لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۶

گزارش تحلیلی: آیا زلزله در سوریه یک اهرم سیاسی  برای  بشار اسد خواهد بود


پیامدهای زلزله در حلب، سوریه - ۸ فوریه ۲۰۲۳ (۱۹ بهمن ۱۴۰۱)
پیامدهای زلزله در حلب، سوریه - ۸ فوریه ۲۰۲۳ (۱۹ بهمن ۱۴۰۱)

به گفته تحلیلگران، بشار اسد رئیس جمهوری سوریه به دنبال مزیت سیاسی از زلزله‌ای است که بخش‌های وسیعی از سوریه و ترکیه را ویران کرده است، و چون قصد دارد از انزوای بین‌المللی بیرون بیاید، اصرار دارد که کمک‌های خارجی از طریق خاک سوریه ارسال شوند.

به گزارش رویترز، در بحبوحه موجی از همدردی بین‌المللی با آسیب‌دیدگان زلزله در سوریه، دمشق فرصت را غنیمت شمرده و می‌خواهد تقاضای دیرینه خود را برای کمک‌رسانی به واسطه دولتش، که غرب از آغاز جنگ سوریه در سال ۲۰۱۱ از آن پرهیز کرده است، را دوبار تکرار کند.

قدرت‌های غربی هیچ نشانه‌ای از آمادگی خود برای برآورده کردن این خواسته یا تعامل مجدد با اسد نشان نداده‌اند، اما به خاطر مشکلاتی که در انتقال کمک‌های مرزی از ترکیه به شمال غربی سوریه تحت کنترل شورشیان، وجود دارد، موضع اسد از این بابت قوی‌تر شده است.

اعضای تیم امداد و نجات الجزایر و ارتش سوریه جسدی را در محل ساختمان فروریخته پس از زلزله حمل می کنند. حلب، سوریه - ۸ فوریه ۲۰۲۳
اعضای تیم امداد و نجات الجزایر و ارتش سوریه جسدی را در محل ساختمان فروریخته پس از زلزله حمل می کنند. حلب، سوریه - ۸ فوریه ۲۰۲۳

انتقال کمک‌ها، که برای ۴ میلیون نفر در این منطقه حیاتی است، پس از زلزله موقتاً متوقف شده است. هرچند، یک مقام سازمان ملل ابراز امیدواری کرده است که امدادها از روز پنجشنبه دوباره آغاز شود.

دمشق از مدت‌ها قبل گفته است که کمک به شورشیان در شمال کشور باید از طریق دولت سوریه و نه مستقیم از راه مرز ترکیه انجام شود.

آرون لوند، کارشناس سوریه در «بنیاد سنچری»، گفت: «به وضوح در این بحران نوعی فرصت برای اسد وجود دارد، تا نشان دهد که «باید با من یا بواسطه من کار کنید.»

لوند افزود: «اگر او زیرک باشد، باید کمک‌رسانی به مناطق خارج از کنترل خود را آسان کند و از این فرصت استفاده کرده و مثل یک بازیگر مسئول به نظر برسد، اما رژیم [اسد] بسیار سرسخت است.»

مردی در میان آوارها ایستاده است در حالی که جستجو برای بازماندگان ادامه دارد
مردی در میان آوارها ایستاده است در حالی که جستجو برای بازماندگان ادامه دارد

غرب مدت‌ها است که از اسد دوری کرده است و علت آن را وحشیگری دولت او در طول بیش از ۱۱ سال جنگ داخلی که موجب کشته شدن صدها هزار نفر شده، بیش از نیمی از جمعیت را ریشه کن کرده و میلیون‌ها نفر دیگر را مجبور به مهاجرت و پناهنده شدن در خارج از کشور کرده است، می‌داند.

اما خطوط مقدم سال‌ها است که مسدود شده است و اسد با حمایت روسیه و ایران، بزرگ‌ترین بخش این کشور را در کنترل خود دارد.

وزارت امور خارجه ایالات متحده این پیشنهاد را که زلزله می‌تواند فرصتی برای واشنگتن باشد تا با دمشق ارتباط برقرار کند را رد کرد و گفت که همچنان از طریق سازمان‌های غیردولتی مستقر در خاک سوریه و نه از طریق دولت، به شهروندانی که در مناطق تحت کنترل بشار اسد زندگی می‌کنند، کمک خواهد کرد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا این هفته در یک نشست خبری گفت: «برای ما تماس برقرار ساختن با دولتی که در طول بیش از یک دهه با مردمش به طور وحشیانه‌ای رفتار کرده است - آنها را با گاز می‌کشد، آنها را قتل‌ عام می‌کند، و مسئول بسیاری از رنج‌هایی است که [مردم سوریه] کشیده‌اند، نه تنها کاری کاملاً طعنه‌آمیز (مسخره) خواهد بود بلکه اثرات معکوس و زیانبخشی را به دنبال خواهد داشت.»

با این حال، رهبران برخی از کشورهای عربی، از متحدان ایالات متحده، از جمله پادشاه اردن و رهبران امارات متحده عربی و مصر، پس از زلزله فاجعه بار در منطقه با اسد در تماس بودند.

رسانه‌های دولتی سوریه گزارش دادند که اردن و امارات که زمانی از مخالفان سوریه حمایت می‌کردند اما در سال‌های اخیر روابط خود را با اسد عادی کرده‌اند، کمک‌هایی را به دمشق ارسال کرده‌اند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG