حدود ۷۰ تن از زندانیان سیاسی مرد و زن از اوین تا لاکان و از قزلحصار تا زندان تهران بزرگ در بیانیهای مشترک، مخالفت خود را با صدور و اجرای احکام اعدامها اعلام کردند و خواستار حمایت مردم ایران برای توقف روند اعدام شدند.
زندانیان سیاسی امضا کننده این بیانیه که نسخهای از آن به دست صدای آمریکا رسیده است، نوشتند: نظام سیاسی حاکم بر ایران در حالی که «با تداوم سیاستهای بحرانزای داخلی و خارجی، وضعیت دهشتناکی را برای مردم ایران ایجاد کرده است، راه حل را در تشدید سرکوبها در حوزههای اجتماعی و سیاسی و فرهنگی جستوجو میکند.»
به اعتقاد آنها، »حاکمیت که نگران شکلگیری جنبشهای اعتراضی دیگری است، تلاش میکند با افزایش بیسابقه مجازات اعدام، سایه وحشت و هراس را بر جامعه نگه دارد»؛ به گونهای که با اعدام بیش از ۱۰۰۰ تن، حدود ۷۵ درصد اعدامهای صورت گرفته در جهان در سال ۲۰۲۴ میلادی سهم مردم ایران شده است.
بیانیه با اشاره به تایید حکم اعدام ۳ زندانی سیاسی؛ پخشان عزیزی، بهروز احسانی و مهدی حسنی، در دیوان عالی افزوده است که بیم آن میرود که این احکام اجرا شود.
منابع خبری روز چهارشنبه ۱۹ دی گزارش دادند که دیوان عالی جمهوری اسلامی، حکم اعدام پخشان عزیزی، بهروز احسانی اسلاملو، و مهدی حسنی، سه زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، را تایید کرد.
امیر رئیسیان، وکیل پخشان عزیزی نیز اعلام کرده بود که حکم اعدام این زندانی سیاسی در شعبه ۳۹ دیوان عالی جمهوری اسلامی «بدون توجه به ایرادات متعدد پرونده» تایید شده است.
پخشان عزیزی روز دوم مرداد سال جاری در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست ایمان افشاری با اتهام «بغی، از طریق عضویت در جمعیتهای معارض کشور» به اعدام و چهار سال زندان محکوم شده بود.
بهروز احسانی اسلاملو و مهدی حسنی نیز اواخر شهریور با اتهامات «بغی، محاربه، افساد فیالأرض، جمعآوری اطلاعات طبقهبندی شده، و اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست ایمان افشاری به اعدام محکوم شدهاند.
«عضویت» در سازمان مجاهدین خلق ایران از مصداقهای اتهامات منتسب به این دو زندانی است.
در حال حاضر، دستکم ۵۴ زندانی «سیاسی و امنیتی» از جمله وریشه مرادی با عناوین اتهامی از جمله «بغی، محاربه، و افساد فیالأرض» با حکم اعدام در زندانهای جمهوری اسلامی به سر میبرند.
زندانیان سیاسی امضاکننده بیانیه همچنین با محکومیت اصل مجازات اعدام، آن را «نمونهای از قتل عمد حکومتی» تلقی کردند و خواستار لغو کلی این مجازات غیر انسانی و ارتجاعی شدند.
آنها ضمن حمایت و پشتیبانی از پخشان عزیزی، بهروز احسانی و مهدی حسنی، از مردم ایران و همچنین مجامع و سازمانهای بینالمللی به ویژه نهادهای فعال در حوزه حقوق بشر خواستند که «برای نجات جان زندانیان سیاسی که با خطر حکم اعدام روبهرو هستند و همچنین لغو کلی مجازات اعدام، از تمام ظرفیت خود برای اقدامات موثر استفاده کنند.»
زرتشت احمدیراغب، حسین استاجی، شیوا اسماعیلی، رضا اکبریمنفرد، سپهر امامجمعه، لقمان امینپور، سیامک امینی، محمود اوجاقلو، گلرخ ایرایی، محمد آشتیانیعراقی، شهریار براتینیا، وحید بنیعامریان، یدی بهاری، سکینه پروانه، مرتضی پروین، محمدحسن پوره و حسین پیری از جمله امضاکنندگان بیانیه هستند.
از دیگر امضاکنندگان بیانیه، محمد تقوی، فروغ تقیپور، عیسی چولاندیم، احمدرضا حائری، محمد حبیبی، ناهید خداجو، نسرین خضریجوادی، شاهرخ دانشورکار، میثم دهبانزاده، مهران رئوف، رضا رضایی، کامران رضاییفر، داود رضوی، خسرو رهنما، خشايار سفيدى، حمزه سواری، محمد شافعی و شیوا شاهسیاه هستند.
حسین شنبهزاده، حسین شهسواری، مولود صفایی، زهرا صفایی، سپهر ضیایی، فاطمه (حوریه) ضیاییآزاد، هومن طاهری، جمشید عزیزی، بابک علیپور، مرضیه فارسی، نصرالله فلاحی، الهه فولادی، پویا قبادی، آذر کوروندی، اسماعیل گرامی، سعید ماسوری، رضا محمدحسینیطامه، محمدعلی محمودی، امیرحسینمرادی، بابک مرادى، وریشه مرادی، علی معزی، فرزاد معظمی گودرزی و جواد منبری نیز بیانیه را امضا کردهاند.
از دیگر امضا کنندگان بیانیه، ابوالحسن منتظر، محمد نجفی، طاهره نوری، حورا نیکبخت، اسدالله هادی، علی هارونالرشیدی، مریم یحیوی، میریوسف یونسی و علی یونسی هستند.