پناهجویان و مهاجران افغان که بلاتکلیف در امارات متحده عربی زندگی میکنند، این هفته اعتراضهایی تازه را برگزار کردند. آنها نزدیک به یک سال پس از ترک اجباری افغانستان بهدلیل قدرت گرفتن طالبان میگویند که روند اسکانشان آهسته و مبهم است.
تظاهرات برای نخستین بار در ماه فوریه، آغاز و سبب شد که یک مقام ارشد وزارت خارجه ایالات متحده، از آنجا بازدید کند. او در پی بازدید گفت که تکلیف اقامت و کشور پذیرنده همه افغانهای مستقر در امارات تا ماه اوت، مشخص خواهد شد.
«افغان اواک» ائتلافی از گروههای داوطلب که به نمایندگی از افغانها از دولت ایالات متحده حمایت میکند، پس از شروع اعتراضها در توییتر نوشت که روند اسکان متوقف نشده است. این مجموعه اظهار کرده است که افرادی که در امارات هستند، در ایالات متحده یا کشورهای دیگر اسکان داده خواهند شد.
خبرگزاری رویترز با انتشار تصاویری از تظاهرات کودکان، زنان و مردان افغان در کمپی در ابوظبی و در هوای گرم تابستان این شهر نوشت:« این تظاهراتکنندگان با در دست داشتن پلاکاردهایی از مقامات امارات خواستهاند تا تکلیف اقامت آنها را بعد از یکسال بلاتکلیفی مشخص کنند.»
یکی از افغانهای معترض، بهشرط ناشناس ماندن، به خبرنگار رویترز گفته: «نزدیک به یک سال است که ما اینجا در بازداشت هستیم و کمپ، مانند یک زندان مدرن است.» او میگوید که هیچکس اجازه خروج نداشته و آنها نمیدانند چه زمانی در کدام کشور اسکان داده میشوند.
یک مقام اماراتی نیز در بیانیهای کتبی اذعان کرده که اوضاع، ناامیدکننده است و روند اسکان مجدد، بیش از آنچه که امارات میخواست، طول کشیده است.
مقامهای امارات متحده عربی گفتهاند که این کشور پیشنهاد داده است تا «بهطور موقت» میزبان هزاران افغانی باشد که پس از تسلط طالبان بر این کشور، آنجا را ترک کردهاند.امارات متحده عربی، مانند سایر کشورهای حوزه خلیج فارس، معمولا پناهنده قبول نمیکند.
مقامهای ایالات متحده گفتهاند که همه کسانی که واجد شرایط هستند، در ایالات متحده و دیگران نیز در كشورهاي ثالث اسكان داده میشوند.
بهگفته مقامهای آمریکایی، هیچکس مجبور به بازگشت به افغانستان نخواهد شد. این در حالی است که برخی از مهاجرها در امارات، پس از ماهها انتظار، داوطلبانه به افغانستان بازگشتند.
از سویی دیگر، گفته میشود که در میان افغانهایی که در امارات نگهداری میشوند، کسانی هستند که در طول جنگ با دولت ایالات متحده، ارتش، سایر شرکای ائتلاف و موسسات خیریه خارجی همکاری میکردند.