به دنبال تایید حکم مصادره اموال شهروندان بهایی روستای ایول ساری در مهرماه سال جاری توسط دادگاه تجدیدنظر، کاربران ایرانی با انتشار پیامهایی با هشتگ «ایول_خانه_آنهاست» یک طوفان توئیتری به راه انداختند. این در حالی است که بنا بر اخبار منتشر شده در رسانههای اجتماعی، این شهروندان و وکلایشان اجازه دسترسی به پرونده را نداشتهاند.
در همین حال کاربران در توئیتر با انتشار پیامهایی، با اشاره به مصادره اموال این شهروندان بهایی، آزار و سرکوب بهاییان ایران را محکوم کردند و خواستار عدالت برای شهروندان بهایی شدهاند.
ضیا نبوی با اشاره به رانده شدن بهاییان ساکن روستان ایول از محل زندگی خود نوشت: «خانههاشان ویران شد و زمینهاشان در اختیار ستاد فرمان اجرائی امام قرار گرفت تا مراکز فرهنگی جهت تبلیغ مهدویت احداث کنند.»
روستائیان بهائی ساکن "ایول" که از محل زندگیشان رانده شدند، خانههاشان ویران شد و زمینهاشان در اختیار ستاد فرمان اجرائی امام قرار گرفت تا مراکز فرهنگی جهت تبلیغ مهدویت احداث کنند...#ایول_خانه_آنهاست https://t.co/fgQgCnptH0
— Zia Nabavi (@ZiaNabavi1) February 23, 2021
سپهر عاطفی، یکی از دیگر از کاربران توئیتر، هم نوشته است: «چطور به عدالت در چنین دستگاهی باور داشته باشیم؟ بهائیان ایول هر راه قانونیای که در ایران بود امتحان کردند و عدالت نیافتند.»
این چه دادگاهی است که قاضیش، طرف شاکی را پیروان «فرقهی ظاله» میداند؟ چطور به عدالت در چنین دستگاهی باور داشته باشیم؟ بهائیان ایول هر راه قانونیای که در ایران بود امتحان کردند و عدالت نیافتند. #عدالتخانه میخواهیم...#ایول_خانه_آنهاست #ItsTheirLand pic.twitter.com/Z6NK6WwnPe
— Sepehr Atefi (@sepehra) February 22, 2021
کاربر دیگری به نام افرا نیز با اشاره به تجربه خانوادگی خود و مهاجرت آنها از روستای ایول در سال ۱۳۶۲ میگوید: «پدر بزرگم به همراه مردان دیگر خانواده از شهرشان رانده که نه متواری شدند. زنان و بچه ها را زودتر فراری دادند. خانه ها و باغ ها را به همراه جنازه برادرش پشت سر گذاشت و دیگر باز نگشت.»
سال 1326 پدر بزرگم به همراه مردان دیگر خانواده از شهرشان رانده که نه متواری شدند. زنان و بچه ها را زودتر فراری دادند. خانه ها و باغ ها را به همراه جنازه برادرش پشت سر گذاشت و دیگر باز نگشت. #ایول_خانه_آنهاست
— افرا (@nooraroohahou) February 23, 2021
مسیح علینژاد، خبرنگار مستقل و مجری برنامه تبلت در صدای آمریکا، نیز در حساب کاربری خود در توئیتر با انتشار ویدئوی روایتی از شهروندان بهایی از روستای «روشنکوه» در مازندران نوشته است: آنها هم بارها خانهخراب شدند فقط به جرم بهایی بودن. قلبم چنگ میگیرد جایی که مادربزرگ از آتش زدن و خراب کردن خانهشان در اوائل انقلاب تعریف میکند و بعد ناتوان میگوید: «گلویم درد میگیرد»
این هم روایت مادربزرگ و پدربزرگ دیگری از روستای «روشنکوه» در مازندران که آنها هم بارها خانهخراب شدند فقط به جرم بهایی بودن. قلبم چنگ میگیرد جایی که مادربزرگ از آتش زدن و خراب کردن خانهشان در اوائل انقلاب تعریف میکند و بعد ناتوان میگوید: «گلویم درد میگیرد»#ایول_خانه_آنهاست https://t.co/YN7n1w57Px
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) February 22, 2021
صدای آمریکا پیشتر با انتشار گزارشی از سازمان «جامعه جهانی بهائی» اعلام کرده بود که برخی از رهبران مسلمان، مقامات دولتی، و نمایندگان مجلس در سراسر جهان با صدور بیانیههایی در حمایت از بهائیان روستای «ایول» ساری، نگرانی عمیق خود را از مصادره املاک این شهروندان بیان کردهاند.
دیان علائی، نمایند جامعۀ جهانی بهائی در سازمان ملل در ژنو، در این گزارش که نسخهای از آن به صدای آمریکا ارسال شده، گفته است: «نگرش رهبران مسلمان در سراسر جهان که با چنین موج چشمگیری از حمایت به کمک دوستان بهائی خود در ایران میآیند، نشان قدرتمندی برای جمهوری اسلامی است که مسلمانان اقدامات آنها را محکوم میکنند.»
مصادرۀ املاک بهاییان ایول از سالهای اولیه پس از انقلاب اسلامی در ایران آغاز شد. در سال ۲۰۱۰ میلادی، خانههای متعلق به حدود ۵۰ خانوار بهایی در روستای ایول ساری، سوزانده و تخریب شد و بدین ترتیب ساکنان آنها مجبور به ترک مزارع و خانههای اجدادی خود شدند.
بر اساس اطلاعات موجود، حکم مصادره اموال این شهروندان بهایی در مهرماه سال جاری از سوی دادگاه تجدید نظر تاییدشد، اما گفته میشود نه بهاییان و نه وکلایشان اجازه دسترسی به پرونده را نداشتند.
به گزارش سرویس خبری جامعه جهانی بهائی، این حمایت تازه بعد از آن صورت گرفته است که نخست وزیر پیشین کانادا و بیش از ۵۰ نفر از حقوقدانان کانادا با امضا نامه سرگشادهای به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه ایران، «نگرانی عمیق» خود را از این مصادرهها ابراز کردند.
کمیسیون ایالات متحده در امور آزادی مذهبی بینالمللی نیز اوایل اردیبهشت ماه در گزارش سالانه خود بار دیگر نسبت به وضعیت آزادیهای دینی و مذهبی در ایران ابراز نگرانی کرد؛ در بخشی از این گزارش آمده است که جمهوری اسلامی بیش از پیش اقلیتهای مسلمان، به ویژه اهل سنت و دراویش، و همچنین پیروان ادیان و مذاهب دیگر، از جمله بهاییان و مسیحیان، را هدف قرار داده است.