لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۰

سی‌ان‌ان: یک کارگروه درباره فناوری‌های آمریکایی استفاده شده در پهپادهای ایرانی تحقیق می‌کند


بقایای یک پهپاد «شاهد» ساخت ایران یافته شده در اوکراین
بقایای یک پهپاد «شاهد» ساخت ایران یافته شده در اوکراین

شبکه خبری سی‌ان‌ان آمریکا گزارش داده دولت بایدن یک کارگروه ویژه‌ را تشکیل داده است تا چگونگی ارسال و استفاده از قطعات ساخت ایالات متحده و غرب را در پهپادهای انفجاری ساخت ایران، بررسی کند.

روسیه از این پهپادها در جنگ اوکراین علیه غیرنظامیان و زیرساخت های حیاتی این کشور استفاده می‌کند.

به گزارش سی‌ان‌ان، ایالات متحده آمریکا با وجود تحریم‌های شدید برای کنترل صادرات به ایران، به شواهدی دست پیدا کرده که نشان می‌دهد ایران به بسیاری از فناوری‌های تجاری که سازمان‌ها و افراد از صادرات آن به ایران منع شده‌اند، دسترسی دارد.

بر اساس این گزارش، ماه گذشته سازمان تحقیقاتی Conflict Armament Research، مستقر در بریتانیا، چندین پهپاد را که در اوکراین سرنگون شده بودند، بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که «۸۲ درصد» از قطعات آن‌ها توسط شرکت‌های مستقر در ایالات متحده ساخته شده‌اند.

سی‌ان‌ان گزارش داد که بر اساس تحقیقات نیروهای مسلح اوکراین و یک منبع آگاه، با تحقیقاتی که توسط ایالات متحده در مورد اجزای یافت‌شده در برخی از پهپادها صورت گرفت، در میان آن‌ها پردازنده‌های ساخته‌شده توسط شرکت فناوری «تگزاس اینسترومنتز» مستقر در دالاس و همچنین یک موتور ساخته‌شده توسط یک شرکت اتریشی متعلق به شرکت کانادایی «بمباردیه» وجود دارد.

هر دو شرکت یادشده هرگونه استفاده از فناوری‌شان برای مقاصد غیرقانونی را محکوم کرده‌اند.

به دام افتادن «ظاهرا ناخواسته» این دو شرکت، در پیشرفت صنعت ساخت هواپیماهای بدون سرنشین(پهپاد) در ایران نشان می‌دهد که چگونه محصولاتی ارزان‌قیمت که برای استفاده غیرنظامی در نظر گرفته شده‌است، می‌تواند به راحتی برای مقاصد نظامی اغلب «خارج از محدوده تحریم‌ها و قوانین‌ کنترل صادرات» به کار گرفته شود.

به گفته مقامات، تحقیقات دولت آمریکا در هفته‌های اخیر با وجود گزارش‌هایی مبنی بر آماده شدن مسکو برای افتتاح کارخانه‌ای برای «تولید پهپادهای ایرانی در داخل روسیه به عنوان بخشی از معامله با تهران» تشدید شده است.

سی‌ان‌ان همچنین گزارش داد که ایران در حال انتقال نقشه‌ها و اجزای هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه است، تا بتواند کار ساخت و مونتاژ را در آن‌جا آغاز و شراکت نظامی خود با روسیه را گسترش بخشد.

سناتور باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای ایالات متحده با بازنشر این گزارش سی‌ان‌ان در توییتر نوشت: «ما به پاسخ‌هایی در مورد اینکه چگونه قطعات تکنولوژیکی ایالات متحده، از پهپادهای ایرانی سردرمی‌آورند، نیاز داریم.»

وی در ادامه نوشت: «شرکت‌های آمریکایی و بین‌المللی نمی‌توانند در تسهیل تهاجم منطقه‌ای یا حمایت نظامی ایران از ماشین جنگی روسیه در اوکراین شریک باشند.»

XS
SM
MD
LG