خبرگزاری فرانسه در گزارشی به بررسی مشکلات کُردهای ایرانی پناهجو در کردستان عراق پس از گذشت ۱۰ ماه از اعتراضات به کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی پرداخته است.
بر اساس این گزارش، سارینا دختر ١٧ سالهای است که پس از اعتراضات اخیر در ایران به اربیل، پایتخت اقلیم کردستان، گریخته و اکنون در آنجا زندگی میکند.
سارینا که اهل اشنویه در استان آذربایجان غربی است، هنگام اعتراضات در مهاباد به سر میبرد و به معترضان مهابادی پیوست.
او پس از بازداشت یکی از دوستانش، خود را مخفی کرد. اما ماموران امنیتی جمهوری اسلامی با یورش به خانهاش، اقدام به بازداشت عمویش کردند.
سارینا در اواخر ماه مهر سال گذشته با گذر غیرقانونی از مرز کوهستانی کردستان ایران و عراق، نهایتا وارد اربیل شد. او صبحها با منشیگری در دفتر یک شرکت و بعد از ظهرها با پیشخدمتی در یک رستوران، حقوق ماهیانه ۸۰۰ دلار کسب میکند که کفاف مخارج مایحتاج اساسیاش را میدهد.
سارینا به خبرگزاری فرانسه گفته است: «خانوادهام مجبور است بپذیرد اینجا هستم. برای آنها بسیار دشوار است. درباره وضعیت من نگران هستند.» او افزوده است: «نمیخواهم خیلی از کشورم دور شوم. میخواهم اگر اتفاقی در کشورم بیفتد، بتوانم سریع به خانوادهام بازگردم.»
یک کُرد ایرانی دیگر با اسم مستعار «فواد» که ٢٧ سال سن دارد، به خبرگزاری فرانسه گفته در زمستان از طریق کوهستانهای پوشیده از برف به کردستان عراق گریخته است.
فواد که اصالتا اهل پیرانشهر است، اکنون در یک مغازه لپتاپفروشی در اربیل کار میکند و شبها در همان مغازه بر روی تشکی کهنه میخوابد.
او به خبرگزاری فرانسه گفته است: «زندگی بیهدفی دارم. روزها شب میشوند و شبها روز میشوند. همه آنچه را دارم در ایران جا گذاشتهام – مادرم، پدرم، خانهام، شغلم.»
فواد نیز در اعتراضات به کشتهشدن مهسا (ژینا) شرکت کرده و پس از بازداشت برادرش، به مدت ۴۰ روز خودش را مخفی کرده بود. او خاطرنشان کرده نیروهای امنیتی به خانهاش یورش بردهاند.
دوری از خانواده برای این جوان ٢٧ ساله بسیار دشوار است. فواد گفته است: «هربار مادرم بهم زنگ میزند، چشمانش پر از اشک میشود؛ همینطور پدرم.»
رزگار خسرو، ۴۷ ساله از مریوان، که با همسر و دو دخترش به مدت ١١ سال است در اربیل زندگی میکنند، مغازه شیرینیجات دارد. سردر مغازه رزگار حاوی تصویری از مهسا (ژینا) با یک گل سرخ در لابلای موی سرش است.
با گسترش اعتراضات به کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در شهرهای کردنشین ایران، شماری از کردهای ایرانی به کردستان عراق گریختند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، آمار دقیقی از تعداد کردهای ایرانی پناهنده در کردستان به دلیل اعتراضات مهسا (ژینا) وجود ندارد.
حکومت اقلیم کردستان، شمار کل پناهجویان کُرد ایرانی در این منطقه از عراق را بالغ بر ۱۰ هزار نفر عنوان کرده است. بسیاری از این افراد سالیان درازی است به کردستان عراق گریختهاند.