لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۴

شیرین عبادی: دریاچه ارومیه و حامیان آن در خطرند


دریاچه ارومیه در احتضار
دریاچه ارومیه در احتضار
شیرین عبادی در نامه ای به گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حقوق بشر در ایران به وضعیت دریاچه ارومیه پرداخته و نیز از سرنوشت بازداشت شدگان تجمع های اعتراضی حامیان دریاچه ارومیه ابراز نگرانی کرده است.

برنده جایزه صلح نوبل در نامه به احمد شهید با توضیح وضعیت دریاچه و اهمیتی که این دریاچه در زندگی و بقای میلیون ها تن ساکنان منطقه دارد، می نویسد هم اکنون این دریاچه نیمی از آب خود را ازدست داده و به تخمین کارشناسان تا سه سال دیگر بکلی خشک خواهد شد. به نوشته شیرین عبادی در صورت خشک شدن ارومیه، ده میلیارد تن نمک به صورت گرد و غبار و توفان بر سر شش میلیون ساکنان مناطق اطراف این دریاچه خواهد بارید.

شیرین عبادی علت خشک شدن دریاچه ارومیه را از قول کارشناسان، سد سازی بی رویه بر رودهای منتهی به دریاچه بیان کرده که به گفته آنان با باز کردن دریچه های این سدها می توان «از یک فاجعه زیست محیطی» جلوگیری کرد.

شیرین عبادی در بخش دیگری از این نامه توجه احمد شهید را به بازداشت فعالان محیط زیست که در تجمع های اعتراضی خواستار رسیدگی به سرنوشت دریاچه ارومیه شده اند جلب کرده و نوشته است در روز دوشنبه اول خرداد ، تازه ترین تجمع مسالمت آمیز در اعتراض به سیاست های اجرایی دولت، که در شهر ارومیه و چند شهر دیگر برگزار شد، با یورش و خشونت نیروهای انتظامی و بازداشت بیش از یک صد نفر از فعالان محیط زیست و شهروندان منجر شد.

به نوشته خانم عبادی با آن که پس از دو روز عده ای از بازداشت شدگان آزاد شدند اما هنوز از سرنوشت برخی از بازداشت شدگان خبری در دست نیست .

شیرین عبادی در این نامه از حسن احمدیان، علی حامد ایمانی، محمد اسکندرزاده، افسانه توفیق به عنوان برخی از بازداشت شدگان نام برده است.

شیرین عبادی در پایان این نامه هشدار داده است که سیاست های جمهوری اسلامی در این منطقه علاوه بر بروز فاجعه زیست محیطی ، می تواند به اختلافات قومی در منطقه دامن بزند.

در حوضه دریاچه ارومیه یکی از مهم ترین پارک های طبیعی ایران ایجاد شده است که از تنوع جانوری، گیاهی و طبیعی شگفت انگیزو بدیعی برخوردار است، خشک شدن این دریاچه چرخه زیست و اکولوژی را برهم می زند و در عین حال سبب خشک شدن مزارع و کشت زارها خواهد شد.

با خشک شدن دریاچه ارومیه این منطقه به دشت کویری تبدیل خواهد شد و به گفته کارشناسان با بارش نمک بر استان های اطراف سبب آوارگی حدود ۱۳ میلیون تن خواهد شد. دریاچه ارومیه یکی از نه ذخیره گاه زیست کره ایران است. این دریاچه دارای ۱۰۲ جزیره است که جزو گنجینه طبیعی جهان در یونسکو به ثبت رسیده اند.

منحرف کردن مسیر رودخانه هایی که به دریاچه می ریزند به سمت باغ ها و مزارع در شهرهای اطراف، که ۹۰ در صد از منابع تأمین آب این دریاچه را از آن گرفته است، همراه با تبخیر آب دریاچه و خشکسالی، و نیز برداشت های بی رویه ساکنان مانند زدن چاه و غیره ، در کنار احداث پل میان گذر از دریاچه ، همه و همه در خشک کردن این دریاچه که علاوه بر اهمیت زیست محیطی ، از عرصه های تاریخی و میراث های باستانی و مقدس ایرانیان است، دست به دست هم داده اند.

مورخان از نام های دیگر این دریاچه مانند چئیچست به معنای درخشان، دریاچه شاهی و کبودان نیز یادکرده اند. واژه اورمیه را به معنای آب نورانی می دانند. در دوران پهلوی نام این دریاچه به نام رضا شاه به دریاچه رضائیه تغییر یافت اما پس از انقلاب اسلامی نام پیشین خود را بازیافت.

دریاچه ارومیه دومین دریاچه آب شور جهان و بزرگ ترین دریاچه ایران است.
XS
SM
MD
LG