آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در جریان یک کنفرانس خبری گفت پیشنهادهای کاملی که با متحدان ایالات متحده هماهنگی شده، به روسیه تحویل داده شد و راه دیپلماسی دنبال میشود.
آقای بلینکن در این کنفرانس خبری که روز چهارشنبه ششم بهمن برگزار شد، گفت: «هفته گذشته من در دیدار با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نگرانیها از فعالیت نظامی روسیه در مرز اوکراین را منتقل کردم. طرح و پیشنهادهایی که از سوی ما بود را تهیه کردیم و به طور رسمی به آنها تحویل داده شد. در مورد نگرانیها و فعالیتهای نظامی و حوزههایی که میتوان در آن توافق کرد - از جمله حوزه کنترل تسلیحاتی - پیشنهادهایی دادیم.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «اینها را پیشنهاد کردیم تا با حسن نیت بتوان به دیپلماسی ادامه داد و طبق توافق به موارد مختلف پاسخ داد. ما گفتهایم اگر روسیه تنشزدایی و همکاری کند، راه همکاری وجود دارد. پاسخ ما به مسکو پاسخی متحد و کامل و با همکاری از سوی تمامی متحدان بود.»
آنتونی بلینکن گفت: «ما و متحدان با هم به این نتیجه رسیدیم، پیشنهادهای ما به اطلاع کنگره خواهد رسید و تمامی آنها را شرح خواهم داد. این توافق را عمومی نمیکنیم چون میخواهیم به دیپلماسی فرصت داده شود. در روزهای آینده با وزیر خارجه روسیه در این مورد گفتوگو خواهم کرد.»
وی افزود که در حال حاضر همه چیز به روسیه و پاسخی که میدهد بستگی دارد و «ما برای هر گزینهای آمادهایم.»
وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که در طرح ارائه شده به طور کامل و جامع مشخص شده است که کدام حوزهها غیر قابل بحث است و چه حوزههایی میتواند مبنایی برای همکاری با روسیه قرار گیرد. وی افزود: «در واقع همکاریهای امنیتی که پیشنهاد شده به نفع همه از جمله روسیه است. اینها بر اساس آن چیزی است که روسیه گفته و فکر میکنیم اگر به صورت همکاری متقابل بررسی شود، به سود همه خواهد بود.»
آقای بلینکن برای نمونه به «حوزه جنگافزارهای آفندی، رزمایشها در اروپا، توافقهای تسلیحاتی، شفافیت گستردهتر، موارد متعدد برای پایین آوردن خطر احتمالی تمامی اینها برای همه طرفها از جمله روسیه» اشاره کرد و آنها را »دستاوردهای خوبی که میتواند به امنیت مشترک هم کمک کند» دانست.
وی با تکرار این که چنانچه روسیه بخواهد حوزههای بسیاری برای همکاری وجود دارد تاکید کرد که این امر به پاسخ ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، بستگی دارد. ولی «من تردیدی ندارم اگر روسیه به این راه به طور جدی و در سایه همکاری متقابل و با اراده برای افزایش امنیت مشترک نگاه کند، موارد مثبت زیادی در این سند وجود دارد که باید آن را دنبال کرد. ما نمیتوانیم این تصمیم را برای آقای پوتین بگیریم، قدرت تصمیمگیری در اختیار او است.»
در یک ماه اخیر نهادهای اطلاعاتی آمریکا خبر دادهاند که روسیه بیش از یکصد هزار نیرو در مرز با اوکراین مستقر کرده است. اوکراین و روسیه از سال ۲۰۱۴ تنش و درگیری نظامی دارند. بعد از مداخله نظامی روسیه در شبهجزیره کریمه در جنوب شرقی اوکراین، این بخش از اوکراین جدا شد و به روسیه پیوست.