لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۸

چاقی و بروز دیابت نوع دوم


بروز رو به رشد دیابت نوع دوم میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و هزینه بسیار سنگینی برای نظام بهداشت و سلامت هر کشوری به همراه دارد. اما پژوهش جدیدی که بر روی هورمون تولید شده در سلول های چربی انجام گرفته است می تواند سلاحی بالقوه در مبارزه علیه این بیماری باشد.

چاقی باعث افزایش همه گیری دیابت نوع دوم در آمریکا و بسیاری دیگر کشورها شده است و به نظر می رسد این مشکل در حال بدتر شدن است. دکتر ون دم از دانشگاه هاروارد می گوید، «تخمین زده می شود که در سال ۲۰۳۰ ممکن است ۳۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت مبتلا باشند.»

با آنکه ارتباط چربی بیش از حد با این بیماری مشخص شده است، پژوهش بر روی این عامل مساله شگفت آوری را مشخص کرد.

«چربی در واقع عضوی بسیار فعال است و پیام هایی را به دیگر بخش های بدن می فرستد و اثری عمده بر سوخت و ساز افراد و احتمال بروز بیماری ها دارد. پیش ازاین فکر می کردیم چربی بدن تنها وجود دارد و کار چندانی نمی کند، اما اکنون می دانیم بافت چربی انواع مختلف مولکول های علامت دهنده را ترشح می کند که از آن میان به نظر می رسد آدیپونکتین اهمیت خاصی دارد.»

یکی از علامت های ارسالی از بافت چربی هورمونی به نام آدیپونکتین است که با کاهش احتمال بروز دیابت نوع دوم ارتباط دارد، یعنی سطوح بالاتر این هورمون به معنای احتمال کمتر بیماری دیابت است. «این هورمون در واقع اثرات سودمندی روی کبد و عضلات دارد و به نظر می رسد حساسیت به انسولین را افزایش می دهد و از التهاب می کاهد.»

دکتر راب وندم و همکارانش از دانشکده بهداشت جمعی دانشگاه هاروارد، داده های این موضوع را از ۱۳ مطالعه پیشین که در کل شامل بیش از ۱۴۰۰۰ بیمار میشد بررسی کردند. وی می گوید، «ما دریافتیم آدیپونکتین در تمام گروه های مختلف نژادی و سنی به طور قابل توجهی با احتمال کمتر بروز بیماری دیابت ارتباط داشت. بنابراین میزان بالاتر این هورمون در خون به معنای احتمال کمتر بیماری دیابت نوع دوم است.این یافته مهمی است زیرا می دانیم احتمال بروز دیابت نوع دوم در برخی گروه های قومی نژادی بیشتر است.»

پژوهش آنها نشان داد آدیپونکتین صرف نظر از نژاد بیمار با کاهش احتمال بروز دیابت نوع دوم ارتباط دارد. «من فکر می کنم این مساله مهمه که بدونیم این ارتباط پایداره تا بشه از آدیپونکتین به عنوان هدفی برای درمان یا پیشگیری از دیابت استفاده کرد، یا بشه افراد مستعد ابتلا به دیابت رو در تمام گروه های نژادی تشخیص داد.»

کشف مهمی که به نظر می رسد به نفع همگان است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG