علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در تازهترین صحبتهای خود، که صبح دوشنبه انجام شد، با پیش کشیدن روایت انتقام توابین بعد از واقعه عاشورا آن را بیفایده و نابهنگام دانست و گفت که «کار را به هنگام باید انجام داد. نباید غفلت کنیم از وظیفهای که عقل و شرع به عهدهی ما گذاشته. باید بدون تأخیر وارد میدان بشویم. نباید تأخیر داشته باشیم. آن وقت به تناسب اهمیتی که آن کار دارد، خطرات را به جان بخریم.»
رهبر جمهوری اسلامی گفته است که هدف اعتراضات چند ماه اخیر «از بین بردن نقاط قوت نظام» بوده و «عدهای در داخل و خارجیها در تبلیغاتشان اینجور میخواستند وانمود بکنند که این اعتراضها در واکنش به ضعفهای اقتصادی و... است.»
سخنان خامنهای مبنی بر انجام به هنگام کار در زمانی مطرح میشود که انتقادها نسبت به صدور و اجرای احکام اعدام در ایران شدت گرفته است و بسیاری احکام جاری و اجرای سریع آنها را با احکام صادره برای وابستگان به حکومت و تاخیرهای چندین ساله در اجرا مقایسه میکنند.
در تازهترین مورد سحرگاه شنبه ۱۷ دی، حکم اعدام محمد مهدی کرمی و محمد حسینی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری در پرونده موسوم به «قتل بسیجی روح الله عجمیان»، اجرا شد. چندی پیش حکم اعدام این دو معترض در دیوان عالی کشور تایید شده بود.
همچنین امروز دوشنبه ۱۹ دیماه رسانههای حکومتی از صدور ۳ حکم «اعدام» جدید برای صالح میرهاشمی بلطاقی، مجید کاظمی شیخشبانی و سعید یعقوبی کردسفلی به اتهام آنچه «محاربه» نامیده شده، خبر دادهاند.
خبرگزاری هرانا نیز چند روز پیش گزارش داد که مهدی محمدیفرد ۱۸ ساله که در جریان اعتراضات سراسری در نوشهر بازداشت شده بود در شعبه اول دادگاه انقلاب ساری به اتهام «فساد فیالارض» به دو بار اعدام محکوم شده است. عرشیا تکدستان نیز در پرونده مشترک با مهدی محمدیفرد، دیگر جوان ۱۸ ساله نوشهری، محاکمه و به اعدام محکوم شده است.
کمیته پیگیری وضعیت بازداشت شدگان اعتراضات سراسری در ایران هم از حکم اعدام جواد روحی، یکی از بازداشت شدگان در استان مازندران خبر داده است.
جمهوری اسلامی در روز پنجشنبه ۱۷ آذر نخستین حکم اعدام بازداشتشدگان اعتراضات جاری را با اعدام محسن شکاری به جرم بستن خیابان اجرا کرد. مجیدرضا رهنورد نیز یکی دیگر از معترضان بازداشتی بود که صبح روز بیست و یک آذر ماه ۱۴۰۱ در مشهد و در ملاعام اعدام شد.
این افراد عمدتا بدون داشتن وکیل تعیینی محاکمه و محکوم شدهاند؛ رویهای که مورد انتقاد شدید قرار گرفته است و مهدی داودزاده، دبیر «کمیسیون وکلای تسخیری کانون وکلای مرکز» ایران اخیرا در گفتوگو با روزنامه «اعتماد» در همین زمینه تصریح کرد که اقداماتی از قبیل عدم دسترسی متهم به وکیل انتخابی و دیگر تخلفات شدید در روند رسیدگی به پرونده متهمان اعتراضات جاری، «تلاشی برای درست جلوهدادن شکل رسیدگی به پروندههاست.»
او در این زمینه خاطرنشان کرد: «قضات جمهوری اسلامی علاقه ندارند وکیلی احکام صادره علیه متهمان مانند محاربه را به چالش بکشد.»
با اظهارات امروز علی خامنهای پيش بينی میشود روند برخوردها و صدور و اجرای احکام اعدام سرعت بیشتری بگیرد.