لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۵

گزارش تحلیلی: مجازات اسلامی چشم در مقابل چشم


زنی که با پاشیده شدن اسید بینایی خود را از دست داده است از دادگاهی در جمهوری اسلامی ایران خواست مرد خاطی را با روش مقابله به مثل مجازات کرده و قطرات اسید به چشم های او بریزند.

بنا بر گزارش روزنامه واشنگتن پست، آمنه بهرامی ، زن جوانی از ساکنان تهران که چهار سال پیش پس از رد تقاضای ازدواج مردی با اسید مورد حمله قرار گرفته و از دو چشم کور شده است در پایان محاکمات از دادگاه اسلامی ایران خواست طبق قوانین اسلامی که به قربانی اجازه انتقام گیری می دهد، با ریختن قطرات اسید در چشم متهم او را مجازات کند.

آمنه که ۳۱ سال دارد و دارای مدرک مهندسی برق می باشد، پیش از وقوع این حادثه ،علاوه بر داشتن شغلی که به او استقلال مالی می داد، به کوهنوردی علاقمند بود و ساعات بیکاری خود را به عکاسی اختصاص می داد.

در سال های اخیر موضوع مجازات های جسمانی شرعی در اسلام از جمله شلاق زدن، بریدن دست و سنگسار مورد بحث و جدل موافقین و مخالفین در داخل ایران بوده است. بسیاری از مخالفین معتقدند این اعمال و این نوع مجازات ها، وحشیانه و غیر انسانی است. اما این مسئله در مورد آمنه بهرامی و ماجرای دردناک حادثه اسید پاشی به او، نظرات تازه ای را در میان مردم به وجود آورده است.

آسیه امینی، روزنامه نگار و فعال حقوق بشر ساکن تهران که با اجرای این نوع مجازات مقابله به مثل مخالف است می گوید: « بر مخالفت های ما و تظاهرات برای جلوگیری از اجرای این مجازات سرپوش گذاشته شده است، چرا که مردم به شدت تحت تاثیر این واقعه و شرایط فجیع آمنه هستند.»

آمنه بهرامی که بیش از چهارسال برای رسیدن به این مرحله تلاش کرده است می گوید:« متاسفانه من در سن و سالی که باید لباس عروسی به تن داشته باشم و با مردی که دوست دارم ازدواج کنم، باید خواستار ریختن قطرات اسید به چشم یک نفر دیگر باشم. در حقیقت من با این کار می خواهم از وقوع این حادثه برای زنان دیگر جلوگیری کنم.»

برخی از مقامات دولتی و انتظامی نیز معتقدند پیشبرد چنین مجازاتی می تواند دیگر خطاکاران را از اسید پاشی به زنان منصرف کند.

در حال حاضر، هنوز آمار دقیقی در مورد تعداد حملات اسیدی به زنان در ایران در دست نیست اما بنا برگفته آسیه امینی ، در ایران به طور روزانه به مقدار خشونت های خانوادگی ، قتل های ناموسی و تعداد زنانی که به دست همسران و یا دیگر افراد خانواده خود برای حفظ آبرو کشته می شوند افزوده می شود.

مجید موحدی، جوان منزوی که از سال ۲۰۰۲ بدون هیچگونه آشنایی قبلی به ابراز عشق به آمنه می پردازد پس از آنکه تقاضای ازدواج او رد می شود، مدت ها در کوچه و خیابان مزاحم این زن جوان شده و از او تقاضای ازدواج می کند.

در یک مرحله نیز مادر او برای تقاضای ازدواج با خانواده آمنه بهرامی تماس می گیرد، اما این باز نیز تقاضای ازدواج او رد می شود. موحدی پس از آنکه چندین بار در خیابان با آمنه روبرو می شود و او را تهدید می کند بالاخره یک روز به صورت او اسید می پاشد.

امینی معتقد است:« این نوع جنایات عکس العمل های خشونت باری هستند که مردم در مقابل محدودیت های جنسی شدیدی که در ایران اسلامی وجود دارد از خود نشان می دهند.»

در ایران زن و مرد اغلب در یک جامعه جدا شده زندگی می کنند و ظاهرا برای آن ها روابط جنسی پیش از ازدواج غیرقانونی است.

آسیه امینی می گوید: « خشونت اجتماعی با پاسخی خشونت بار و وحشیانه بهبود پیدا نمی کند.»

در بیمارستان با عدم رسیدگی و توجه لازم، پس از شستشوی آمنه با لباس هایی که به تن دارد، اسید به نقاط دیگر بدن او سرایت کرده و وارد چشم های او می شود. موحدی دو هفته پس از این واقعه خود را تسلیم پلیس می کند.

آمنه بهرامی که تاکنون چندین عمل جراحی در داخل و خارج از ایران را از سر گذرانده می گوید: « تنها گناه من این بود که می خواستم با مرد دلخواهم ازدواج کنم.»

مخارج گزاف پزشکی آمنه که هنگام وقوع حادثه اسید پاشی هیچگونه بیمه درمانی نداشت در آن زمان – دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی – به دستور رییس جمهوری اسلامی ایران پرداخت شد اما با انتخاب محمود احمدی نژاد، این مخارج و هم چنین مبلغی که برای آپارتمان کرایه ای آمنه بهرامی در بارسلون پرداخت می شد قطع گردید.

مشاور احمدی نژاد، مهدی کلهر، در این مورد به خبرنگاران گفت: « مگر آقای خاتمی به صورت این خانم اسید پاشیده است که باید پول درمان او از جیب مردم ایران بیرون بیاید؟»

آمنه بهرامی، نهایتا در بارسلون از خانه مسکونی خود رانده شد و به یک پناهگاه بی خانمانها و محل زندگی معتادین و فواحش فرستاده شد.

امیر صبوری، رییس انجمن همیاری ایرانیان نیویورک در این مرحله برای کمک رسانی به بهرامی به بارسلون سفر کرد و شرایط زندگی او در این پناهگاه را «غیرقابل تحمل» خواند.

آمنه بهرامی در ماه ژوئن گذشته به ایران بازگشت.

امروز او ضمن رد درخواست خانواده مجید برای پرداخت خون بها، می کوشد تا قوانین مجازات اسلامی در مورد مردی که زندگی او را نابود کرده است دقیقا اجرا شود.

دادگاه حکم ریختن پنج قطره اسید در هریک از چشم های مجید را اعلام کرده است و او که از کرده خود به شدت پشیمان است، بیست روز وقت دارد تا مخالفت خود را با این حکم به دادگاه ارائه دهد.

از سوی دیگر پزشک معالج آمنه بهرامی در شهر بارسلون به خبرنگاران گفت:« او از اینکه بیمارش با و جود تمام زجرهایی که کشیده حاضراست به چشم فرد دیگری اسید ریخته شود حیرت زده است . »

XS
SM
MD
LG