لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۴

۳۱۴ نفر در سال ۲۰۱۲ در ایران اعدام شدند


گزارش سالانه سازمان عفو بین الملل حاکی است در سال ۲۰۱۲ بیست و یک کشور مجا زات مرگ را اجرا کردند، این رقم مشابه سال ۲۰۱۱ بود ، اما کاهش مهمی نشان می دهد نسبت به ده سال پیش که ۲۸ کشور به اعدام متوسل می شدند.

در گزارش روز چهارشنبه عفو بین الملل آمده است در سال ۲۰۱۲ مجموعاً ۶۸۲ نفر در سراسر جهان اعدام شده اند. عراق با اجرای ۱۲۹ اعدام بالاترین افزایش نرخ اعدام را در جهان داشته است. ۶۸ نفر در سال ۲۰۱۱ در عراق اعدام شدند.

ایران در لیست اعدامها با دست کم ۳۱۴ اعدام در مرتبه دوم قرار گرفته است. عفو بین الملل می گوید اطلاعات موثقی در دست دارد که تعداد اعدامها بیش از این تعداد است و نوع محاکمات در کشورهای ایران و عراق نقض معیارهای جهانی است.
یان وتزل، مولف گزارش ۲۰۱۲ عفو بین الملل، گفت «هفتاد وپنج درصد تمام اعدام های تایید شده درسه کشور، ایران، عراق و عربستان سعودی، انجام گرفت. ما هر سال شاهد صدها اعدام هستیم – واین فقط بخشی ازآن چیزی است که می دانیم.» وتزل می گوید ۷۰ درصد اعدام ها درایران به اتهامات مواد مخدر ارتباط داشت.

عفو بین الملل می گوید سوای ایران، عربستان سعودی، و عراق در خاورمیانه؛ چین و ایالات متحده آمریکا بیشترین تعداد اعدامها را انجام داده اند.

ایالات متحده تنها کشورامریکایی بود که مجازات اعدام را اجرا کرد. در این کشور ۴۳ تن اعدام شدند. در سال گذشته نیز همین تعداد در ایالات متحده اعدام شده بودند.
ایالت کنکتیکت در ماه آوریل ۲۰۱۱ مجارزات اعدام را لغو کرد. کنتیکت هفدهمین ایالت آمریکا است که اعدام را لغو کرده است.

درگزارش عفو بین الملل آمده است هزاران نفر در چین اعدام شده اند، اما به دلیل عدم دسترسی به آمار اعدام شدگان دراین کشور، تایید اعدامها شدنی نیست. عفو بین الملل از چین خواسته است آمار اعدامهایش را علنی کند.
این سازمان می گوید همچنین نتوانسته است اطلاعات لازم درباره اعدامها در کشورهایی چون مصر، کره شمالی و سوریه به دست آورد؛ و دلیل آن را عدم ثبات سیاسی و دسترسی به اطلاعات در این کشورها دانسته است.
وتزل می گوید سال گذشته در منطقه آسیا- اقیانوسیه، اعدام در ژاپن، هند و پاکستان از سر گرفته شد.
نویسنده گزارش عفو بین الملل می گوید: «ما شاهد حرکتهای زیادی به ویژه در افریقای غربی هستیم. درآنجا دولتها در بنین، غنا، و سیرالئون فعالانه گامهایی برای حذف مجازات اعدام برمی دارند و اقدامات قانونی را آماده می سازند.»

علیرغم این حرکتها درآفریقای غربی، شمار مجازات مرگ در سراسر صحرای افریقا درسال ۲۰۱۲ به دلیل اعدام های بیشتر در سودان و گامبیا بالا رفت. درگامبیا، ۹ تن درماه اوت اعدام شدند – که تغییری عمده پس ازتوقفی ۳۰ ساله بود.
سازمان عفو بین الملل با مجازات اعدام مخالف است.

سلیل شتی دبیرکل عفو بین الملل ضمن ابراز نگرانی می گوید شواهدی وجود ندارد که مجازات اعدام به پیشگیری از جنایت یاری رساند و نگرانی است که بعضی کشورها از مجازات اعدام در مقاصد سیاسی بهره گیرند.
هفته گذشته دفتر کمیسیونر عالی حقوق بشر سازمان ملل «نگرانی عمیق» خود را از بعضی از کشورهای خاورمیانه و آسیا در ازسرگیری مجازات اعدام اعلام کرد و آن را بر خلاف روند جهانی در لغو مجازات اعدام خواند و از این کشورها خواست به توصیه های مجمع عمومی سازمان ملل در این باره عمل کنند.
در گزارش عفو بین الملل همچنین اشاره شده است که برخی از اعدامها درباره جرائمی بوده است که در چارچوب «جنایتهای بسیار مهم» نمی گنجند. عفو بین الملل جرائمی که در بسیاری از مناطق جهان منجر به اعدام انجامیده است فهرست کرده است: زنا، لواط، کفرگویی، تجاوز، و چیزی که از آن به عنوان جنایت علیه دولت نام برده می شود.
XS
SM
MD
LG