کميسيون مستقل دفاع از حقوق بشر در افغانستان هشدار داد کودکان افغان به دليل فقر، ناامنی، ناآگاهی و نبود يک ساختار آموزشی منسجم در معرض افتادن به دام طالبان هستند و نسلهای بعدی طالبان را میسازند.
اين نخستين بار نيست که نهادها و مقامهای افغانستان خطر جذب کودکان به طالبان را گوشزد میکنند. کودکان افغان با انگيزۀ درس خواندن توسط خانوادههايشان به پاکستان فرستاده میشوند تا به اصطلاح آيندۀ بهتری برای خود بسازند.
این در حالیست که يکی از مقامهای ضدتروريستی افغانستان در مصاحبه با آسوشيتدپرس خبر داده است که سازمان اطلاعاتی آن کشور دريافته است که ۲۶ مرکز آموزشی پسرانه در پاکستان تحت عنوان آموزش عمومی، دروس طالبان را تدريس میکنند و دانشآموزان را برای انجام حملههای انتحاری آماده میسازند.
محمد نصير پدر يکی از اين دانش آموزان افغان است که چند هفتۀ پيش با اين انگيزه که پسرش درس قرآنی ياد بگيرد او را همراه با برادرزاده و ۲۵ نفر ديگر از پسران همشهریهای خود در ولايت غزنی افغانستان با دو وانت روانه کويتۀ بلوچستان پاکستان کرد، اما وانت توسط پلیس متوقف شد.
محمد نصیر گفت که این بچهها توانایی اقدامات نظامی را ندارند و امکان ندارد که بتوانند کمربند انتحاری بسته و خود را منفجر کنند.
به هر روی، از آنجا که وانت حامل کودکان افغان شماره و پلاک نداشت در شرق ولايت غزنی، جايی که بيشتر در کنترل طالبان است، توسط پليس متوقف شد.
حمد مصطفی ماير، رئيس پليس غزنی در این باره گفت که کويته مرکز استان بلوچستان پاکستان در مرز افغانستان برای طالبان از اهميت زيادی برخوردار است؛ بسياری از افراد طالبان در مدرسههای کويته آموزش میبينند، مقر شورای رهبری طالبان نیز در کويته است.
محمد موسی محمودی، عضو کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز گفت که مسئله به مراتب بزرگتر از يکی دو اتوبوس کودکانی است که قاچاقی به پاکستان برده میشوند. به گفته او، فساد و ناآگاهی باعث شده که قاچاق کودکان به کسب و کاری وسوسه انگيز، بیدردسر و بی خطر در افغانستان تبديل شود.