سفارت بریتانیا در واشنگتن گزارشهای اخیر مربوط به تهدید ایران به خروج از مذاکرات برجام در صورت ادامه یافتن دادگاه مردمی آبان ۹۸ را رد کرد.
روز جمعه حساب کاربری «تریبونال آبان ۱۳۹۸» در توئیتر نوشت، معاون وزارت امور خارجه ایران تهدید کرده است که در صورت ادامه کار این دادگاه مردمی، جمهوری اسلامی بخشی از مذاکرات برجام را متوقف خواهد کرد.
اما سخنگوی سفارت بریتانیا در واشنگتن روز شنبه به صدای امریکا گفت: ««بریتانیا هیچ تهدیدی در زمینه اجتماع گروههای حقوق بشری این هفته در لندن دریافت نکرده است.»
در حالی که دادگاه مردمی برای رسیدگی به اقدامات حکومت ایران در جریان اعتراضات آبان ۹۸ روز جمعه در لندن ادامه یافت، حساب کاربری «تریبونال آبان ۱۳۹۸» در توییتر به نقل از منابع اروپایی نوشت، علی باقریکنی، معاون وزیر امور خارجه ایران، گفته است اگر این دادگاه ادامه پیدا کند تهران بخشی از مذاکرات هستهای خود را متوقف خواهد کرد.
دادگاه مردمی آبان ۹۸ از روز چهارشنبه آغاز شده و قرار است تا روز یکشنبه ۲۳ آبان ادامه یابد. این دادگاه مردمی، اظهارات ۴۵ شاهد علیه بیش از ۱۳۰ مقام جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنهای و ابراهیم رئیسی، را بررسی میکند.
باقریکنی روز جمعه گفتوگوهای خود با مقامات فرانسه، آلمان، و بریتانیا در زمینه مذاکرات احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ را «صریح، جدی، سازنده، و روبهجلو» توصیف کرد.
وی در ادامه سفر خود به اروپا روز جمعه برای رایزنی با مقامات اسپانیایی وارد مادرید شد.
در همین زمینه، رهبران آمریکا و سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا در اجلاس اخیر سران کشورهای عضو گروه بیست در رم ایتالیا با انتشار بیانیهای ضمن اشاره به «اقدامات تحریکآمیز» تهران همانند گسترش غنیسازی و تولید فلز اورانیوم غنیشده و افزودن این نکته که هر دو عناصر مهم برنامه هستهای نظامی هستند، بر عزم راسخ این کشورها برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای تاکید کردند.
معاون وزیر خارجه ایران لغو تحریمها را هدف اصلی جمهوری اسلامی از گفتوگوها اعلام کرده و گفته است دستیابی به تضمینهایی برای جلوگیری از تکرار مجدد به گفته او «نقض یک توافق بینالمللی» یکی از موضوعات مهم در دستور کار گفتوگوها است. او روز پنجشنبه گفته بود: «ما مذاکره هستهای نداریم، زیرا موضوع هستهای در سال ۱۳۹۴ در قالب توافقی بین ایران و ۵+۱ به طور کامل حاصل شد.»
این قبیل اظهارات دیپلمات ارشد ایران با واکنش های مختلفی همراه بوده است.
رحمان قهرمانپور، کارشناس سیاست خارجی، در گفتوگویی با وبسایت خبری «انتخاب» تصریح کرده است که اظهارات مقامات وزارت خارجه ایران نشان میدهد تیم جدید مذاکراتی جمهوری اسلامی«میخواهد مسیر گذشته را کنار بگذارد و حتی حرف از احیای برجام نمیزند، چرا که میخواهد چیزی در دست داشته باشد که میراث خود باشد و ادامه راه گذشته نباشد.»
این کارشناس مسائل بینالملل میگوید: «اگر ایران بخواهد متن برجام را تغییر دهد و تبدیل به یک متن دیگر کند، قاعدتا آمریکاییها و اروپاییان هم مطالباتی دارند و آنها هم خواهان اعمال تغییرات و محدودیتهای بیشتری برای ایران هستند.»
روز سهشنبه نیز، ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه تاکید کرد که ازسرگیری مذاکرات ایران و قدرتهای جهانی درباره احیای توافق هستهای در پایان نوامبر، باید از همان جایی که در ماه ژوئن متوقف شد ادامه یابد.
همچنین، نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران از روز پنجشبه برای گفتوگو با مقامات ارشد کشورهای خاورمیانه راهی منطقه شده است. وی این سفر را پیش از زمان اعلام شده برای از سرگیری مذاکرات احیای توافق برجام با ایران انجام میدهد.
به گفته وزارت خارجه آمریکا، رابرت مالی به کشورهای امارات متحده عربی، اسرائیل، عربستان سعودی و بحرین سفر میکند و با شرکای آمریکا «مشورت» خواهد کرد و در یک رشته دیدارهای منطقهای شرکت میکند. این کشورها نسبت به برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی کردهاند.
بیانیه وزارت خارجه آمریکا تصریح میکند رابرت مالی رویکردهای ایالات متحده را در مورد طیف وسیعی از نگرانیهای مرتبط با ایران، از جمله فعالیتهای بیثباتکننده آن کشور در منطقه و همچنین هفتمین دور آتی مذاکرات در مورد بازگشت متقابل به پایبندی کامل به برجام را با این کشورها هماهنگ میکند.
قرار است دور هفتم مذاکرات پس از چندین ماه خودداری تهران از بازگشت به آن، هشتم آذر ماه در وین از سر گرفته شود.