رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی میگوید که ابراز نگرانی اخیر مدیرکل آژانس در مورد ایران براساس «گزارش نادرست» بوده است.
محمد اسلامی که جمعه شب در یک برنامه تلویزیونی سخن میگفت، گزارش اخیر بازرس آژانس را «نادرست» دانست و گفت نامهای به آژانس دادیم که رسانهای کردن «گزارش نادرست بازرس» از طرف مدیرکل آژانس رفتار «غیرحرفه ای» بوده و پذیرفته نیست.
تازهترین گزارش آژانس نشان میدهد که ایران تغییرات اساسی در سانتریفیوژها اعمال کرده و در فردو برای غنی سازی ۶۰ درصدی اقدام کرده است.
چهارشنبه هفته گذشته، ۱۲ بهمن، خبرگزاری رویترز گزارشی را منتشر کرد که براساس آن، آژانس بین المللی انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران را به دلیل تغییر گزارشنشده در اتصال بین دو آبشار از سانتریفیوژهای پیشرفته آیآر-۶ در تاسیسات هستهای فردو مورد انتقاد قرار داده بود.
این دو آبشار اورانیوم را تا ۶۰ درصد که نزدیک به سطح مورد نیاز برای ساخت بمب هستهای است، غنیسازی میکنند.
بنابر گزارش محرمانه دیدهبان هستهای سازمان ملل متحد که رویترز آن را مشاهده کرده بود، این تغییر در یک بازرسی اعلامنشده از مرکز غنیسازی سوخت فردو در ۲۱ ژانویه کشف شده بود. تاسیسات هستهای فردو در دل کوه ساخته شده است.
تاسیسات فردو به قدری حساس است که توافق برجام غنیسازی در آن را ممنوع کرد. اما پس از خروج آمریکا از این توافق در سال ۱۳۹۷ و بازگرداندن مجدد تحریمها، جمهوری اسلامی بسیاری از محدودیتهای برجام را زیر پا گذاشت.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این گزارش محرمانه به کشورهای عضو گفته است که اتصال دو آبشار سانتریوفیوژهای آیآر-۶ «با شیوهای که ایران (به آژانس) اعلام کرده است، تفاوت اساسی دارد.»
در واکنش به این گزارش، ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه روز جمعه در بیانیهای مشترک ضمن تاکید بر لزوم «شفافیت و همکاری کامل» ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کردند که جمهوری اسلامی موظف «به انجام تمام تعهدات گزارش پادمانی خود» است.
دولتهای آمریکا، بریتانیا، آلمان و فرانسه، با اشاره به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مبنی بر اینکه ایران بدون اطلاع این سازمان، تغییر اساسی در پیکربندی برخی از سانتریفیوژهای خود ایجاد کرده، گفتند: « تغییراتی که در فردو انجام شده است میتواند به تولید اورانیوم با غنای شصت درصد بیانجامد و مغایر با تعهدات ایران تحت توافقنامه پادمان جامع مورد نیاز معاهده منع اشاعه سلاحهای هستهای است.»
این کشورها در انتهای بیانیه مشترک خود اعلام کرده بودند: «ما از ایران میخواهیم که به تمام تعهدات بینالمللی الزامآور حقوقی خود تحت توافقنامه پادمان جامع با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبند بوده و در اجرای پادمانهای مؤثر در فردو به طور کامل با آژانس همکاری کند.»