رایدهندگان در ترکیه روز یکشنبه برای دومین بار پای صندوقهای رای رفتند تا رییس جمهوری آینده این کشور را از میان رجب طیب اردوغان و کمال قلیچدار اوغلو انتخاب کنند.
در دور نخست انتخابات، آقای اردوغان از آقای قلیچدار اوغلو رای بیشتری به دست آورد اما میزان لازم برای پیروزی مستقیم در انتخابات را کسب نکرد. رجب طیب اردوغان ۴۹.۵ و درصد و کمال قلیچدار اوغلو ۴۴.۹ درصد آرا را بدست آوردند.
پیشتر رهبر یک حزب ضد مهاجران در ترکیه روز چهارشنبه گفته بود که او در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری از کمال قلیچدار اوغلو، نامزد مخالف، حمایت میکند.
حمایت امید اوزداغ، رهبر «حزب پیروزی» از آقای قلیچدار اوغلو میتواند آرا او را افزایش دهد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، حزب پیروزی، در رای گیری پارلمانی ۱۴ ماه مه از حمایت ۲.۲ درصدی برخوردار شد.
حمایت آقای اوزداغ از کمال قلیچدار اوغلو در شرایطی انجام گرفته است که پیشتر، سنان اوغان، نامزد دیگر دور اول انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، از رجب طیباردوغان حمایت کرده است.
در دور اول انتخابات، آقای اوغان تنها ۵.۲ درصد آرای ریاست جمهوری را کسب کرد.
امید اوزداغ گفت که حزب او و کمال قلیچدار اوغلو بر روی طرحی برای بازگرداندن مهاجران ظرف یک سال و «مطابق با قوانین بین المللی و حقوق بشری» توافق کردند.
رویترز در گزارش دیگری نوشت: کردها، که حدود یک پنجم جمعیت ترکیه را تشکیل میدهند، امید مخالفان رجب طیب اردوغان برای پایان دادن به ۲۰ سال حضورش در قدرت هستند.
برای برخی از رای دهندگان کرد، خطر پیروزی رجب طیب اردوغان در شرایطی که لحن ناسیونالیستی خود را در تلاش برای کسب رای در آستانه دور دوم افزایش داده بود، بیشتر شده است.
مسئله اعلام حمایت حزب «دموکراتیک خلقها» از کمال قلیچدار اوغلو، به دلیل توافق او با یک حزب ضد مهاجران پیچیده شد. حزب «دموکراتیک خلقها» میگوید این توافق «مخالف اصول دموکراتیک جهانی» است.
با این حال، حزب دموکراتیک خلقها در بیانیهای که روز پنجشنبه داد از نامزدی قلیچدار اوغلو حمایت کرد. یک مقام این حزب گفت آنها برای پایان دادن به «ٰرژیم تکنفره» اردوغان روز یکشنبه رای خواهند داد.
اردوغان در سالهای اولیه قدرت خود، حقوق سیاسی و فرهنگی کردها را گسترش داد. او محدودیتهای استفاده از زبان کردی را حذف کرد و بر روند صلح با حزب کارگران کردستان (پکک) نظارت کرد؛ گروهی که در سال ۱۹۸۴ مبارزه مسلحانه علیه دولت مرکزی را آغاز کرد. ترکیه و کشورهای غربی آن را یک سازمانی تروریستی میدانند.
اما پس از نقض آتشبس در سال ۲۰۱۵، اردوغان مسیر خود را تغییر داد و مقامات ترکیه دست به سرکوب کردها زدند که منجر به بازداشت هزاران تن از اعضای حزب دموکراتیک خلقها شد. بازداشتشدگان به ستیزهجویی با حکومت متهم شدند و بسیاری از قانونگذاران و شهرداران این حزب برکنار و زندانی شدند.
اردوغان با استفاده از اعلام حمایت حزب دموکراتیک خلقها از قلیچدار اوغلو، بارها رقیب خود را به همراهی با تروریسم متهم کرده است. حزب دموکراتیک خلقها اتهامات مرتبط با شبه نظامیان را رد کرده است.
اردوغان همچنین بارها توجه مردم را به ویدئویی دستکاری شده معطوف کرده است تا قلیچدار اوغلو را به ارتباط با پکک متهم کند. از زمان آغاز شورش «حزب کارگران کردستان» یا (پکک) بیش از ۴۰هزار نفر کشته شدهاند.
قلیچدار اوغلو اتهامات اردوغان در مورد ارتباطش با تروریسم را تهمتآمیز خوانده است.