«ائتلاف بینالمللی فیلمسازان در معرض خطر» با انتشار بیانیهای، به دستگیری مینا کشاورز و فیروزه خسروانی، دو مستندساز ایرانی در این کشور اعتراض کرد.
این دو فیلمساز که از ۱۹ اردیبهشت بازداشت شده بودند، پس از یک هفته، روز ۲۷ اردیبهشت با قرار وثیقه از زندان آزاد شدند درحالیکه به مدت شش ماه ممنوعالخروج هستند.
ائتلاف بینالمللی فیلمسازان در معرض خطر که با نام «آیسیافآر» شناخته میشود، با اشاره به مشکلات پیشروی مینا کشاورز و فیروزه خسروانی، خواستار پایان دادن به «محیط رو به رشد ترس و ناامنی» در ایران شد.
به گفته این ائتلاف، در حالی که هیچ اتهامی علیه این فیلمسازان ایرانی مطرح نشده است، آنها حداقل به مدت شش ماه از سفر، کار، یا مشارکت «در حیات فرهنگی بینالمللی و ایرانی» منع شدهاند.
اوروا نیرابیا، مدیر «آیسیافآر»، برخورد حکومت ایران را «اقدامی جدی» علیه هنرمندانی توصیف کرد که آثارشان عاشقانهترین و محترمانهترین تصویر از هنر و فرهنگ این کشور را به جهان نشان میدهد.
او در ادامه با اشاره به اینکه چنین اقداماتی خطرناک است، گفت که «این ائتلاف بینالمللی از گزارشهای مداوم دستگیری فیلمسازان در ایران به شدت نگران است و خواستار پایان دادن به فضای رو به رشد ترس و ناامنی است که فیلمسازان در آن زندگی و کار میکنند.»
مینا کشاورز و فیروزه خسروانی از چهرههای جهانی سینمای ایران هستند و آثار مستند آنها موفق به دریافت جوایز ارزندهای در جشنوارههای بینالمللی شدهاست.
ائتلاف بینالمللی فیلمسازان در معرض خطر توسط جشنواره بینالمللی فیلم مستند آمستردام، جشنواره بینالمللی فیلم روتردام، و آکادمی فیلم اروپا، با هدف حمایت از فیلمسازان در معرض خطر و همبستگی با آنها تأسیس شده است.
این ائتلاف، در مواردی که فیلمسازان مورد اذیت، آزار، و تهدید قرار بگیرند، وارد عمل میشود و با بسیج جامعه جهانی فیلم، از حقوق این هنرمندان برای ادامه کار خود دفاع میکند.
به گفته این ائتلاف بینالمللی، هرچند که مینا کشاورز و فیروزه خسروانی به قید وثیقه آزاد شدهاند ولی این سازمان به دقت وضعیت این دو فیلمساز ایرانی را زیر نظر دارد و همچنین هرگونه دستگیری دیگری را در پی حوادث اخیر در این کشور، رصد خواهد کرد.
مایک داونی، مدیر عامل «فیلم و موزیک اینترتیمنت» و از بنیانگذاران این ائتلاف، مینا کشاورز و فیروزه خسروانی را «داراییهای فوقالعادهای برای فرهنگ و هنر ایران» توصیف کرد.
به گفته او، «آنها افراد خلاقی هستند که نیاز به قدردانی و حمایت دارند، نه تنها از طرف بینندگان خود در ایران و سراسر جهان، بلکه از سوی جامعه جهانی فیلم.»
آیسیافآر، که به تازگی صندوقی اضطراری برای کمک به فیلمسازان در اوکراین راهاندازی کردهاست، در گذشته در زمینه انتشار آثار خلاقانهای درباره کشورهایی چون بلاروس و افغانستان مشارکت داشته است.