لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۲

بابک زنجانی: دلال، رانتخوار، یا «بسیجی اقتصادی»؟


Tyesha Miller, a neighbor of Jerame Reid, speaks during a news conference after police dashboard camera footage was released from the Dec. 30, 2014 fatal shooting of Reid during a routine traffic stop, in Bridgeton, N.J., Jan. 21, 2015.
Tyesha Miller, a neighbor of Jerame Reid, speaks during a news conference after police dashboard camera footage was released from the Dec. 30, 2014 fatal shooting of Reid during a routine traffic stop, in Bridgeton, N.J., Jan. 21, 2015.

با وجود تحقیق در مورد بدهی دو میلیارد دلاری بابک زنجانی به وزارت نفت، این میلیاردر جنجالی ایران گفته است من نه دلال نفتی ام و نه رانتخوار، من بسیجی اقتصادی ام

بابک زنجانی طی ماه های گذشته به یکی از چهره های خبرساز عرصه اقتصادی ایران و به ویژه دولت محمود احمدی نژاد بدل شده است.

بنا به گزارش رسانه ها، بابک زنجانی، میلیاردر و سرمایه گذار جوان ایرانی که نام او به عنوان یکی از چهره های اصلی پرونده های اقتصادی مطرح و جنجالی ایران به میان آمد، ٢ میلیارد دلار به وزارت نفت کشور بدهی دارد.

ایسنا، خبرگزاری دانشجویان ایران روز دوشنبه (٢ دسامبر) به نقل از حبیب آقاجری، یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نوشته این کمیسیون برای حل مسئله فروش نفت و اختلاف های پیش آمده در این مورد با بابک زنجانی دیدار و گفتگو کرده است.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس گفته است: «کمیسیون انرژی تاکنون با حضور مسئولان مختلف وزارت نفت و خود آقای بابک زنجانی جلساتی در مورد اختلاف‌های پیش آمده در خصوص فروش نفت و بدهی زنجانی به وزارت نفت داشته، اما نتایج نهایی هنوز حاصل نشده است.»

سایت الف روز دوشنبه از ارسال گزارش ٧٠٠ صفحه ای از معاملات نفتی و ضمانت اخذ شده از شرکت متعلق به بابک زنجانی به مجلس خبر داده است.

بیژن زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران روز ١٩ شهریور سال جاری گفته بود بابک زنجانی بیش از ٢ میلیارد دلار حاصل از فروش نفت ایران به خزانه دولت بدهکار است. بابک زنجانی نیز یک روز پس از اظهارنظر وزیر نفت دولت جدید ایران ضمن تکذیب اظهارات آقای زنگنه، ادعا کرده بود: «عدم انتقال پول وزارت نفت به ایران به من ارتباطی ندارد.» او گفته بود این پول در حساب شرکتی وابسته به وزارت نفت در خارج از کشور است و عدم انتقال آن به وزارت نفت به او ارتباطی ندارد.

او ادعا کرده است فقط به افتتاح حساب برای یکی از شرکت های وابسته به وزارت نفت در بانکی در مالزی کمک کرده که او با آن بانک همکاری داشته است. بنا به گفته بابک زنجانی، این شرکت نفتی ایران به دلیل تحریم ها برای نقل و انتقالات پولی خود نمی توانسته در خارج از کشور حساب افتتاح کند و بنابراین به درآمد حاصل از فروش محصولات خود دسترسی نداشته است.

نام بابک زنجانی در فهرست تحریم های اتحادیه اروپا ذکر شده و از وی به عنوان یکی از حلقه های اصلی عقد معامله های نفتی ایران و انتقال پول حاصل از فروش نفت به داخل کشور نام برده شده است.

بنا به گزارش رسانه ها، حسابی که در بانکی در مالزی و اعتباری که با نام زنجانی افتتاح شده بود، هم اکنون به دلیل تحریم وی و شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت، مسدود شده و بنا به گفته وی «انتقال پول به ایران با مشکلاتی همراه است.»

بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران گفته است پیگیری تخلفات در واریز درآمدهای نفتی به خزانه دولت از جمله اولویت های اوست و وی قصد دارد با کمک مجلس این مطالبات را پیگیری کند.

وزیر نفت ١٩ شهریور سال جاری گفته بود آقای زنجانی ادعا می کند این پول به حسابش ریخته شده، اما مقامات آمریکا این حساب را مسدود کرده اند.

زنجانی در گفتگوی اخیر خود با ایسنا در مورد فعالیت های خود در زمینه قراردادهای نفتی گفته است: «در بدو کار خریداران نفت از آن شرکت به بانک مراجعه و طی جلساتی با مسئولان بانک صحبت می‌کردند که اگر بخواهند این نفت را خریداری کنند ما چگونه می‌توانیم مدیریت منابعی برای آن انجام دهیم تا اینکه برای تعداد هشت کشتی نفت ال‌ سی‌های مدت‌ دار ٦٠ تا ٩٠ روزه از مشتریان به بانک ارسال و اینجانب آن را هماهنگ کردم و به شرکت مذکور ابلاغ شد. ال‌ سی‌ها همه تایید شده و بدون اشکال بود و شرکت نفت هم همه آنها را بررسی و تایید کرد و وقتی فروشنده محصول (شرکت نفت) آماده بارگیری شد متوجه شدیم کشتی‌های آن در تحریم رفته و پرچم ندارد و نمی‌تواند حمل را انجام دهد.»

بابک زنجانی در گفت و گویی گفته است:« من نه دلال نفتی ام و نه رانتخوار، من بسیجی اقتصادی ام.»

وزارت دارایی ایالات متحده نیز شش ماه پیش نام بابک زنجانی را به فهرست ایرانیان تحت تحریم های آمریکا قرار داد. آمریکا بابک زنجانی را به پولشویی و دور زدن تحریم های اقتصادی علیه ایران متهم کرده است.

نام بابک زنجانی، سرمایه دار و تاجر ایرانی در مرکز اختلافات بین محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری پیشین و علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران قرار داشت و طرفین یکدیگر را به بهره گیری از زنجانی و تسهیل معاملات اقتصادی پرسود متهم می کردند. آقای احمدی نژاد با مطرح کردن این مسئله در مجلس جنجال های خبری و سیاسی بسیاری پدید آورد.

یک تحلیلگر مسائل ایران که مقیم کاناداست و نخواسته نامش فاش شود، طی گفت و گویی با وبسایت فارسی صدای آمریکا، در مورد ظهور شخصیت هایی همچون بابک زنجانی می گوید: «چهره هایی همچون بابک زنجانی به عنوان افرادی که می توان آن ها را میلیونرهای تحریم خواند، در حقیقت واسطه هایی هستند که در مواردی که به دلیل تحریم های اقتصادی، روند عادی تجارت بین المللی انجام نمی شد و نهادها و شرکت های قانونی موفق به انجام فعالیت های خود نبوده اند، چنین افرادی در مقام واسطه دست به این مبادلات مالی و بازرگانی می زدند و در شرایطی که فضای عادی برای مبادلات بازرگانی بسته است، افراد وابسته به نهادهای قدرت و نفوذ که بلندپروازی های بسیاری نیز دارند، وارد عرصه اقتصادی می شوند.»

بابک زنجانی خود اذعان کرده است که بیش از ٧٠ شرکت دارد و اولین بانک سرمایه گذاری اسلامی در مالزی را تاسیس کرده است. او همچنین یکی از سهامداران شرکت هواپیمایی انور ترکیه، بانکی در تاجیکستان و یک موسسه مالی اعتباری در امارات متحده عربی است.

وی در گفتگو با ایسنا، خبرگزاری دانشجویان ایران، گفته بود ۶۴ شرکت داخلی و خارجی دارد و ١٧ هزار پرسنل شرکت های او در ایران و در کشورهای دیگر دنیا فعالیت می کنند.

خبرگزاری مهر به نقل از سیف الله جشن ساز، مدیرعامل شرکت نیکوشائبه وابسته به وزارت نفت در واکنش به ادعای مجلس در مورد عدم ارائه مدارک از سوی وزارت نفت و همکاری وزارتخانه با بابک زنجانی گزارش داده است: «از حدود یک سال قبل اطلاعات کاملی از معامله های نفتی با شرکت ISO متعلق به بابک زنجانی به رئیس و اعضای کمیسیون انرژی ارائه شده بود.»

در شرایطی که کمیسیون تحقیق انرژی مجلس پرسش هایی در مورد اخذ ضمانت از
بابک زنجانی در زمینه معامله های نفتی را مطرح کرده اند، مدیرعامل شرکت نیکوشائبه و یکی از دست اندرکاران این پرونده اواخر مهر ماه سال جاری گفت: «تمامی اسناد و مدارک خواسته شده توسط کمیته منتخب کمیسیون انرژی در اختیار آنان قرار گرفته است و ضمانت اخذ شده از شرکت ISO (متعلق به بابک زنجانی) اعتبار اسنادی بانکی (LC) دارد که رویه جاری شرکت ملی نفت ایران بوده و رئیس کمیسیون انرژی به خوبی اطلاع دارند که این نوع اعتبار اسنادی بانکی از ضمانت های معتبر برای فروش نفت و هر معامله دیگر بین المللی است.»

بابک زنجانی در مصاحبه ای خود را «سرباز بسیجی در جبهه اقتصادی» نامیده است. گفتنی است که بنا به گفته عضو کمیسیون انرژی مجلس علاوه بر این کمیسیون، کمیسیون اصل ٩٠ هم در حال بررسی موضوع سرنوشت پول حاصل از فروش محصولات نفتی و واریز آن به خزانه دولت است.

تحلیلگر مسائل ایران که نخواسته نامش برده شود، در ادامه گفت و گو با وبسایت فارسی صدای آمریکا می گوید: «محمود احمدی نژاد، از اوایل سال های دوره اول ریاست جمهوری اش برای مقابله با تحریم های بانکی و مالی خارجی تمایل داشت پولهای بانک مرکزی را به حساب های شخصی افرادی واریز کند که قابل اعتماد بودند، به حساب افرادی مثل بابک زنجانی، اما این اقدام او با مخالفت نهادهای حکومتی مواجه شد، تصمیم احمدی نژاد از همان ابتدا با مخالفت روسای بانک مرکزی وقت نیز مواجه شد و فقط بعد از برکنار کردن طهماسب مظاهری، رئیس بانک مرکزی در دوره دوم سیاست جمهوری، وی به این هدف خود رسید.»
وی می گوید وجود شخصیت هایی همچون بابک زنجانی پدیده ای هستند که حاصل تحریم های اقتصادی علیه ایران و سیاست های محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری پیشین برای انهدام بوروکراسی نظارتی بوده تا نهادهای جامعه مدنی و بوروکراتیک در حوزه مدنی را منهدم کند و ساختارهای دموکراتیک را به حاشیه براند.

یک مقام ارشد دولت آمریکا سال گذشته در مورد بابک زنجانی گفته بود: «زنجانی و شبکه بین المللی شرکت ها و بانک هایش مسئول اختفای معاملاتی به ارزش میلیاردها دلار هستند که از جانب ایران انجام داده اند. او از شرکت هایی مانند آی اس او در مالزی استفاده کرده تا میلیون ها بشکه نفت ایران را خریداری کند و به بازار عرضه کند. او همچنین از جانب ایران با اتکا به نهادهای مالی خود میلیاردها دلار مبادله ارزی انجام داده است.»

وی می افزاید: «پدیده وجود چهره های میلیاردی همچون بابک زنجانی حاصل تشدید تحریم های همه جانبه آمریکا بود که سبب شد بخش خصوصی واقعی در ایران و فعالیت سرمایه داران صنعتی حرفه ای در حوزه تجارت بین الملل تضعیف شود و در نتیجه گروه های نوکیسه و ماجراجو و وابسته به نهادهای قدرت سعی کردند از این خلاء به وجود آمده در جهت منافع مادی و سیاسی خودشان استفاده کنند.»

بابک زنجانی، میلیارد جنجالی ایران در گفتگوی روز دوشنبه خود با ایسنا گفته که مدرکی برای اثبات اتهامات وی وجود ندارد. زنجانی علت سکوت خود در مورد اتهامات مطرح شده علیه وی در داخل و خارج از کشور را مقاومت در برابر «شاد کردن دشمنان کشورش» خوانده است.

زنجانی در مورد نقش خود برای تسهیل قراردادهای نفتی به ایسنا گفته است با وجود تحریم های خطوط کشتیرانی «من هماهنگ کردم کشتی‌هایی تهیه و سریعاً به محل مورد نظر فروشنده منتقل شود و این بارگیری که در زمان خود بسیار حساس و خطرناک بود و تمام چشم‌ دشمنان دنبال جلوگیری از این کار بود، با موفقیت انجام شد. به این ترتیب بیمه کشتی‌ها هم با این روش به مشتری و خریدار تحویل شد و بانک باید مدارک کشتی‌ها را معامله اسناد می‌کرد و پول را در مهلت مقرر وصول و به حساب مشتری خود می‌ریخت که در مدارک ارسالی متوجه شدیم ارسال کننده بار شرکت ملی نفت ایران بوده و گیرنده آن در مدارک شرکت هنگ کنگی که این مدارک با توجه به اطلاعات داخل آن قابل معامله نبود که با تلاش و روش‌های بسیار سخت مدارک تعویض و معامله اسناد در بانک انجام شد. سپس آن ال‌سی‌ها باید در مهلت مقرر وصول و به حساب شرکت ریخته می‌شد و حدود ٥٠ روز زمان نیاز بود. با توجه به نیاز مالی شرکت هنگ‌کنگی بر این اساس من مبلغ ٢٤٠ میلیون دلار و یک میلیارد و ٢٠٠ میلیون یورو وام در اختیار این شرکت قرار دادم تا مشکلاتش را حل کند تا بعد از ٥٠ روز که ال‌سی نقد شد از محل آن بازپرداخت انجام شود.»

از سویی دیگر، خبرگزاری فارس روز دوشنبه در گزارشی در مورد تخلفات شرکت های وابسته به شرکت ملی نفت و گاز ایران و مطرح شدن پرونده بدهی ها به خزانه دولت، اصلاح طلبان و مقامات وابسته به دولت جدید و وزارت نفت و در نهایت بیژن زنگنه، وزیر نفت جدید را به بهره گیری از بابک زنجانی برای مخفی کاری و پنهان کردن نقش این وزارتخانه در تخلفات متهم کرده است.

خبرگزاری فارس نوشته است: «زنجانی خود می گوید ۱۷میلیارد دلار از پول نفت ایران را بازگردانده است و پس از ورود بعضا رسانه های متصل به برخی نهادهای خاص به مسئله فروش نفت توسط وی، لو رفته و مورد تحریم قرار گرفته و کمتر از ۲ میلیارد دلار از پول نفت ایران در حساب های وی بلوکه شده است.»

این خبرگزاری ٢٧ آبان ماه سال جاری نیز از لغو تفاهم نامه هیات مدیره تامین اجتماعی با بابک زنجانی خبر داد. خبرگزاری نیمه رسمی فارس از یک مقام مسئول در تامین اجتماعی نقل کرد که این سازمان با لغو این تفاهم نامه پیگیر بازگرداندن اسنادی است که از سازمان تامین اجتماعی خارج شده و در اختیار بابک زنجانی قرار گرفته است.

این تفاهم نامه شامل معامله ٣.٥ میلیارد یورویی بابک زنجانی برای تامین اجتماعی بود که از سوی سعید مرتضوی، مدیرعامل وقت این سازمان با این میلیارد ایرانی عقد شده بود تا چند شرکت تامین اجتماعی را خریداری کند.

منبع آگاهی که خبرگزاری فارس نام او را ذکر نکرده،گفته است: «مرتضوی براساس این تفاهم نامه چند فقره چک به مبلغ ٣.٥ میلیارد یورو به بابک زنجانی پرداخت کرده بوده اما هیچگونه پولی از فروش شرکت ها به سازمان وارد نشده است.»

برپایه این گزارش بابک زنجانی چک هایی را که از سازمان تامین اجتماعی گرفته بود برای پرداخت بدهی های معوقه خود به وزارت نفت به مقامات این وزارتخانه داده بوده است. در شرایطی که توافق نامه تامین اجتماعی با زنجانی لغو شده مشخص نیست تکلیف این چک ها و پرداخت ها چه خواهد شد.

کمیته تحقیق و تفحص مجلس نیز در جلسه علنی روز چهارشنبه (٤ دسامبر) خود به بررسی نقش بابک زنجانی در سازمان تامین اجتماعی پرداخت.
XS
SM
MD
LG