جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، که هفتههای پایانی ریاستجمهوری خود را سپری میکند، روز چهارشنبه ۲۲ آذر یک سند جدید امنیت ملی را برای دولت آینده ایالات متحده صادر کرد. هدف از ارائه این سند، مقابله با همکاری فزاینده جمهوری اسلامی ایران، چین، کرهشمالی و روسیه است که دولت بایدن از آنها به عنوان «محور آشوب» یاد میکند.
آقای بایدن که در یک اندیشکده در واشنگتن حاضر شد و درباره موفقیت اقتصادی خود صحبت کرد، گفت: «اگر ما جهان را رهبری نکنیم، چه کسی رهبری خواهد کرد؟»
به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا، یکی از مقامات دولت بایدن میگوید این سند محرمانه، «نقشه راه» دولت ایالات متحده برای مقابله با این چالش در آینده است.
محتوای دقیق این سند در دسترس عموم قرار ندارد و مقامات کاخ سفید میگویند جزئیات محرمانه نظامی و فنی را در برمیگیرد.
اما مقامات چهار هدف کلی را تعیین کردهاند که شامل «تقویت همکاری میان سازمانهای دولتی آمریکا، به اشتراکگذاری سریعتر اطلاعات بین متحدان این کشور، آمادگی بهتر، و استفاده از ابزارهای دیپلماتیک و اقتصادی مانند تحریمهای حداکثری» میشود.
مقامات تأکید کردهاند که کار روی این سند مدتها قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه گذشته میلادی آغاز شده بود.
یکی از این دو مقام دولت بایدن که نامشان فاش نشده است، به خبرنگاران گفت که امیدوار هستند اطلاعات ارائه شده مفید باشد و افزود: «آنها [دولت ترامپ] کاملاً آزاد هستند که سند امنیت ملی را به روش دیگری تهیه کنند.»
مقامات اطلاعاتی آمریکا گفتهاند که در حال حاضر، این گروه چهار کشوری هنوز به صورت یک «تهدید منسجم» علیه امنیت ایالات متحده هماهنگ نشدهاند.
آوریل هینز، مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا، در اوایل ماه جاری میلادی در شورای روابط خارجی گفت: «این کشورها هنوز به عنوان یک بلوک عمل نمیکنند.»
این مقام دولت بایدن در تشریح شرایط و انگیزههای هر یک از این چهار کشور اشاره کرد که جمهوری اسلامی تحت فشار تحریمهای سنگین غرب قرار دارد و به دنبال تقویت اقتصاد خود است.
او افزود روسیه به دنبال «برآورده کردن نیازهای دوران جنگ» است، کره شمالی در پی گسترش متحدهای خود است و در عین حال خود را از پکن جدا میکند، اما چین که سنگینترین وزن را در میان این چهار کشور دارد، پیچیدهترین چالش را برای آمریکا ایجاد میکند.
آوریل هینز گفت: «چین از نظر اقتصادی به سایر نقاط جهان وابسته است و این موضوع این سوال را برای این کشور ایجاد میکند که آیا واقعاً میخواهد با این گروه همراه باشد یا خیر.»
آنا بورشچوسکایا، تحلیلگر مسائل روسیه در انستیتوی واشنگتن، به صدای آمریکا گفت که استراتژی دونالد ترامپ برای مقابله با این تهدید «نامشخص» است ولی تیم او نشان داده است که به دنبال جدا کردن روسیه از چین هستند و ترامپ متعهد شده است تا به سرعت به جنگ در اوکراین پایان دهد.
او در مورد اینکه آیا دولت ترامپ توصیههای دولت بایدن در این رابطه را به طور جدی مد نظر قرار خواهد داد یا نه، گفت: «در این مرحله، بر اساس آنچه من دیدهام، این سند نسبتاً خنثی به نظر می رسد. بنابراین ممکن است ترامپ آن را در نظر بگیرد.»