دانشمندان برای نخستین بار شاهد آن بودند که یک حیوان وحشی، زخم باز خود را با استفاده از نوعی گیاه طبی، درمان میکند.
اورانگوتانی به نام «راکوس» که حدود سی سال سن دارد، در تابستان سال ۲۰۲۲ میلادی در اثر نزاع با اورانگوتان نر دیگری در یک جنگل بارانی در سوماترا اندونزی در قسمت زیر پلک راستش زخم بزرگ و عمیق صورتیرنگی پیدا کرد که مانند تکهای پازل از صورتش جا افتاده بود.
این اورانگوتان سوماترایی پس از مجروح شدن شروع به جویدن ساقه و برگ درخت تاک کرد که غذای معمول او نیست ولی انسان از آن برای درمان زخمها و بیماریهایی مانند اسهال خونی، دیابت و مالاریا استفاده میکند.
او سپس به طور مداوم پماد به دست آمده از جویدن این گیاه را به عنوان مرهم روی گونهاش مالید تا کاملاً پوشانده شود. پس از درمان، دانشمندان هیچ نشانهای از عفونت مشاهده نکردند. زخم او نیز طی پنج روز بسته شد و پس از یک ماه کاملا خوب شد.
دانشمندان نتایج این مشاهده شگفتانگیز خود را در مجله «ساینتیفیک ریپورتس» منتشر کردند.
این گونه گیاه لیانا و گونههای مربوط به آن در جنگلهای استوایی جنوب شرقی آسیا یافت میشوند و با اثرات ضدالتهاب، ضددرد و تببر خود شناخته شدهاند.
تجزیه و تحلیلهای قبلی ترکیبات شیمیایی این گیاه وجود «فورانو دیترپن» و «آلکالوئیدهای پروتوبربرین» را نشان میدهد که به داشتن ضدمیکروب، ضد التهاب، ضد قارچ، آنتی اکسیدان و سایر فعالیتهای بیولوژیکی مرتبط با بهبود زخم معروف هستند.
این رفتار اورانگوتان که در منطقه محافظت شدهای در «پارک ملی کوه لوسر» اندونزی مشاهده شد، نخستین مورد مستند شده خوددرمانی زخم با گونههای گیاهی توسط یک حیوان وحشی است و دریچهای جدید را در مورد چگونگی مراقبت از زخم به روی دانشمندان باز کرده است.
ایزابل لامر، پژوهشگر مؤسسه ماکس پلانک آلمان به «وال استریت ژورنال» گفته است که مشخص نیست اورانگوتان این درمان را از مادرش آموخته، اورانگوتانهای دیگر را تماشا کرده و یا خودش آن را کشف کرده است.
او گفت احتمال دارد اورانگوتان هنگام تغذیه از گیاه به طور تصادفی زخمش را لمس کرده باشد و از آنجایی که این گیاه دارای اثرات تسکین درد بسیار قوی است ممکن است احساس کند بهبود کرده باشد و برای رهایی از درد، این رفتار را چند بار تکرار کند.