ترکیه برای اولین بار در ۸۶ سال گذشته، روز جمعه ۳ مرداد در ایاصوفیه نماز جماعت برگزار کرد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، نیز در بین نمازگزاران حاضر شد و سپس آیاتی از قرآن را خواند.
ترکیه همچنین روز پنجشنبه سه امام جماعت مسجد ایاصوفیه در استانبول را معرفی کرد. این اقدام پس از بازگشت جنجالی وضعیت ایاصوفیه از یک موزه به مسجد صورت گرفته است. تبدیل موزه ایاصوفیه به یک مسجد از سوی ناظران به عنوان نشانه ای از تضعیف سکولاریسم در ترکیه یاد شده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، دو هفته پیش با صدور فرمانی که مخالفتهای جهانی را به همراه داشت، بنای نزدیک به ۱۵۰۰ ساله ایاصوفیه را به یک مسجد تبدیل کرد. این فرمان پس از رای یک دادگاه عالی در این کشور، که تبدیل ایاصوفیه به یک موزه در گذشته را غیرقانونی دانسته بود، صادر شد.
آمریکا پیشتر از ترکیه خواسته بود که ایاصوفیه را همچنان به عنوان یک موزه در ترکیه نگه دارد. پیشتر مایک پمپئو در بیانیه ای گفته بود که یونسکو ایاصوفیه را رسما بخشی از مناطق تاریخی میراث جهانی استانبول دانسته است و «ما از دولت ترکیه می خواهیم ایاصوفیه را همچنان به عنوان یک موزه حفظ کند تا نمونه ای به عنوان تعهدش به احترام به سنت های ادیان و گوناگونی تاریخی باشد...»
مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز تصمیم دولت ترکیه برای تبدیل موزه ایاصوفیه به مسجد را «ناامیدکننده» خواند.
کشورهای دیگر جهان و همچنین پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک های جهان، نیز از تبدیل ایاصوفیه به یک مسجد ابراز ناخرسندی کردند. ایاصوفیه قرنها یک کلیسای بزرگ مسیحیان بود.