انوشه انصاری نه تنها نخستین آمریکائی ایرانی تباری بود که به فضا سفر کرد، بلکه نخستین زن ایرانی بود که به آسمان ها گام گذاشت.
وی که انقلاب ایران را در سرزمین مادری خود پشت سر گزارده بود، هنگامی که یک دختر نوجوان بود به همراه خانواده اش به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد.
انوشه در آمریکا بود که تحصیلات لیسانس و فوق لیسانس خود را در زمینه علوم و مهندسی الکتریک و کامپیوتر به پایان رساند.
وی پس از ازدواج به کار در بخش خصوصی روی آورد و کمی بعد شرکت معتبری را در زمینه خدمات تکنولوژی با شوهر و برادر شوهرش تاًسیس کرد.
انوشه انصاری که در نوجوانی از طبیعت ایرانی خود به سبب سفر به کشوری دیگر جدا شده است می گوید من همیشه در باره ریشه های ایرانی خودم حرف می زنم و به آن افتخار می کنم.
وی در گفتگو با کوروش ضیابری، روزنامه نگار و نویسنده جوان ایرانی می گوید" من همیشه وقتی در باره خودم و داستان زندگی ام سخن می گویم از ایرانی بودنم شروع می کنم و نقشه ایران را به آنها نشان می دهم، از زادگاهم در شهر مشهد می گویم و از ریشه ایرانی بودنم یا نقش بزرگی در آنچه مرا شکل داده است، حرف می زنم".
انوشه انصاری همچنین از نقشی که آمریکا در شکل دادن زندگی اش ایفا کرده است، سخن می گوید.
هنگامی که شما زمین را از آن بالا – از فضا – می نگرید و می توانید ببینید که تا چه اندازه در مقایسه با آن همه چیز کوچک و شکننده است - تمام آن چیزهائی که گرداگرد زمین را گرفته است – بیک دیدگاه دیگری در زندگی بر می خورید، این که ما تا چه اندازه کوچک و بی اهمیت هستیم و تا چه اندازه برای چیزهائی که بی ارزش است، مبارزه می کنیم.
در روزهائی که انوشه انصاری خود را آماده سفر به فضا می کرد، پرچم هم یکی از مسائلی بود که برای رفتن با سویز١ به فضا مطرح شده بود. مسئله بحث برانگیز استفاده از پرچم ایالات متحده آمریکا یا پرچم ایران مدت ها مورد حرف و سخن بود. اما مقامات ناسا ٢ و همچنین مقامات روسیه اجازه ندادند که وی رسماً از پرچم ایران استفاده کند.
با این همه، انوشه انصاری تنها یک پرچم سه رنگ سبز و سفید و قرمز ایران را در سفر به فضا با خود برداشت. این پرچم نه نقش شیر و خورشید را با خود داشت، نقشی که تا روز انقلاب روی پرچم ایران دیده میشد و نه نقش پرچم جمهوری اسلامی ایران را بلکه تنها به استفاده از سه رنگ متن پرچم ایران بسنده شده بود.
بازتاب پرواز به فضا حتی در مقام یک مسافر فضانورد در ایران متفاوت بود. تلویزیون دولتی ایران پوشش کاملی از این پرواز را پخش کرد و نشریاتی مانند جام جم و همشهری از انوشه انصاری تجلیل کردند. مجله فضانوردی نجوم نیز مصاحبه اختصاصی یک ساعته پوریا ناظمی را با انوشه انصاری منتشر کرد و شهرام یزدان پناه بخش ویژه ای درباره سفر انوشه به فضا به فارسی در وبسایت علوم فضائی نوشت و تمام اخبار این سفر را پوشش داد.
انوشه انصاری خود اما می گوید من فضا نورد نیستم بلکه تنها یک مسافر فضا بوده ام.
انوشه انصاری جوائز بسیاری در رابطه با فعالیتش در چارچوب رفتن به فضا دریافت کرده است. خانواده انصاری همچنین در جوائز ویژه مربوط به علوم فضائی کمک هائی کرده اند که مهم ترین آن، کمک عمده ای به یک بنیاد غیر انتفاعی٣ ویژه اهدای جوائزی است که برای ایجاد رقابت و سازندگی بین مردم جهت تشویق استعدادهای آنان در رابطه با تکنولوژی، طراحی و اداره می شود.
Soyuz TMA-9 ١
٢National Aeronautics and Space Administration: NASA
٣X PRIZE
برای تهیه این زندگی نامه از منابع گوناگون از جمله منابعی که در زیر آورده می شود، استفاده شده است:
۱Wikipedia
۲BBC News, 15 September 2006
۳Space.com