نشست سالانه آیپک، کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل، امسال با پیام ویدیویی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، و رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رنگ و بوی انتخاباتی به خود گرفته است.
برنی سندرز، داوطلب دمکرات نامزدی که خود یهودی است، دعوت آیپک را رد کرده است. او در نامه ای به آیپک گفت برنامه های قبلی کمپین او مانع حضورش در نشست آیپک می شود. او گفت مایل است اظهاراتش را در قالب پیام ویدئویی بفرستد چرا که قوانین این کمیته اجازه سخنرانی از راه دور را به میهمانان نمی دهد. برخی رسانه ها گفته اند آیپک این پیشنهاد آقای سندرز را رد کرده است.
هیلاری کلینتون رقیب هم حزبی آقای سندرز یکی از سخنرانان عمده نشست امسال آیپک خواهد بود.
دعوت از داوطلبان کاندیداتوری انتخابات آمریکا از سنت های دیرین آیپک به شمار می رود.
حضور دونالد ترامپ، میلیارد جنجالی جمهوریخواه در نشست امسال آیپک برخی واکنش های اعتراضی را برانگیخته و برخی اعلام کرده اند که آن را تحریم خواهند کرد.
دیدگاه های هر یک از داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا درباره مسئله صلح فلسطینی ها با اسرائیل، و همچنین نظر آنها درباره توافق جامع اتمی ایران موسوم به برجام، در این نشست مورد توجه قرار می گیرد.
جو بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا، عالی ترین مقام دولتی در این نشست خواهد بود.
آیپک بزرگترین نهاد و لابی طرفدار سیاست های دولت اسرائیل در آمریکا است. به نوشته سایت آیپک، نشست سالانه به نمایندگان جامعه یهودی ساکن آمریکا فرصت تاثیر گذاری بر نمایندگان کنگره آمریکا در راستای گسترش همه جانبه روابط دوجانبه می دهد.
انتخاباتی که تاکنون شاهد پیشتازی آقای ترامپ، میلیاردر آمریکایی در جبهه جمهوریخواهان بوده که نه تنها سابقه سیاسی ندارد، بلکه تاکنون با سخنرانی های جنجالی خود علیه اقلیت ها، ناخرسندی پیشکسوتان حزب را نیز باعث شده است.
وی همچنین دیدگاهی متفاوت به مسئله صلح فلسطینی ها با اسرائیل و توافق اتمی ایران که مورد انتقاد شدید، نخست وزیر اسرائیل بوده، به نمایش گذاشته است. امری که در مناظره های داوطلبان این حزب از سوی رقبایش زیر سوال رفته است.
سناتور تد کروز، رقیب دونالد ترامپ می گوید: "دونالد ترامپ گفته که در مسئله فلسطینیان با اسرائیل بی طرف خواهد بود، اما من به عنوان رئیس جمهوری بی طرف نخواهم بود و بدون هیچ واهمه ای در کنار اسرائیل خواهم ایستاد. دونالد ترامپ می گوید دوباره درباره توافق اتمی ایران مذاکره خواهد کرد. اما من سند این توافق فاجعه آمیز را در اولین روز تصدی پست ریاست جمهوری تکه تکه خواهم کرد."
آقای ترامپ که خود را یکی از افراد پیشرو در پیوند با اسرائیل معرفی می کند، گفته است که در صورت راهیابی به کاخ سفید و اتخاذ موضع نرم تر نسبت به فلسطینی ها احتمال دستیابی به صلح بین آنها وجود دارد.
وی نسبت به تد کروز موضع ملایم تری به توافق اتمی نیز اتخاذ کرده و گفته است: "این از بدترین توافق هایی است که من تاکنون شاهد آن بوده ام که از دل مذاکرات بیرون بیاید. من آن قدر سختگیری خواهم کرد تا بالاخره این توافق ملغی شود مگر اینکه ایرانی ها رفتار خوبی نشان دهند که گمان نکنم چنین رفتاری را از سوی آنها شاهد باشیم. بنابراین توافق به شکست منجر خواهد شد."
پیش از اجلاس روز یکشنبه، چندین گروه از خاخام ها و رهبران جامعه یهودیان آمریکا در بیانیه هایی گفتند که در اعتراض به سخنرانی های نفرت برانگیز آقای ترامپ، هنگام سخنرانی وی در آیپک، از جلسه خارج خواهند شد.
هیلاری کلینتون داوطلب نامزدی از حزب دمکرات نیز که از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ وزیر خارجه آمریکا بوده؛ مانند باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا از این توافق حمایت کرده است.
خانم کلینتون گفته است: "من به توافق اتمی ایران بسیار افتخار میکنم. من از این که عضو گروهی بودم که رئیس جمهوری برای انجام این اقدام تشکیل داد، خرسندم. من مسئول اعمال تحریمها علیه ایران بودم که موجب تحت فشار گذاشتن ایران شد و آن را مجبور کرد که به میز مذاکره بیاید و گفتگوها منجر به این توافق شد. و تاکنون ایرانیها به تعهدات خود در چارچوب توافق پایبند بودند. ولی معتقدم که باید اقداماتشان را دقیقا رصد کرد."
در نشست آیپک علاوه بر آقای بایدن، معاون رئیس جمهوری آمریکا و داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، بیش از دو سوم اعضای کنگره آمریکا از حزب جمهوریخواه و دموکرات و حدود ۱۵ هزار آمریکایی حامی اسرائیل، شامل گروه های دانشجویی و رهبران مذهبی جامعه یهودیان شرکت خواهند کرد.
آقای نتانیاهو سخنرانی خود را از طریق ماهواره برای شرکت کنندگان این اجلاس ارائه خواهد کرد.