شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه به اعزام تیمی از محققان بین المللی جنایات جنگی برای بررسی تنش های اخیر در مرز نوار غزه با اسرائیل رأی داد. این مصوبه با رأی منفی آمریکا و مخالفت شدید اسرائیل روبرو شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روز جمعه ۲۸ اردیبهشت قطعنامه اعزام تیم محققان در شورای حقوق بشر سازمان ملل تصویب شد. از میان ۴۷ عضو شورا، ایالات متحده و استرالیا رأی منفی و ۱۴ کشور از جمله بریتانیا و آلمان به آن رأی ممتنع دادند. این قطعنامه با ۲۹ رأی مثبت تصویب شد.
در قطعنامه آمده است که تیم تحقیقات باید موارد تخلف و همچنین مواردی که ممکن است به جنایت جنگی علیه اعتراض گسترده غیرنظامیان از ۳۰ مارس تا کنون منجر شده باشد، رسیدگی کند.
روز جمعه در جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل، نماینده اسرائیل اقدام این شورا را «ریاکاری» نامید و به آن اعتراض کرد.
زید رعد الحسین کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل نیز در این جلسه گفت تایید میکند برخی تظاهرکنندگان به سوی ماموران اسرائیل کوکتل مولوتوف یا مواد آتشزای دیگر پرت کرده اند، اما این اقدامات به تنهایی نباید تهدید جانی فوری برای آنها ایجاد کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزارت خارجه اسرائیل با انتشار بیانیه ای این اقدام شورای حقوق بشر سازمان ملل را محکوم کرد و اقدام آن را دو رویی نامید. در این بیانیه آمده که این نهاد کاملا ضداسرائیلی رفتار می کند.
نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز گفت قطعنامه این شورا یکطرفه است و درباره اقدامات حماس اقدامی نمی کند.
جلسه شورای امنیت و موضع آمریکا
روز سه شنبه ۲۵ اردیبهشت شورای امنیت سازمان ملل درباره درگیری و کشته شدن دهها فلسطینی در مرز نوار غزه با اسرائیل تشکیل جلسه داد.
از زمان اعلام انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم اعتراضاتی در مرز غزه با اسرائیل رخ داد که روز دوشنبه گذشته با گشایش رسمی سفارت ایالات متحده، تنش ها افزایش یافت و حدود ۶۰ نفر از کسانی که قصد ورود به اسرائیل از مرز غزه را داشتند توسط ماموران اسرائیلی هدف قرار گرفتند.
نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل متحد روز سه شنبه با اشاره به درگیری روز دوشنبه میان معترضان فلسطینی با نیروهای امنیتی اسرائیل در امتداد مرزهای مشترک نوار غزه و اسرائیل، از خویشتن داری اسرائیل در برابر اقدامات حماس تقدیر کرد.
نیکی هیلی گفت حماس سالهاست که به خشونت در منطقه دامن میزند، سالها پیش از آن که آمریکا تصمیم به انتقال سفارت خود بگیرد. خانم هیلی افزود، «هیچ کشوری در این مجمع (سازمان ملل متحد) بیشتر از اسرائیل از خود خویشتن داری نشان نخواهد داد.»
به گفته سخنگوی ارتش اسرائیل، نیروهای این کشور در برابر فلسطینیها از تجهیزات ضدشورش و گلوله، متناسب با رویههای استاندارد عملیاتی، استفاده کردند و «مصمم به اجرای وظیفه خود در محافظت از شهروندان و حاکمیت اسرائیل است.»
سخنگوی کاخ سفید نیز در نشست خبری روز دوشنبه خود با بیان این که «ما از گزارشهای مربوط به ادامه خشونتها در غزه اطلاع داریم»، گفت که «مسئولیت این مرگهای غمانگیز تماما بر عهده حماس است. حماس عمدا تحریک به چنین واکنشهایی میکند.»
آمریکا و اسرائیل، حماس را عامل خشونت ها می دانند.