اصرار مسئولان جمهوری اسلامی مبنی بر فعال شدن دفاتر نمایندگی پلتفرمهای واتساپ و اینستاگرام در ایران و مشروط کردن رفع فیلتر آنها به تحقق این خواسته موضوعی است که روزنامه آفتاب یزد به آن پرداخته و نوشته است مسئولان برای آن که توپ عدم رفع فیلتر را در زمین طرف مقابل بیندازند، اصرار بر تعهد اینستاگرام و واتس اپ دارند.
به نوشته این روزنامه دادگاه فدرال آمریکا که «سر چند مورد» مشکلی را با شبکههای اجتماعی داشت نتوانست تعهدی از این شبکهها بگیرد و «در نهایت دولت آمریکا کوتاه آمد.» در ادامه این مطلب با تاکید بر اینکه «این پلتفرمها آمریکایی هستند» آمده است: «وقتی با کشور خودشان در خصوص دادن تعهد کنار نمیآیند قطعا و بدون شک به دولت ایران هم تعهدی نخواهند داد.»
روز یکشنبه ۱۶ بهمن ماه وزیر کشور جمهوری اسلامی گفت که برای تصمیمگیری نهایی در ارتباط با فیلترینگ دائم اینستاگرام و واتساپ در ایران، حکومت همچنان در انتظار «پاسخ روشن» از سوی صاحبان این دو پلتفرم خارجی است.
احمد وحیدی همچنین رفع فیلترینگ این دو پلتفرم آنلاین را منوط به ارائه تعهد و عملکرد صاحبانشان در «چارچوب قانون» دانسته بود.
اشاره وحیدی به درخواست حکومت از شرکت متا، مالک آمریکایی دو پلتفرم اینستاگرام و واتساپ مبنی بر انتقال پایگاه دادههای مرتبط با کاربران ایرانی به ایران است که با بیاعتنایی این شرکت همراه شد.
مهدی باقری، عضو ناظر مجلس در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانهای نیز در روزهای گذشته اینستاگرام و واتساپ را به «نقض» قوانین جمهوری اسلامی و «مشارکت» در خیزش انقلابی مردم ایران متهم کرد و گفت: «اگر این سکوها حاضر به تعهد باشند میتوانند به فعالیت خود در ایران ادامه دهند.»
دامنه واکنش به این دو پلتفرم بسیار گسترده بوده است و جلالی، فرمانده پدافند غیر عامل نیز تاکید کرده است که «فیلتر اینستاگرام و واتسآپ با مصوبه شاک (شورای امنیت کشور) انجام شده و تا این شرکتها تعهد ندهند که قوانین داخلی کشور ما را رعایت میکنند این مصوبه قابل تداوم است.»
در جریان اعتراضات سراسری در ماههای گذشته، دامنه اعمال محدودیت، اختلال و فیلترینگ اینترنت در ایران بیش از پیش شد. افزون بر فیلتر کردن اینستاگرام و واتساپ در این روزها، دسترسی شهروندان به اینترنت بینالمللی نیز بارها قطع و یا با اختلال شدید روبهرو شد.