در آستانه نخستین سالگرد آغاز کارزار «سهشنبههای نه به اعدام»، زرتشت احمدی راغب، زندانی سیاسی، تأکید کرد که «ملت بزرگ ایران لایق حقوق بشر، آزادی، عدالت، و دموکراسی» است و به آن دست خواهد یافت.
زرتشت احمدی راغب، زندانی سیاسی که از آغازگران این کارزار حقوق بشری که دهم بهمن ۱۴۰۲ به ابتکار گروهی از فعالان سیاسی و مدنی محبوس در زندان قزلحصار آغاز شد و با پیوستن زندانیان دهها زندان تاکنون ادامه داشته، روز پنجشنبه چهارم بهمن در پیامی صوتی از زندان که به صدای آمریکا رسیده است، تأکید کرد که جمهوری اسلامی میخواهد با «سرکوب، اعدام، زندان، و سانسور» در جامعه «ایجاد هراس» کند.
این فعال حقوق بشر زندانی با اشاره به فعالیت یک ساله این کارزار ضد اعدام، تأکید کرد: «با پشتکار و شجاعت زندانیان سیاسی در زندان قزلحصار ۵۲ هفته کارزار سهشنبههای نه به اعدام را پشت سر گذاشتند، درود بر این یاران! ما با اعتقاد به همدلی میخواهیم تلاش کنیم که به چرخه خشونت پایان دهیم.»
او همچنین با تأکید بر همراهی «ایرانیان درون و بیرون از کشور »، گفت که پایان یافتن چرخه خشونت میتواند با این همدلی و پیوستگی به پایان برسد.
آقای احمدی راغب همچنین در آستانه یکمین سالگرد آغاز کارزار «سهشنبههای نه به اعدام، گفت که سال گذشته شماری از زندانیان سیاسی قزلحصار که برخی از آنان «در خانوادههایشان اعدامی داشتند»، و یا «همبندی اعدامی» داشتند و یا تجربه سلول انفرادی همراه با زندانیهای در آستانه اعدام را داشتند، «در کنار هم قرار گرفتند» و «بدون خطکشی و تبعیض» خواهان آن شدند که «احکام اعدام و اجرای آنها متوقف شود.»
زرتشت احمدی راغب همچنین با اشاره به پیشینه سالها اعتراض به اعدام در جمهوری اسلامی، اضافه کرد که کارزار علیه اعدام «ایده و نظر شخص خاصی نیست، بلکه در کنار هم ادامه خواهیم داد و تلاش میکنیم در این راه علاوه بر این که احکام اعدام و اجرای آن را متوقف کنیم، استبداد و دستیاران آن را نیز به زیر بکشیم، زیرا ملت بزرگ ایران لایق حقوق بشر آزادی عدالت و دموکراسی هستند و ما آن را به دست خواهیم آورد.»
پیش از این، رضا محمدحسینی یکی دیگر از زندانیان سیاسی آغازگر کارزار سهشنبهها علیه اعدام که به عنوان «سهشنبههای سیاه» نیز شناخته میشود، در پیامی از زندان که نسخهای از آن در اختیار صدای آمریکا قرار گرفته، تأکید کرده است که «رژیم اعدام» به دست عدالت سپرده خواهد شد.
بهمن سال گذشته ۱۰ تن از زندانیان سیاسی محبوس در زندان قزلحصار در استان البرز اعلام کردند از این به بعد هر سهشنبه در اعتراض به اعدامها با عنوان «سهشنبههای سیاه» یا «سهشنبههای نه به اعدام»، با هدف جلب توجه افکار عمومی به اعدامها در زندانهای جمهوری اسلامی در ایران، اعتصاب غذای گروهی خواهند کرد.
بنا بر گزارش اختصاصی بخش فارسی صدای آمریکا در دهم بهمن ۱۴۰۲، «زرتشت احمدی راغب، جعفر ابراهیمی، احمدرضا حائری، لقمان امینپور، میثم دهبانزاده، سعید ماسوری، رضا محمدحسینی، رضا سلمانزاده، حمزه سواری، و سپهر امام جمعه» نخستین زندانیانی بودند که اعلام کردند روزهای سهشنبه در اعتراض به روند اعدامها اعتصاب غذا خواهند کرد.
این کارزار در هفتههای بعد با حمایت زندانیان در دهها زندان جمهوری اسلامی همراه شد و توجه نهادها و سازمانهای حقوق بشری را به خود جلب کرد.
از جمله، شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه صلح نوبل، کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» را «حاصل تسلیم نشدن در برابر فشار و سرکوب» و همچنین «تأکید بر اتحاد و عمل جمعی» دانست.
نرگس محمدی، زندانی سیاسی عضو کارزار سهشنبههای نه به اعدام و برنده جایزه صلح نوبل که در حال حاضر در مرخصی درمانی به سر میبرد، امروز پنجشنبه چهارم بهمن در نشست مجازی با هیئت حقوق زنان در مجلس سنای فرانسه و نمایندگان پارلمان فرانسه گفت: «چوبههای دار در زندانهای سراسر سرزمینم به دست جلادان برافراشته شده است و هر روز در این سرزمین سرهای جوانان بر طنابهای دار مینشیند.»