تهدیدهای مقامات ارشد قضایی جمهوری اسلامی علیه زنان با نزدیک شدن به سالگرد کشته شدن مهسا امینی و پابرجایی نافرمانی مدنی علیه حجاب اجباری افزایش یافته است.
در تازهترین اظهارات، غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه نقض حجاب اجباری را «ناهنجاری» و «جرم» خوانده و معاون او به بازداشتشدگان «عفو» شده هشدار داده که مراقب «توطئهها» باشند.
با وجود این که شماری از حقوقدانها برخوردهای پلیسی و قضایی جمهوری اسلامی با شهروندان برای رعایت نکردن حجاب اجباری را غیرقانونی میدانند، رئیس قوه قضاییه پنجشنبه دوم شهریور، گفت که «در این زمینه قانون وجود دارد» و «کشف حجاب» را «جرم مشهود» خواند.
غلامحسین محسنی اژهای در جمع دادستانهای سراسر ایران نقض حجاب اجباری را «ناهنجاریهای اجتماعی و جرم کشف حجاب» نامید و افزود، «کیفیت برخورد با جرم مشهود» در قانون مشخص است و ضابطان «موظف به برخورد با جرم مشهود هستند.»
این اظهارات بالاترین مقام قضایی جمهوری اسلامی در حالی است که برخی کارشناسان و حقوقدانها سیاستهای تازه در مقابل نافرمانیهای مدنی علیه حجاب اجباری را موجب افزایش چندین برابری «پتانسیل خشونت شهری در ایران» دانستهاند.
اژهای خواستار آن شد که «تا پیش از تبدیل شدن لایحه «عفاف و حجاب» به قانون، در برخورد با نافرمانی مدنی زنان در مقابل حجاب اجباری، «از قانون موجود» استفاده کرد. اشاره او به دستورها و بخشنامههایی است که به گفته او در قالب «توصیهها و دستورات مقتضی» به «بخشها و دستگاههای ذیصلاح» داده است.
این اظهارات اژهای در حالی است که او ۹ مرداد در واکنشی تلویحی به فساد جنسی برخی مقامات جمهوری اسلامی، آن را «حاشیهسازی دشمن» برای «انحراف اذهان از پرداختن به مسائل اصلی و اولویتدار» نامید و گفت «باید مشکلات را داخل خانواده حل کنیم.»
همچنین، صادق رحیمی، معاون قضایی قوه قضائیه، پنجشنبه دوم شهریور با تهدید معترضان بازداشتشده اعتراضات سراسری نیمه دوم سال گذشته که با «عفو» آزاد شدهاند، به آنها هشدار داد تا مراقب آنچه «توطئههای جدید دشمنان» نامید باشند.
رحیمی ادعا کرد که «دشمن مترصد است تا مجدد شیطنتهایی در فضای داخلی کشور ایجاد کند.»
پیش از این نیز حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، اعتراضات «زن زندگی آزادی» را «قویترین، خطرناکترین، و جدیترین» «پیکار» بر ضد جمهوری اسلامی در عرصه «جهانی» دانسته و نسبت به تکرار آن در سالگرد کشته شدن مهسا امینی هشدار داده است.
با وجود سخنان تهدیدهای مقامات جمهوری اسلامی، روایتهای شهروندی در رسانههای اجتماعی نشان میدهند که نافرمانی مدنی در مقابل حجاب اجباری نیز ادامه دارد.
همچنین در روزهای گذشته گزارشهایی از رقص بدون حجاب اجباری زنان در یک کنسرت لری در تهران نیز منتشر شده و قوه قضاییه جواد حیدری، خبرنگاری که گزارش تصویری آن را بازتاب داده بود، احضار کرده است.
همزمان با افزایش فشارها بر زنان در ایران برای تحمیل حجاب اجباری و گزارشها از توقیف خودروهای شهروندان، محسن برهانی، حقوقدان، این اقدام مقامات انتظامی را «بدون حکم قضایی غیرقانونی» دانست و به مردم توصیه کرد که «نه ماشین و نه سوئیچ» آن را به مأموران تحویل ندهند.
پیش از این، جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفته که «پس از کشته شدن مهسا امینی و اعتراضات مردمی؛ مردم ایران حالا باید بتوانند برای خودشان تصمیم بگیرند و زنان پوشش خودشان را انتخاب کنند.»
همچنین، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفته که جمهوری اسلامی از اعتراضات اخیر عبرت نگرفته است.