لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۴

آسپرین: ازقرص ضد درد تا معجزه ای حیات بخش


برای درمان سردرد، کمر درد، یا تب،‌ متداول ترین مسکن، استامینوفن، بروفن یا ناپروکسن است. اما برای ناراحتی های قلبی، غلظت خون یا فشار خون بالا، دارویی که تجویز می شود، آسپرین است. حتی هنگام سکته قلبی و زمانی که در انتظار آمبولانس هستید، بهترین راه چاره ای که پزشکان و داروسازان توصیه می کنند، آن است که یک آسپرین بخورید.


آسپرین برای بیماران قلبی در بسیاری از موارد تجویز می شود و توصیه پزشکان آن است که خوردن روزی یک قرص آسپرین راهی مناسب برای مبارزه با بیماریهای قلبی یا غلظت خون است.

جالب آن که به رغم اثر ضد درد آسپرین،‌امروزه کمتراز آن به عنوان مسکن استفاده می شود. کارخانه بیر که قدیمی ترین کارخانه دارویی تولید آسپرین است، آن را این روزها با نام داروی شگفتی آور و معجزه آسا معرفی می کند و بر اثر آن برروی سلامت قلبی و عمومی میان سالان پای می فشرد.

مصریان آسپرین را از عصاره پاپیروس درست می کردند و ماده اصلی آن را که حاوی سالیسیلات بود، به عنوان مسکن به کار می بردند. البته روش مورد علاقه و مورد ترجیح مصریان برای برطرف کردن درد، نوشیدن مشروب الکلی و مستی بود.

کارخانه بیر افت و خیزهای فراوانی را طی دوران فعالیت خود- که به طور عمده و تجاری از سال ۱۹۲۵ آغاز شده- پشت سر گذارده، از کاهش تولید در زمانهای مواجهه با بحران مالی تا توقف تولید آن در کارخانه های داروسازی آلمانی.

در سال ۱۹۵۲ چند تن از اعضای هیات مدیره این کارخانه به اتهام ارتکاب جنایات جنگی برکنار شدند و در نتیجه این کارخانه برای مدتی ناگزیر فعالیت خود را متوقف کرد. در پی پشت سر گذاردن دو جنگ جهانی، کارخانه بیر بار دیگر با دشواری مواجه شد، این بار به سبب گرفتار شدن در بازار رقابت با انواع دیگر مسکن و داروی ضددرد و عقب ماندن از آنها در این عرصه.

بازار راکد آسپرین و کارخانه داروسازی بیر را اما، معجزه ای در اواخر دهه ۶۰ میلادی نجات داد. جان وین و هاروی وایس طی پژوهشهای پزشکی خود به این نتیجه رسیدند که مصرف آسپرین می تواند به بهبود سلامت قلب منتج شود. دو محقق با نامهای جان اوبراین و پیتر الوود، نتیجه تحقیقات این دو دانشمند را منتشر کردند.

این تحقیق، حاکی از آن بود که مصرف قرص آسپرین، می تواند با کاهش تمرکز پلاکتهای خون در حجمی معین از خون، غلظت آن را کاهش دهد و مانع از تشکیل لخته های خون پیرامون قلب شود.

در سال ۱۹۸۰ نیز دانشمندی بریتانیایی با نام ریچارد پیتو تحلیلی را برمبنای یک پژوهش آماری منتشر کرد که حاکی از آن بود که به ویژه در بیماران مرد، مصرف آسپرین احتمال سکته قلبی را کاهش می دهد و در نتیجه شمار مردانی که به رغم مصرف آسپرین سکته می کنند، در جامعه آماری مورد بررسی آنها بسیار کم بوده است.

کارخانه داروسازی بیر که در آمریکا تولید کننده آسپرین است،‌ از انتشار این گزارشها و تحقیقات به سود خود استفاده کرد تا برای داروی تولیدی اش بازاریابی کند و آن را نوعی داروی ضدسکته و مانع بیماری قلبی عنوان کند، نه صرفا ضددرد و مسکن.

در سال ۱۹۹۴ کارخانه داروسازی بیر سهام آمریکایی خود را به بهای یک میلیارد دلار از کارخانه تولیدی استرلینگ خرید. در سال ۲۰۱۱ نیز سود این کارخانه دو برابر شد و به سه میلیارد و سیصد میلیون دلار رسید.


این، تحولی شگرف و پیشرفتی عمده برای کارخانه ای است که طی یک سده، سه بار تا پای مرگ رفته است.

XS
SM
MD
LG