لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۷

امضاء اعلامیه جنجالی حقوق بشر توسط رهبران کشورهای جنوب شرقی آسیا


رهبران کشورهای جنوب شرقی آسیا اعلامیه ای جنجالی را در مورد حقوق بشر در منطقه امضا کرده اند، که به توصیف آنان نقطه عطفی در تاریخ است. اما منتقدین می گویند این اعلامیه به دولت ها به جای حراست از حقوق بشر، بهانه بی اعتنائی به این حقوق را می دهد.

سران کشورهای اتحادیه جنوب شرقی آسیا همچنین از توافقی که حاصل شده است به عنوان دستاوردی فوق العاده برای منطقه یاد کرده اند. اسناد این توافق امروز، یکشنبه، طی مراسمی توسط رهبران ده کشور عضو اتحادیه موسوم به آسه آن امضا شد.

سورین پیتسوان (Surin Pitsuwan) دبیرکل آسه آن پس از برگزاری مراسم، در گفتگو با خبرنگاران، جز تحسین از توافق حرف دیگری نداشت. وی گفت :"بنظر من این تحولی بسیار عمده است. رهبران با امضای این اعلامیه، خود، تمامی دولت ها و تمامی کشورها را به رعایت بالاترین ضوابط موجود و جاری متعهد ساختند. این اعلامیه مسلما ضابطه ای برای نظارت در اجرا، حراست و ارتقای حقوق بشر در کشورهای عضو آسه آن خواهد بود".

اما بسیاری از گروه های حقوق بشری می گویند اعلامیه به احتمال قوی حتی حداقل ضوابط را هم ارائه نمی دهد، هر چند که رهبران آسه آن ضمن تاکید بر موارد جدید الحاقی به قوانین بین المللی موجود و جاری، به تحسین از این موارد پرداخته اند.

از جمله موارد خاص برای نگرانی، به گفته منتقدین، یک بخش منعکس شده در پیش نویس های قبلی است که می گوید حقوق بشر در چارچوب شرایط منطقه ای و ملی مورد توجه قرار می گیرد. این بخش عینا در اعلامیه نهائی نیز که امروز منتشر شد، بازگو شده است.

فیل رابرتسون (Phil Robertson) از دیده بان حقوق بشر، مستقر در نیویورک، می گوید: "نمی توان استثنائی منطقه ای و یا ملی قائل شد. نمی توان موارد گسترده ای، نظیر اخلاقیات ملی را مطرح ساخت، بی آنکه تمامی حقوق مربوط به آنها مراعات شده باشد. آنچه که انجام گرفته است فراهم ساختن روزنه هائی برای گریز، و پوشاندن آنها با کلمات است".

حدود پنجاه گروه مدافع حقوق بشر در کشورهای آسه آن نیز در انتقاد از اعلامیه ، اطلاعیه ای منتشر کرده اند. منتقدین در این اطلاعیه از روش حاکم بر تدوین پیش نویس اعلامیه و تصوب آن به شدت انتقاد کرده اند. کمیته ای که توسط آسه آن مامور تدوین پیش نویس اعلامه شده بود ، در جلسات تبادل نظر با گروه های مدافع حقوق مدنی، هیچگاه مفاد موارد پیشنهادی خود را علنی نساخته است.

گروه های حقوق بشری سعی کرده اند حقوق بشر را در جریان جلسات آسه آن، بخصوص در آستانه سفر باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، که روز دوشنبه با دیدار وی از برمه اهمیتی تاریخی پیدا می کند، به موضوعی برای تاکید در پیشبرد این حقوق مبدل کنند.

اما ادامه جرو بحث های راجع به دعاوی ارضی در منطقه جنوب دریای چین، و بحث های اقتصادی، به ویژه درباره مناطق جدید تجارت آزاد، ممکن است دستور جلسات را تحت الشعاع خود قرار دهد.
XS
SM
MD
LG