صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) روز جمعه، هجدهم اسفند و در روز جهانی زن گزارشی منتشر کرد که نشان میدهد بیش از ۲۳۰ میلیون زن و دختر در دنیا ختنه شدهاند و بیشتر آنها در آفریقا زندگی میکنند.
یونیسف تخمین زده است که در هشت سال گذشته، حدود ۳۰ میلیون نفر تحت این عمل قرار گرفتهاند که طی آن بخشهایی از اندام تناسلی آنها به دلایل غیرپزشکی، به طور جزئی یا کامل برداشته میشود.
یونیسف میگوید درصد زنان و دخترانی که ختنه را تجربه میکنند در حال کاهش است ولی هشدار داد که تلاشها برای ریشهکن کردن این اقدام با توجه به جمعیتهای به سرعت رو به رشد، بسیار کند پیش میرود.
کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف نسبت به روندی «نگرانکننده» که در آن دختران بیشتری در سنین پایینتر حتی پیش از تولد پنج سالگیشان ختنه میشوند ابراز نگرانی کرده و میگوید این موضوع، امکان مداخله برای پیشگیری را محدود میکند.
ختنه زنان که به اشتباه تصور میشود تمایلات جنسی آنها را کنترل میکند، میتواند باعث خونریزی جدی و حتی مرگ شود.
دختران در سنهای مختلف از نوزادی تا نوجوانی تحت این عمل قرار میگیرند.
ختنه در زنان ممکن است در درازمدت مسائلی چون عفونتهای دستگاه ادراری، مشکلات قاعدگی، درد، کاهش میل جنسی، عوارض زایمان و همچنین افسردگی، اعتماد به نفس پایین و اختلال استرس پس از سانحه را برایشان به دنبال داشته باشد.
در گزارش یونیسف آمده است که حدود ۱۴۴ میلیون زن و دختر تنها در آفریقا ختنه شدهاند و پس از آن، آسیا با ۸۰ میلیون و خاورمیانه با ۶ میلیون نفر در رتبههای دوم و سوم قرار میگیرند.
سومالی در صدر فهرست کشورهایی است که زنان را ختنه میکنند به طوری که ۹۹ درصد از جمعیت زنان بین ۱۵ تا ۴۹ سال در این کشور ختنه شدهاند.
بورکینافاسو طی سه دهه، آمار ختنه زنان را از ۸۹ درصد به ۳۰ درصد رسانده و بیشترین پیشرفت در این زمینه را داشته است.
گزارش یونیسف همچنین نشان داده است که از هر ۱۰ نفری که از این عمل جان سالم به در بردهاند، ۴ نفرشان در کشورهایی زندگی میکنند که نرخ رشد جمعیت در آنها بالا است و تأکید میکند که بیثباتی سیاسی و درگیری، تلاشها برای جلوگیری از این اقدام را مختل کرده و مانع حمایت از قربانیان میشود.
در این گزارش آمده است که از میان کشورهای بحرانزده، اتیوپی، نیجریه و سودان بیشترین تعداد دختران و زنانی را دارند که ختنه شدهاند.
هرچند این گزارش از پیشرفتهای حاصل شده در برخی ار کشورها استقبال کرده ولی هشدار میدهد که جهان از آنچه برای دستیابی به هدف سازمان ملل در ریشهکن کردن ختنه زنان تا سال ۲۰۳۰ لازم است انجام شود، کوتاهی میکند.
در این گزارش آمده است: «در برخی از کشورها، برای دستیابی به این هدف تا سال ۲۰۳۰، پیشرفت باید ۱۰ برابر سریعتر از بهترین پیشرفتهای ثبت شده در تاریخ باشد.»
نیمکو علی، مدیر عامل «بنیاد فایو»، سازمان خیریه مستقر در بریتانیا که با ختنه زنان مبارزه میکند در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس برآوردهای یونیسف، را «تکان دهنده» و «ویرانگر» خوانده و تأکید میکند که برای پایان دادن به این اقدام در جهان به بودجه بیشتری نیاز است.