لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۷

انتقاد همایون غنی‌زاده از حکم زندان سعید روستایی: از سر استیصال دستگاه است


همایون غنی‌زاده و سعید روستایی.
همایون غنی‌زاده و سعید روستایی.

در شرایطی که واکنش‌ها به حکم زندان سعید روستایی، کارگردان فیلم «برادران لیلا» ادامه دارد، همایون غنی‌زاده، کارگردان سرشناس سینما در ایران با انتشار پستی در حساب اینستاگرام خود از آقای روستایی حمایت کرد.

او پیام خود را با اشاره به نمایشنامه «احضار» اثر واتسلاو هاول، نویسنده و متفکر سرشناس چک آغاز می‌کند که از منتقدین حکومت کمونیستی چکسلواکی پیشین‌ بود. در این‌ نمایشنامه، سیستم، نویسنده‌ای به نام «وانیک» را محکوم کرده است تا در کارخانه آبجوسازی بشکه قِل دهد.

همایون غنی‌زاده در ادامه می‌افزاید، حتی با وجود صدور چنین صدور حکمی، خیال سیستم باز هم راحت نمی‌شود و از مدیر کارخانه می‌خواهد تا هر هفته عملکرد و بشکه قل دادن‌های وانیک را به بالایی‌ها گزارش دهد تا مبادا نویسنده حتی زمان قل دادن بشکه خطری متوجه سیستم کند.

آقای غنی‌زاده در ادامه با بیان رابطه عجیب و صمیمی آنها می‌گوید که در نهایت مدیر کارخانه از نویسنده می‌خواهد تا علیه خودش به بالایی‌ها گزارش دهد زیرا ‌نمی‌داند که هر هفته باید به آنها چه بگوید.

این سینماگر ایرانی درباره احکام «جالبی» که درباره سعید روستایی و جواد نوروزبیگی صادر شده است، می‌گوید:«گویی از سر استیصال دستگاهی است که هر چه زور می زند، نمی‌داند هر هفته چی باید بهشون بگوید.»

او در ادامه می‌افزاید: «مگر می‌شود این همه زمان بگذارند، بروند و بیایند، و قاضی، وکیل، منشی، پستچی، بازجو، بازپرس، دربان، نامه‌بر، نگهبان، و هزار آدم دیگر را درگیر موضوعی با این میزان بروکراسی اداری کنند تا از این همه در آخر، چنین حکم دراماتیکی بیرون بجهد؟!»

همایون غنی‌زاده می‌گوید: «مثلا نگاه کنید که در جایی از این حکم آمده است، خودداری از ارتباط و معاشرت با اشخاص فعال در عرصه فیلمسازی در ایام تعلیق. خب اولا به لطف خودتان بخش بزرگی از جامعه هنری دیگر جزو اشخاص فعال این عرصه محسوب نمی‌شوند، لذا سعید هم کماکان می‌تواند با خیال راحت به معاشرت با گروه گسترده‌ای از دوستان بیکار، ممنوع‌الکار، و غیرفعالش ادامه دهد.»

او در ادامه می‌افزاید: «ثانیا مثلا اگر در حال عبور از خیابان یکی از ما او را ببیند، سعید باید رویش را آنطرف کند و دور بشود؟! ما هم باید چنین کنیم و جلو نرویم؟! و اگر جلو برویم و با هم دست بدهیم، حکم تعلیق سعید به قطعی و تعزیری تبدیل خواهد شد و آنوقت دیگر باید بگیرندش و ببرندش ۶ ماه زندان؟! چون نشست با فلانی چایی خورد؟! معاشرت کرد؟!»

سعید روستایی
سعید روستایی

همایون غنی‌زاده با اشاره به بخش دیگری از حکم درباره گذراندن دوره فیلمسازی با حفظ منافع ملی و اخلاقی‌ در دانشکده صداوسیمای قم به مدت ۲۴ ساعت در ایام تعلیق، می‌گوید: «راستش را بخواهید من آرزو کردم همه این احکام از سعید پس گرفته شود، غیر از این حکم پایانی. از او خواهش کردم هرطور شده تلاش کند این دوره را بگذراند، و ببیند پشت در کلاس‌های قم کیست؟! این دوره فیلمسازی را چه کسانی آموزش می‌دهند؟! اساتیدش چه کسانی هستند؟! از روی چه کتاب‌هایی این کار را می‌کنند؟! و بعد از گذراندن دوره بیاید و به همه ما منتقل کند که بود و چه شد؟!»

او در ادامه می‌افزاید: «اصلا و واقعا بسیار کنجکاو هستینم بدانیم از منظر حضرات در سیستم، منافع ملی و اخلاقی در فیلمسازی چطور تعریف می‌شود؟ گذراندن این دوره می‌تواند مانند تابیدن نورافکنی باشد در ژرف‌ترین و تاریک‌ترین دالان‌های فکری ایشان نسبت به هنر، فیلمسازی، و منافع ملی و اخلاقی.»

این‌ سینماگر ایرانی می‌گوید: «هنرمند مفید و بصورت کلی هر فعال مدنی و اجتماعی دلسوز و منتقدی، برای سیستم‌های قلدر و تمامیت‌خواه، آرام آرام به باتلاق ترسناکی تبدیل می‌شوند. سیستم در باتلاق تفکر، اندیشه، و منش ایشان گرفتار می‌شود و ترس، قدرت فکر کردن را از سیستم برای رهایی از این باتلاق می‌گیرد و غریزه بقا! سیستم را وادار به دست و پا زدن‌های بیهوده و خالی از اندیشه می‌کند، و نتیجه‌اش می‌شود فرو رفتن‌های بیشتر و سریعتر تا بلعیده شدن کامل و محو شدن مطلق.»

همایون غنی‌‌زاده نتیجه می‌گیرد که «از این تفکر و جریان دگم در پایان چیزی جز حباب‌های کوچک و کفی ناچیز در باتلاق تاریخ و خاطرات ما باقی نخواهد ماند.»

همایون غنی‌زاده سمت چپ در جشنواره برلین
همایون غنی‌زاده سمت چپ در جشنواره برلین

همایون غنی‌زاده، بازیگر، نویسنده، و کارگردان، از چهره‌‌های جوان سینما و تأتر ایران محسوب می‌شود که در سال‌های اخیر دستاوردهای هنری بسیاری کسب کرده است. او از جمله هنرمندانی است که بارها از سیاست‌های فرهنگی و هنری جمهوری اسلامی و شرایط موجود در ایران انتقاده کرده است.

سعید روستایی به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و ساخت و پخش فیلم «برادران لیلا» در جشنواره کن به شش ماه حبس تعزیری، پنج سال ممنوعیت از هرگونه فعالیت‌ مرتبط با فیلمسازی و ارتباط و معاشرت با اشخاص فعال در عرصه فیلمسازی، و الزام به گذراندن یک دوره «فیلمسازی با حفظ منافع ملی و اخلاقی» در دانشکده صدا و سیمای قم محکوم شده است.

محکومیت سعید روستایی با اعتراض سینماگران بزرگی چون مارتین اسکورسیزی، فرانسیس فورد کاپولا، جشنواره فیلم کن مواجه شده است که به شدت از این اقدام جمهوری اسلامی انتقاد کردند.

XS
SM
MD
LG