلاش میکند شرایط جاری در خاورمیانه به جنگ منطقهای تبدیل نشود. او هشدار داد این اتفاق «به آسانی» میتواند رخ دهد.
- طرح بایدن
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه ۱۱ خرداد از پیشنهاد جدید و چندمرحلهای اسرائیل برای پایان جنگ در غزه خبر داد و گفت که در صورت به نتیجه رسیدن این توافق «اسرائیل میتواند بخشی از شبکه امنیتی منطقهای برای مقابله با تهدیدهای ایران باشد.»
او در زمان پردهبرداری از این توافق گفت: «تمامی گروگانها را به خانه باز میگرداند، امنیت اسرائیل را تضمین میکند، وضعیت بهتری برای غزه پس از حماس ایجاد میکند، و زمینه را برای یک راهحل سیاسی ... [و] آینده بهتر برای اسرائیلیها و فلسطینیان به طور یکسان فراهم میکند.»
جو بایدن گفت پیشنهاد جدید متشکل از سه مرحله است و در مرحله نخست که شش هفته طول میکشد، آتشبس کامل ایجاد خواهد شد، سربازان اسرائیلی از تمامی مناطق مورد سکونت در غزه خارج میشوند، و تعدادی از گروگانها از جمله زنان، سالخوردگان، و زخمیهای اسرائیلی در برابر صدها زندانی فلسطینی آزاد میشوند.
به گفته او، پیکر برخی از گروگانهای کشتهشده نیز در این مرحله به خانوادههای آنها باز گردانده خواهد شد.
جو بایدن افزود در مرحله نخست همچنین غیرنظامیان فلسطینی به خانهها و محلههای خود در غزه از جمله شمال باز خواهند گشت و روزانه ۶۰۰ کامیون کمکهای بشردوستانه به آنها تحویل داده خواهد شد.
رئیس جمهوری آمریکا گفت در این شش هفته، اسرائیل و حماس به کمک ایالات متحده، مصر، و قطر درباره تدارکات لازم برای ورود به مرحله دوم و پایان دائمی خصومتها مذاکره خواهند کرد.
بر اساس طرح پیشنهادی اسرائیل، در مرحله دوم تمامی گروگانهای زنده اسرائیلی آزاد میشوند و ارتش اسرائیل از کل نوار غزه خارج میشود.
رئیس جمهوری آمریکا در ارتباط با مرحله سوم و پایانی طرح پیشنهادی اسرائیل گفت که در این مرحله بازسازی غزه آغاز میشود و پیکر بقیه گروگانهای کشتهشده اسرائیلی به خانوادههای آنها بازگردانده خواهد شد.
- افزایش تنشها پس از کشتهشدن هنیه
حمله مرگبار ٩ مرداد اسرائیل علیه فواد شکر، ارشدترین فرمانده نظامی حزبالله، و همچنین حمله منتسب به اسرائیل علیه اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی پیشین حماس، خاورمیانه را در آستانه رویارویی مستقیم حکومت ایران و گروههای نیابتیاش بهویژه حزبالله در یک سو و اسرائیل و متحدان آن در دیگر سو قرار داده است.
مقامات ارشد جمهوری اسلامی از جمله علی خامنهای، رهبر، و همچنین حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، تهدید کردهاند که این حملات را بیپاسخ نخواهند گذاشت.
یکی از سناریوهای مطرحشده در صورت وقوع جنگ میان حکومت ایران و نیابتیهایش با اسرائیل، حمله سلولهای خفته حماس در کرانه باختری و احتمالا اسرائیل به شهروندان اسرائیلی است.
در مقابل، اسرائیل که تاکنون مسئولیت کشته شدن اسماعیل هنیه را بر عهده نگرفته، هشدار داده است که هر طرف به این کشور حمله کند، مجبور به پرداخت بهایی سنگین خواهد شد.