لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۲۴

حرکت شورشیان «دولت اسلامی» از سوریه و عراق به جنوب آسیا


پیکارجویان «دولت اسلامی» در حال پیشروی در شهر رقه سوریه - عکس از آرشیو
پیکارجویان «دولت اسلامی» در حال پیشروی در شهر رقه سوریه - عکس از آرشیو

پیکارجویان دولت اسلامی از چند ماه پیش در مناطق مسلمان نشین و پرجمعیت جنوب آسیا برای جلب نوجوانان و جوانان دست به فعالیت‌های گسترده‌ای زده‌اند.

کتابچه‌ها و پرچم‌های سیاه وسفید پیکارجویان «دولت اسلامی» در قسمت‌هایی از هند و پاکستان دیده شده، و نشانه‌هایی از این که شورشیان حتی در مناطق قدرت القاعده و طالبان جذب گروه دولت اسلامی می‌شوند، به چشم می‌خورد.

گروه موسوم به جماعت الاحرار – منشعب از طالبان پاکستان، به تازگی از دولت اسلامی اعلام حمایت کرده. احسان‌الله احسان، رهبر جماعت‌الاحرار و یکی از چهره‌های طالبان، تلفنی به خبرگزاری رویترز گفت: «دولت اسلامی یک سازمان جهادی است که در راه اجرای احکام اسلام و ایجاد خلافت اسلامی تلاش می‌کند. ما برای این گروه احترام قائلیم و اگر از ما کمک بخواهند، در این باره فکر می‌کنیم و تصمیم می‌گیریم.»

شورشیان اسلامگرا از فرقه‌های مختلف هم اینک در بخش‌های ناآرام و فقرزده جنوب آسیا طرفدارانی دارند؛ اما دولت اسلامی با پیشروی سریع و تصرف بخش‌های وسیعی از سوریه و عراق، گردن‌زدن‌ها و اعدام‌های جمعی توانسته جوانان شورشی بسیاری را به خود جلب کند.

القاعده – که رهبرانش در رده سنی بالاتری هستند و کارشان را از مناطق مرزی پاکستان و افغانستان آغاز کردند – در شبکه‌های اجتماعی گروه‌های جهادی که به طور بالقوه از میان شورشیان اسلام‌گرا سربازگیری می‌کنند، به عنوان گروهی ناکارآمد و خسته از جنگ دیده می‌شود.

کارشناسان امنیتی می‌گویند جاذبه روزافزون دولت اسلامی ایمن الظواهری، رهبر القاعده را بر آن داشته تا ایجاد شعبه‌ای از آن گروه را در هند اعلام کند تا به کمک آن در جنوب آسیا – که بیش از ۴۰۰ میلیون نفر از جمعیت آن مسلمان‌اند، پرچم جهاد را برافراشته نگه‌دارد.

در چند هفته گذشته، یک شبکه اسلامگرای محلی به نیت تقویت «دولت اسلامی» کتابچه‌های راهنمای آن گروه را در شهر پیشاور پاکستان و مناطق شرقی افغانستان توزیع کرده است.

این کتابچه‌های ۱۲ صفحه‌ای با عنوان «فتح» به دو زبان دری و پشتو عمدتاً در اردوگاه‌های آوارگان افغان در حومه شهر پیشاور منتشر شده است.

آرم روی کتابچه مسلسل خودکار کلاشنیکف است؛ و مردم محلی را به حمایت از گروه داعش فرامی‌خواند. خودروهایی با برچسب تبلیغاتی داعش هم در پیشاور و حومه دیده شده. سمیع‌الله حنیفی، پیش‌نمازِ یکی از مساجد محله افغان‌نشین پیشاور به رویترز گفت این کتابچه‌ها را یک گروه گمنام محلی توزیع کرده است.

یک مقام امنیتی پاکستان گفته از سه هفته پیش شاهد بوده که کتابچه‌ها از ولایت کُنار افغانستان می‌آید و گروهی از پیکارجویان طالبان آن را دست به دست به مردم می‌رسانند: «شماری از پیکارجویان طالبان را دستگیر کردیم و از آنها سی‌دی، نقشه و مطالبی به زبان‌های فارسی، دری و پشتو کشف کردیم. ما به آن‌ها اجازه نمی‌دهیم در پاکستان فعالیت کنند و دولت با هر کس که در این کار دست داشته باشد، شدیداً برخورد می‌کند.»

کشمیر، منطقه مورد مناقشه میان هند و پاکستان، هم یکی دیگر از مناطق جدید فعالیت گروه دولت اسلامی است. مأموران امنیتی در کشمیر هند می‌گویند از چند ماه اخیر که پرچم‌های شورشیان دولت اسلامی را در مطنقه پیدا کرده‌اند، در تلاش‌اند تا به میزان حمایت اهالی از داعش پی ببرند.

سازمان اطلاعاتی و پلیس هند گفته‌اند اول بار پرچم داعش را در روز ششم تیرماه، و بار دیگر در روز عید فطر در سرینگر مرکز ایالت کشمیر دیده اند. دیوارنگاره‌های تبلیغی گروه هم بر ساختمان‌های شهر دیده شده. یک افسر پلیس به رویترز گفت در تظاهراتی که در مخالفت با دولت هند برپا می شود، پرچم داعش را در دست جوانترها دیده، ولی تا کنون پلیس کسی را در این رابطه دستگیر نکرده است.

دولت اسلامی در ایالت‌های دیگر هند هم دست به تبلیغات مذهبی زده است. هند از لحاظ جمعیت مسلمانان، مقام سوم را در بین کشورهای جهان دارد، ولی مسلمانان هند تا به حال به فراخوان‌های مکرر القاعده پاسخی نداده و علیه غیرمسلمانان در کشورهای دیگر جهاد نکرده‌اند.

در تیرماه، ویدیویی از داعش منتشر شد که هدفش سربازگیری بود. در آن ویدیو با زیرنویس به زبان‌های هندی، تامیل و اردو، فردی که خود را تبعه کانادا معرفی کرد، در لباس استتار و در حالی که تفنگ و پرچم سیاه داعش را در دست داشت، مسلمانان را به نام‌نویسی برای جهاد جهانی دعوت می‌کرد. تنها چند هفته پیش از آن، چهار خانواده دساکن حومه شهر بمبئی به پلیس گزارش کردند که پسرانشان ناپدید شده‌اند. یکی از آن‌ها در یادداشتی راجع مبارزه برای دفاع از اسلام نوشته بود. اندکی بعد فرزندان چهارخانواده از بغداد سردرآوردند.

هفه گذشته، روزنامه تایمز هند از دستگیری چهار مرد جوان که دو نفرشان دانشجوی مهندسی بودند، در حالی که قصد داشتند با عبور از مرز به یکی از گروه‌های سربازگیری داعش در بنگلادش بپیوندند، خبر داد.

یک مقام بلندپایه اداره اطلاعات هند به رویترز گفته مشکل این‌جاست که اطلاعات ما راجع به شبکه متصل به داعش و افرادی که در اینجا برای آن‌ها کار می‌کنند، بسیار اندک است: «کم و بیش می‌دانیم گروه‌های حامی لشکر طبیه (مجاهدین هندی که از سوی پاکستان حمایت می‌شوند) کجا هستند و از چه طریقی با آنها تماس برقرار می‌کنند، اما دولت اسلامی چالش متفاوتی است. جوان‌ها در خانه خودشان پای اینترنت می‌نشینند و در اتاق چت یا روی فیسبوک با برنامه‌های این گروه آشنا می‌شوند و به اسلام افراطی گرایش می‌یابند؛ و دنبال کردنشان کار ساده‌ای نیست.»

XS
SM
MD
LG