لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۳

فرمان رئیس جمهوری برای تعلیق ویزا توسط یک قاضی فدرال لغو شد؛ واکنش تند ترامپ


باب فرگوسن دادستان ایالت واشنگتن خبر صدور رای قاضی فدرال را به رسانه ها می دهد.
باب فرگوسن دادستان ایالت واشنگتن خبر صدور رای قاضی فدرال را به رسانه ها می دهد.

با رای یک قاضی دادگاه فدرال در آمریکا، فرمان اجرایی رئیس جمهوری آمریکا برای تعلیق ویزای شهروندان هفت کشور مسلمان لغو شد. با اینکه کاخ سفید اعلام کرده خواهان تجدیدنظر در این تصمیم شده، اما اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده آمریکا به خطوط هواپیمایی اعلام کرده پرواز مسافران به آمریکا براساس قوانین قبل از صدور فرمان اجرایی دونالد ترامپ است.

عصر جمعه ۱۵ بهمن به وقت غرب آمریکا، قاضی جیمز روبارت حکم داده که دستور اجرایی رییس جمهوری برای منع ورود شهروندان هفت کشور عمدتا مسلمان شامل ایران، عراق، سوریه، یمن، سودان، سومالی و لیبی موقتا متوقف شود. آقای روبارت از قضات منصوب جرج بوش است.

با این حکم اجرای فرمان اجرایی در آمریکا تعلیق شد. خبرگزاری رویترز اعلام کرد اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده آمریکا موسوم به سی بی پی که زیر نظر وزارت امنیت داخلی آمریکا فعالیت می کند، به خطوط هوایی اعلام کرده از ساعت ۹ جمعه شب،‌همه مسافران دارای ویزا می توانند مثل قبل از دستور پرزیدنت ترامپ وارد آمریکا شوند.

اداره گمرک و حفاظت مرزی مسئول بررسی و اجازه ورود به مسافران متقاضی ورود به آمریکا است.

واکنش ترامپ: نظر این «به اصطلاح قاضی» مسخره است

دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده صبح شنبه در واکنشی تند به این موضوع در حساب توئیتری خود نوشت، نظر «این به اصطلاح قاضی» که مانع اجرای قانون در کشور می‌شود، «مسخره» است و ملغی خواهد شد.

وی در توئیت دیگری گفت، «جالب است که برخی کشورهای مشخص خاور میانه با این ممنوعیت موافق هستند. آنها می‌دانند اگر برخی افراد خاص اجازه ورود داشته باشند، یعنی مرگ و ویرانی.»

کاخ سفید نیز پیشتر در مخالفت با حکم این قاضی فدرال، خواستار توقف اضطراری آن شد.

شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید جمعه شب در بیانیه ای اعلام کرد که وزارت دادگستری مسئول شده تا در اولین فرصت با درخواست توقف اضطراری حکم قاضی فدرال، اجرای فرمان ترامپ را به روال عادی بازگرداند.

آقای اسپایسر با دفاع از فرمان اجرایی ترامپ نوشت، این فرمان دستوری قانونی و مناسب بود که هدف آن حفاظت از کشور است. رئیس جمهوری اختیار قانونی برای حفاظت از مردم آمریکا را دارد.

ویزاهای تعلیق شده

در حالی به خطوط هواپیمایی گفته شده مسافران را مثل قبل بپذیرند اما هنوز مشخص نیست تکلیف ویزاهای لغو شده چه خواهد شد. به گفته وزارت خارجه آمریکا، حدود ۶۰ هزار در این یک هفته ملغی شده اند.

براساس فرمان رئیس جمهوری آمریکا شهروندان هفت کشور مسلمان اجازه ورود به آمریکا را با ویزای مهاجرتی یا غیر مهاجرتی ندارند و به این ترتیب اگر آنها از قبل ویزا گرفته بودند، در هفته گذشته ویزای آنها لغو شد. همچنین وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد سفارت خانه های آمریکا به شهروندان این کشورها تا پایان ۹۰ روز فرمان اجرایی ترامپ وقت مصاحبه ویزا نمی دهد. دستوری که به نظر می رسد با حکم یک دادگاه فدرال موقتا لغو شده است.

در یک هفته گذشته فرمان اجرایی ترامپ به اعتراضات گسترده ای منجر شد اما همزمان دولت ترامپ اعلام کرد اقدام او قانونی بوده و برای حفاظت از جان مردم آمریکا صورت گرفته است.

پیش از این رویترز یک نظرسنجی درباره فرمان اجرایی ترامپ منتشر کرد که براساس آن ۴۹ درصد آمریکایی ها موافق آن هستند و ۴۱ درصد با این فرمان مخالف هستند. از سوی دیگر در بین دموکرات ها ۵۳ درصد گفته اند مخالف شدید فرمان ترامپ هستند در میان جمهوریخواهان، ۵۱ درصد گفته اند موافق شدید این فرمان هستند.

جدال حقوقی یک هفته ای

حکم دادگاه قاضی فدرال در ایالت واشنگتن بعد از یک هفته جدال حقوقی و بعد از چند اقامه دعوا علیه پرزیدنت ترامپ صادر شده است.

به رغم چند پرونده قبلی، رویترز نوشته حکم دادگاه فدرال واشنگتن اولین محکم جدی برای بررسی این مساله است که حکم ترامپ علیه قانون اساسی است یا خیر.

حکم قاضی جیمز رابرت اولین حکم است که به کل کشور تعمیم داده شده است. در یک هفته اخیر چند حکم توسط سایر قضات فدرال در پرونده های مشابه صادر شده بود اما همگی برای تعداد مشخصی از افراد بود و عمومیت حکم قاضی رابرت را نداشتند.

حکم قاضی فدرال جیمز رابرت بعد از طرح اقامه دعوا در ایالت واشنگتن آغاز شد اما بعد از پرونده مشابه ای در ایالت مینه‌سوتا، آن پرونده نیز به این دادگاه ارجاع شد.

دادستان کل ایالات واشنگتن در شمال غربی آمریکا مدعی شد که فرمان اجرایی ترامپ بر این ایالت سوء اثر دارد. برای مثال دانشجویان و هیات علمی که از این هفت کشور هستند برای ورود و بازگشت به کارشان با مشکل مواجه هستند. شرکت های آمازون و اکسپدیا که هر دو دفتر مرکزی شان در ایالت واشنگتن هستند، این ادعا را مورد حمایت قرار دادند.

قاضی رابرت در بخشی از حکم خود یادآور شده است که دولت از رویداد یازده سپتامبر به عنوان توجیه این فرمان اجرایی استفاده کرده، در حالیکه هیچکدام از شهروندان این هفت کشور حمله ای در ایالات متحده از زمان آن حملات نداشته اند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG