شبکه «نتبلاکس» که وضعیت اینترنت در جهان را رصد میکند، از اختلال اینترنت در ایران خبر داد.
بر اساس گزارش «نتبلاکس»، از ساعت یک بامداد روز سهشنبه چهارم مهر، اتصال به اینترنت در ایران، ۸۲ درصد نسبت به سطح عادی کاهش یافته است.
این سومین بار در ماه جاری است که چنین اخلالی در اینترنت ایران رخ میدهد.
سامانه «اسپیدتست» کە سرعت اینترنت در جهان را بررسی میکند، رتبه ایران در میانگین سرعت اینترنت موبایل در ماه اوت سال جاری را رتبه ۷۲ در جهان عنوان کرده است. این در شرایطی است که در گزارش ماه ژوئن «اسپیدتست»، رتبه سرعت اینترنت موبایل ایران از ۱۴۰ کشور دنیا، ۶۷ بود.
در این حال، ایران از لحاظ سرعت اینترنت ثابت، در جایگاه ۱۵۲ قرار گرفته است.
گزارش «نتبلاکس» از اختلال در اینترنت در شرایطی منتشر شد که دوشنبه شب سوم مهر، با شنیده شدن «صدای مهیب» و تکانههای شدید در شهر خرمآباد، روایتهای ضد و نقیض و گمانهزنیها پیرامون منشاء آن در رسانهها و به ویژه شبکههای اجتماعی شدت گرفته بود.
در ابتدا، خبر زمین لرزه منتشر شد اما مقامات جمهوری اسلامی، وقوع آن را رد کردند اما پس از آنکه برخی صدا را «انفجار ناشی از عملیات خرابکاری» در واحدهای نظامی در منطقه دانستند، مقامات جمهوری اسلامی از زمین لرزه خفیف در منطقه خبر دادند و در عین حال، خبر انفجار را تکذیب کردند.
در همین حال، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات جمهوری اسلامی گفت که در فصل پاییز، به دلیل «توسعه در هسته شبکه کشور و برای نصب تجهیزات جدید»، ممکن است در ساعتهای نخستین بامداد، برخی لینکهای ارتباطی شرکت زیرساخت به مدت محدود قطع شوند.
محمد احسان خرامید افزود که «عمدتا کاربران اثر آن را احساس نمیکنند» ولی این موضوع در سامانههای نظارتی ثبت میشود.
سال گذشته و پس از تشدید فیلترینگ و اختلال در اینترنت در ارتباط با اعتراضات سراسری به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، اعلام شد که فیلترینگ از ابتدای مهر تا پایان دی سال گذشته، ماهیانه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان به اقتصاد مردم ایران زیان زده است.
فرزین فردیس، رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران، در آن زمان گفته بود که با فرض اینکه اختلال در اینترنت، اثری ۲۵ درصدی بر اقتصاد دیجیتال گذاشته باشد، زیان چهار ماه قطعی و اختلال اینترنت، دستکم به بیش از ۳۹ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
پایگاه «دادههای باز ایران» در بهمن سال گذشته، در یک گزارش تحلیلی تخمین زد که قطعی و اختلال اینترنت طی چهار ماه قبل از آن، دهها هزار میلیارد تومان به اقتصاد ایران زیان وارد کرده است.
این رقم معادل هزینه معیشت ماهانه بیش از پنج میلیون خانواده کارگری برآورد شده است.