دلار همچنان سیر صعودی خود را ادامه میدهد و دلار ۵۰ هزار تومانی دیگر بخشی از واقعیت اقتصاد ایران شده است. رییس بانک مرکزی اما همچنان با طرح و برنامههای «فانتزی» به دنبال رویا فروشی است؛ رویای مدیریت بازار.
رییسکل بانک مرکزی در مراسم راه اندازی مرکز مبادله ارز و طلا گفت که «این طرح یکی از برنامههای اصلی ما بود که هرچند برخی مشکلات زیرساختی سبب تاخیر در اجرای آن شد، اما میخواستیم با قدرت شروع کنیم.»
محمدرضا فرزین با اشاره به اینکه «در سالهای گذشته بخش عمدهای از ارز حوالهای را در سامانه نیما عرضه میکردیم» گفت: «اما در این چند ماه گذشته ۶/۵ میلیارد دلار ارز به واردات کالا اختصاص داده شده که نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد بیشتر شده است.»
او همچنین گفت: «تمام مبادلات اینجا صورت میگیرد و ما میتوانیم به عنوان بانک مرکزی مدیریت را در بازار ارز داشته باشیم؛ در تمام دنیا بانک مرکزی متولی این حوزه است، اما متاسفانه در کشور نهادهای لازم در این زمینه وجود نداشته و این اختیارات کمتر بوده است.» رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی راهاندازی این مرکز را «شروعی» برای «حکمرانی قوی حاکمیت ارزی کشور» دانست.
فرزین در حالی از حکمرانی قوی ارزی در کشور سخن میگوید که بر اساس گزارشهای وبسایت «بنبست»، قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد ارز تهران حوالی ظهر دوشنبه یکم اسفند از مرز نمادین ۵۰ هزار تومان عبور کرد و به ۵۰ هزار و ۸۰ تومان رسید. چنین افزایشی برای قیمت دلار در ایران، بیسابقه است. روند کاهش ارزش پول ملی ایران در ماههای اخیر شدت گرفته است.
خبرگزاری ایسنا نیز در واکنش به این طرح نوشت که بانک مرکزی از امروز با راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا، رسما وارد بازارسازی بزرگ خواهد شد و با اختیارات بیسابقهای که در حوزههای مختلف گرفته، به نظر میرسد باید شاهد روند کاهشی نرخ ارز به ویژه دلار و یورو در بازار باشیم.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا «اختیارات بیسابقه» بانک مرکزی و راهکارهای «حکمرانی قوی ارزی در کشور» در نهایت چه تاثیری در معیشت خانوادهها خواهد داشت.