نماینده ایالات متحده در نشست دوره ای توافق هسته ای با ایران، می گوید به درخواست پرزیدنت ترامپ، آمریکا همزمان با تلاش برای اصلاح برجام، برنامه ای را پیش می برد که اگر این مذاکرات شکست خورد، آن را اجرا کند.
«برایان هوک» مدیر کل وزارت خارجه آمریکا در امور برنامه ریزی و سیاستگذاری و رئیس هیات نمایندگی آمریکا در مذاکرات بررسی دوره ای برجام چهارشنبه شب گفت هفته پیش مذاکرات سازنده ای با متحدان اروپایی اش در مورد تغییر در توافق اتمی با ایران داشته است اما مشغول تهیه برنامه ای جایگزین در صورت شکست این مذاکرات و تصمیم پرزیدنت ترامپ برای خروج از این توافق است.
نشست دوره ای برجام در سطح مقام های ارشد وزارت خارجه کشورهای پنج به علاوه یک و جمهوری اسلامی ایران و با حضور «برایان هوک» نماینده آمریکا این هفته برگزار شد.
آقای هوک در مقام رئیس هیات مذاکره کننده آمریکا دیروز به خبرنگاران گفت نمی تواند درباره موفقیت مذاکرات با بریتانیا، فرانسه و آلمان در مورد افزودن ضمیمه ای به توافق اتمی موسوم به برجام در ضرب الاجل تعیین شده برای ماه مه (اردیبهشت) برای رفع آنچه پرزیدنت ترامپ موارد نقص توافق می داند، پیش بینی کند.
وی گفت: پرزیدنت ترامپ از ما خواسته است تا در چارچوب دستورالعملهایی که در دوازدهم ژانویه (بیست و دوم دی ماه) درباره برجام صادر کرد، عمل کنیم و با اروپاییها به توافق برسیم. ما برای هر نوع نتیجه مذاکرات با اروپایی ها برنامه ریزی کرده ایم. برنامه جایگزین در صورت شکست مذاکره با اروپایی ها هم جزو آن است. ما مسیر دوگانه ای را دنبال می کنیم.
پیش از این پرزیدنت ترامپ گفته بود در صورتی که تا ۲۲ اردیبشهت، اروپایی ها به تغییرات مد نظر واشنگتن که به عنوان متمم باید به برجام افزوده شود، عمل نکرده باشند، از توافق خارج می شود.
به گفته آقای هوک این متممها شامل اعمال تحریم بر برنامه موشکی بالیستیک ایران، برداشته شدن محدودیت زمانی برای غنی سازی اورانیوم و همچنین مقابله با اقدامات برهم زننده ایران در منطقه و جهان است.
از زمان روی کار آمدن دولت پرزیدنت ترامپ فشارها بر جمهوری اسلامی ایران برای برنامه موشکی، حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر افزایش یافته است.
پرزیدنت ترامپ مهرماه، بار دیگر پایبندی ایران به برجام را گواهی نکرد و افزود که اگر جامعه جهانی به تغییرات مورد نظر آمریکا برای پر کردن خلاء های برجام تن ندهد، واشنگتن از آن خارج می شود.
ایالات متحده آمریکا ایران را به نقض برجام از طریق آزمایش موشکی متهم می کند. دولت ترامپ می گوید براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ایران از آزمایش موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است.
در یکسال اخیر ایران چند آزمایش موشکی داشته است. جمهوری اسلامی ایران می گوید برنامه موشکی ایران جنبه دفاعی دارد اما نمونه هایی از موشک و تجهیزات مربوطه ساخت ایران در اختیار برخی گروه ها از جمله حوثی های یمن و حزب الله لبنان مشاهده شده است.
در ماههای اخیر فرانسه و انگلیس از ایران برای برنامه موشکی انتقاد کرده اند و حتی وزیر خارجه فرانسه سفری به تهران داشته است.
پاسخ قاطع ایران
از توافق دو سال پیش، جمهوری اسلامی از ایالات متحده برای آنچه «مانع تراشی آمریکا برای سرمایه گذاری در ایران» می نامد، انتقاد می کند. روز گذشته، آقای هوک در این کنفرانس خبری تلفنی همچنین گفت که به انتقادات ایران در مورد هشدار آمریکا درباره سرمایه گذاری در ایران پاسخی قاطع داده است.
وی گفت: ایرانیها در مذاکرات، به ما انتقاداتی داشتند که چرا آمریکا همواره درباره مخاطره سرمایه گذاری در ایران به کشورها هشدار می دهد، و این مساله به اقتصادشان لطمه می زند. ما در پاسخ گفتیم اقتصاد شما غیر شفاف است و سرمایه گذران نمی دانند آیا در اقتصاد شما سرمایه گذاری می کنند یا در برنامه های تامین مالی تروریستها. به آنها گفتیم شما باید از اقدامات برهم زننده در منطقه و از حمایت از تروریسم دست بردارید و نظام بانکی تان را اصلاح کنید. آمریکا مسئول کوتاهی های شما نیست.
تلاش برای آزادی زندانیان
آقای هوک بدون نام بردن از فرد خاصی گفت که درباره آزادی تعدادی از شهروندان آمریکایی ایرانی تبار و آمریکایی در ایران با مقامات تهران خارج از بحث برجام گفتگو کرده است.
وی گفت: من طی دیداری که با هیات نمایندگی ایران داشتم خواستار آزادی فوری شهروندان آمریکایی شدم که به صورت خودسرانه و نا عادلانه زندانی هستند.
در حال حاضر چند آمریکایی در ایران ناپدید یا زندانی هستند.
باب لوینسون آمریکایی از یازده سال پیش در جزیره کیش ایران ناپدید شده است.
سیامک نمازی و پدرش باقر نمازی، آمریکائیان ایرانی تباری هستند که به اتهام آنچه «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» نامیده شده، در دادگاه انقلاب به ده سال زندان محکوم شده اند.
ژیو وانگ دانشجوی مقطع دکترای دانشگاه پرینستون نیز از تابستان سال گذشته در ایران زندانی و به جرم جاسوسی به ده سال زندان محکوم شده است .
همچنین، نزار ذکا یک فعال فناوری اطلاعات اهل لبنان و دارای گرین کارت آمریکا پس از آنکه به دعوت دولت حسن روحانی به ایران رفت، بازداشت و به جرم جاسوسی برای ایالات متحده محکوم شد.