لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۵

هزاران افغانستانی از بیم طالبان و شرایط سخت اقتصادی به سوی ایران فرار کرده‌اند


آرشیو
آرشیو

یک مامور سابق پلیس افغانستان که می‌گوید با روی کار آمدن طالبان کارش را از دست داده است، در میان هزاران افغانستانی است که طی هفته‌های گذشته از کشورشان گریخته و به ایران رفته‌اند.

عبد الخالد، ۲۲ ساله و مامور سابق پلیس، به صدای آمریکا گفت، که او کشورش را به این دلیل ترک کرده که در افغانستان «امیدی به آینده نداشت.»

احد، که چهار سال در ولایت فراه به عنوان مامور پلیس خدمت کرده است، می‌گوید: «کارم را از دست دادم، و برای یافتن شغل ناگزیر به ترک [افغانستان] شده‌ام تا بتوانم شکم خانواده‌ام را سیر کنم.» احد در ادامه می‌گوید: «نمی‌دانم در ایران چه خواهم کرد، ولی دست کم در آنجا می‌توانم کاری پیدا کنم، مقداری درآمد داشته باشم، و آن را برای خانواده‌ام بفرستم.»

این وضعیت تنها گریبانگیر احد نیست. منابع مختلف و شاهدان عینی در شهر مرزی زرنج، در مرکز استان نیمروز در جنوب غربی افغانستان، در گفت‌وگو با صدای آمریکا تایید کرده‌اند که از زمان روی کار آمدن طالبان در افغانستان، هزاران نفر از مردم آن کشور از بیم شرایط مشقت‌بار اقتصادی و تعقیب قضایی توسط طالبان، به سوی مرز ایران گریخته‌اند.

یک مقام سازمان بین المللی امور مهاجرت در افغانستان در ماه ژوئیه به رادیو اروپای آزاد گفت، ممکن است در سال ۲۰۲۱ تا یک و نیم میلیون نفر از مردم افغانستان به امید برخورداری از «حمایت، امنیت، و کار» به سوی غرب فرار کنند.

احد، مانند بسیاری از دیگر افغانستانی‌هایی که روانه مرز ایران شده‌اند، نان آور خانواده‌ای بزرگ شامل همسر و پسر، والدین، و سه برادر جوان خود است.

احد می‌گوید حقوق او به عنوان مامور پلیس ماهانه ۱۵۰ دلار بود، و درآمد دیگری نداشت. او می گوید با حقوقی که می‌گرفت، خانواده‌اش را تامین می‌کرد، اما «حالا بدون هیچ درآمدی خانواده‌ام چگونه شکم‌شان را سیر کنند؟»

«برنامه جهانی غذا» با بیان این که ۹۵ درصد خانواده های افغانستانی به غذای کافی دسترسی ندارند، اعلام کرده است: «به دلایلی مانند بیکاری، کاهش ارزش پول محلی، و افزایش قیمت ها ... تنها ده درصد خانواده‌هایی که سرپرست‌شان دارای تحصیلات عالی دانشگاهی است می‌توانند برای خود غذای کافی تهیه کنند.»

ترس از انتقام

احد می‌گوید بسیاری از همکاران سابق او در نیروهای امنیتی افغانستان این کشور را به سوی ایران ترک کرده‌اند. او می‌افزاید: «برخی به دلیل مشکلات اقتصادی و برخی به دلیل ترس از انتقام طالبان، افغانستان را ترک کردند.»

این در شرایطی است که مقام های ایران پیشتر اعلام کرده اند مانع از ورود پناهجویان بیشتر به ایران خواهند شد.

حسین قاسمی، مدیر کل امور مرزی وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران، مرداد امسال اعلام کرد به استان‌های خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، و خراسان رضوی ابلاغ شده است که از ورود احتمالی شهروندان افغانستان جلوگیری کنند.

طالبان زمانی که ماه گذشته قدرت را در افغانستان به دست گرفت کارکنان دولت را مشمول عفو خود اعلام کرد. اما نگرانی بسیاری از افغانستانی‌هایی که برای دولت کار کرده‌اند، برطرف نشده است.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، اوایل ماه جاری به طالبان هشدار داد که عملکرد آنها، و نه گفته‌هایشان، ملاک رویکرد آتی جامعه جهانی در قبال آنها خواهد بود.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز با تاکید بر اهمیت رعایت حقوق اقشار مختلف جامعه افغانستان، برداشتن تحریم‌های وضع شده علیه طالبان را منوط به رفتار آنها در آینده دانسته است.

آقای بلینکن در سخنان آغازین خود در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان درباره افغانستان نیز گفت که مشروعیت و حمایتی که طالبان از جامعه جهانی طلب می‌کند، به رفتار آنها بستگی دارد.

XS
SM
MD
LG