رئیس جامعه تخصصی تورگردانان ایران اعلام کرد که در حال حاضر با توجه به میزان اندک ورودی گردشگر خارجی و محدود بودن به اتباع کشورهایی همچون چین، روسیه و عراق، دستیابی به چشمانداز «برنامه هفتم توسعه» جمهوری اسلامی برای «جذب ۱۵ میلیون گردشگر» امکانپذیر نیست.
مصطفی شفیعیشکیب، رئیس جامعه تخصصی تورگردانان ایران به خبرگزاری «ایلنا» گفته است: در حال حاضر عمده «تورهای ورودی» از کشورهای «چین و عراق» است.
به گفته او بیشتر «گردشگران ورودی از کشورهای همسایه» در آمارهای رسمی، در قالب «پیلهوری» هستند و برای خرید جنس از مرزهای ایران عبور میکنند اما در مبادی ورودی «این افراد را در زمره گردشگران ثبت میکنند.»
خبرگزاری فرانسه بیست و نهم تیرماه در گزارشی نوشته بود: جمهوری اسلامی با تلاش برای جذب گردشگران از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، روسیه و چین به دنبال پیشبرد «اقتصاد مقاومتی» است.
این گزارش حاکی از آن بود که پس از کاهش تعداد گردشگران اروپایی به دلیل تنشها بر سر برنامه هستهای و هشدارهای دولتهای غربی به شهروندانشان، تمرکز خود را بر جذب گردشگران از مناطق دیگر معطوف کرده است.
رئیس جامعه تخصصی تورگردانان گفته که عموما مسافرانی از کشورهای «تاجیکستان، آذربایجان، ارمنستان و حتی عراق» از مرزهای مشترکی که با ایران دارند عبور میکنند و بهدلیل «ارزان بودن اجناس در اینور مرزها»، در صدد خرید بر میآیند.
این مقام صنفی حوزه گردشگری ایران افزوده است: «هتل، راهنما یا آژانسداران ما از قبال این نوع مسافران سودی نمیبرند. در واقع میتوان گفت تعداد مسافران کشورهای همسایه که سودی برای گردشگری ایران داشته باشند، بسیار اندک است.»
ابراهیم پورفرج، رئیس هیات جامعه تورگردانان ایران بیست و یکم تیرماه گفته بود: خارجیها «نگران» سفر به ایران هستند و اگر بیتفاوت باشیم ایران از فهرست مقاصد سفر «حذف» میشود.
مصطفی شفیعیشکیب، رئیس جامعه تخصصی تورگردانان ایران با بیان اینکه کشور در حوزه زیرساختهای گردشگری با «مشکلات زیادی» روبه رو است، افزود: «به تعداد کافی هواپیما نداریم. ترکیش، قطر و امارات تا حدودی در این حوزه به ما کمک میکنند.»
این مقام صنفی بخش گردشگری ایران با اظهار اینکه «در حوزه فرودگاهی نیز با مشکلاتی روبهرو هستیم»، گفت: در بزرگترین فرودگاه بینالمللی کشور (فرودگاه امام خمینی) در هر طرف تنها ۳ چرخ نقاله داریم که در کل ۶ چرخ نقاله میشود و «اگر ۵ پرواز باهم به زمین بنشینند هر مسافر حداقل دو ساعت باید در نوبت بماند تا بارش را دریافت کند.»
در شرایطی که صنعت توریسم ایران با بحران فزاینده کاهش گردشگر مواجه است، عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جمهوری اسلامی هجدهم تیرماه در واکنش به پلمپ مراکز گردشگری به دلیل رعایت نشدن حجاب اجباری، گفته بود: «فعلا سرویس بهداشتی اولویت اول مردم است!»