لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۲

مصرف میوه و سبزیجات برای پیشگیری از نارسایی عصبی


بیماری «اسکلروزیس آمیوتروفیک جانبی» که به آن «ALS» می گویند نوعی نارسایی عصبی و عضلانی نادر است که هیچ درمانی برای آن وجود ندارد و تقریباً همیشه به مرگ بیمار منتهی می شود.

نتایج تحقیقات جدیدی که در نشریه «Annals of Neurology» منتشر شده حاکی از آن است که مصرف رژیم غذایی سرشار از میوه ها و سبزیجات رنگی می تواند عامل موثری در پیشگیری از این بیماری فلج کننده باشد.

گمان می رود که بیماری «ALS» بیشتر به دلیل آسیب به محرک عصبی مغز و ستون فقرات رخ دهد. به دلایلی که هنوز بر پزشکان روشن نیست مولکول های اکسیژن موسوم به رادیکال های آزاد تخریب می شوند و به سیستم های ترمیم و نگهدادری بدن آسیب می رسانند و پیامدهای مخرب غیرقابل بازگشتی برای سلول های عصبی دارند و در نهایت به فلج پیشرفته و گاه فلج کامل منتهی می شود.

آلبرتو آسچریو، استاد تغذیه دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد در بوستون
ماساچوست می گوید مصرف میوه ها و سبزیجات رنگی همچون فلفل قرمز، هویج و کیل (سبزی شبیه برگ ضخیم کاهو) مملو از مواد آنتی اکسیدان هستند و می توانند روند پیشرفت بیماری «ALS» را کند و یا حتی از ابتلای به آن پیشگیری کنند.

میوه ها و سبزیجاتی که رنگ قرمز روشن و سبز دارند، حاوی مواد طبیعی به نام کاروتنوئید، به ویژه بتاکاروتن و لوتئین هستند که خاصیت آن ها برای مقابله با پیامدهای مضر استرس اکسیداتیو بر همگان آشکار است.

پروفسور آسچریو می گوید «اگر این مسئله که کاروتنوئیدها ریسک (ابتلای به این بیماری) را کاهش دهند، این احتمال وجود دارد که بتوانند روند پیشرفت بیماری در افرادی که به آن مبتلا هستند را نیز کند کند. ما هنوز به طور قطع مطمئن نیستیم، اما در تلاش هستیم تا سرنخ هایی در مورد مواد غذایی و عواملی بیابیم که شاید به به افراد مبتلا به این بیماری کمک کند».

آسچریو و همکاران او داده های مربوط به یک میلیون نفر که در پنج تحقیق پژوهشی بزرگ شرکت کرده بودند را تحلیل کردند. شرکت کنندگان در این بررسی به مرور زمان تغییراتی را که در وضعیتشان پدید آمده بود، ثبت کردند. تحقیق «موسسه ملی رژیم بهداشتی»، «پژوهش پیشگیری از سرطان»، «پیگیری تحقیق متخصصان خدمات پزشکی»، «پژوهش گروه چندقومی» و «تحقیق پرستاران» اطلاعات این داوطلبان را در اختیار تیم پژوهشی قرار دادند.

حدود یک هزار شرکت کننده در نهایت به بیماری «ALS» مبتلا شدند.

دکتر آسچریو می گوید «ما دریافتیم که ریسک ابتلای گروهی از افرادی که بالاترین سطوح جذب کاروتئونید داشتند و در نهایت مرگ آن ها بر اثر این بیماری، حدود ٢٥ درصد کمتر از افرادی بود که این مواد را مصرف نمی کردند.

پژوهشگران همچنین دریافتند که آن دسته از شرکت کنندگان در این تحقیق که بیشتر میزان غذاهای غنی در کاروتئونید را مصرف کرده بودند، بیشتر ورزش می کردند و مواد غذایی می خوردند که سرشار از ویتامین «سی» و «ای» بودند. با این وجود، محققان دریافتند که مصرف این ویتامین ها خطر ابتلای به بیماری «ALS » را کاهش نداده بودند.

«ALS» که به «بیماری Lou Gehrig» نیز معروف است، به نام بازیکن آمریکایی معروف بیس بال نام گذاری شده است که در سال ۱۹۳۹ به این بیماری مبتلا شد.
XS
SM
MD
LG