فشارهای حکومتی بر شهروندان و فعالان شبکههای اجتماعی در استان سیستان و بلوچستان ادامه دارد و در تازهترین مورد یک بلاگر و طنزپرداز در زاهدانی توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت شده است.
«حالوش» که اخبار استان سیتان و بلوچستان را پوشش میدهد اعلام کرد محمد توتازهی روز چهارشنبه یازدهم بهمنماه بدون ارایه حکم قضایی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است.
حالوش نوشته است چند ساعت پس از بازداشت این فعال شبکههای اجتماعی، صفحه و کانال شخصی او در اینستاگرام از دسترس خارج شده است.
آنطور که حالوش اعلام کرده از اتهامات علیه این شهروند بلوچ اطلاعی در دست نیست.
بنابر گزارشها روز جمعه ۲۹ دیماه ۱۴۰۲ نیز یک نوجوان بلوچ فعال مجازی توسط نیروهای اداره اطلاعات زاهدان بدون ارایه حکم قضایی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است.
برخوردها با فعالان شبکههای اجتماعی در زاهدان پس از آن در دستور کار قرار گرفت که ۱۵ آبان نیروهای حکومتی ابوبکر توحیدی، فرزند مولوی نعمت الله توحیدی و فیلمبردار دارالعلوم مکی زاهدان، را در سطح شهر زاهدان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
بازداشت بلاگرها
کمتر از یک ماه پیش نیز پنج بلاگر ساکن شهرستان زرند، با اتهام آنچه «انتشار فیلم و تصاویر نامناسب در فضای مجازی» عنوان شد، به دادسرای عمومی و انقلاب احضار شدند.
رضا یعقوبی، دادستان زرند در مصاحبه با رسانههای داخلی گفت که برای پنج شهروند در شهرستان زرند پرونده قضایی تشکیل داده است. با اینحال به هویت این افراد و اتهامات علیه آنها اشارهای نکرد.
وی با اشاره به این که از طریق پلیس امنیت اخلاقی در جریان فعالیت این بلاگرها قرار گرفته است، مدعی شد که آنها «تصاویر خلاف اخلاق و عفت عمومی در فضای مجازی» منتشر کردهاند.
دادستان زرند در ادامه گفت که این بلاگرها توسط بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب تفهیم اتهام شدند و قرار تامین برای آنها صادر شده است.
این مقام قضایی به محتوای این وبلاگها اشاره ای نکرد اما گفت که کسب درآمد و تبلیغات در فضای مجازی باید در چارچوب «رعایت قوانین و احترام به عقاید و باورهای دینی» باشد.
در سالهای اخیر، «کارگروه تشخیص محتوای مجرمانه قوه قضائیه» با استفاده از مواد «طرح صیانت» و «نقض حریم خصوصی کاربران در قالب برنامه هفتم توسعه» فعالیتهای کاربران فضای مجازی را به بهانههای مختلف جرمانگاری کرده است و دهها فعال بلاگر پرمخاطب در شبکههای اجتماعی با اختیارات این کارگروه ذیل قوه قضاییه، به بهانه عدم رعایت موازین اخلاقی و انتشار محتوای مجرمانه دستگیر و بازداشت شدهاند.
سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش اردیبهشت ماه خود جدید ایران را از لحاظ آزادی بیان در میان ۱۸۰ کشور جهان در رتبه ۱۷۷ قرار داده است.
در رتبهبندی سال ۲۰۲۳ گزارشگران بدون مرز، تنها سه کشور ویتنام، چین و کره شمالی وضعیت بدتری نسبت به ایران دارند.
بر اساس این گزارش سرکوب اعتراضات سال ۱۴۰۱، رتبههای ایران را در شاخصهای «محیط اجتماعی» و «محیط قضایی» پایینتر آورده است.