پیروزی دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ایران موجی از اظهارات را بین مقام های رسمی و سرشناس ایران در پی داشته است. برخی مقام های دولتی مثل حسن روحانی رئیس جمهوری ایران آن را عادی جلوه دادند اما برخی هم مثل «علی مطهری» ضمنی از انتخاب او استقبال کرده اند.
عصر چهارشنبه ۱۹ آبان به وقت تهران، حسن روحانی در جلسه هیات دولت ایران در اولین واکنش به انتخاب ترامپ گفت نتیجه انتخابات آمریکا، نشان التهابات و نبود ثبات داخلی آمریکا است اما اثری در سیاستهای جمهوری اسلامی ایران ندارد.
آقای روحانی افزود: نتیجه انتخابات آمریکا اثری در سیاستهای جمهوری اسلامی ایران ندارد.
وی همچنین با اشاره مستقیم به توافق هسته ای ایران و کشورهای پنج به علاوه یک از جمله آمریکا، امروز دیگر آمریکا توانایی استفاده از ایرانهراسی و ایجاد اجماع جهانی علیه ایران را ندارد.
موضع آقای روحانی مشابه وزیر خارجه ایران است. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران که در سفر اروپایی به سر می برد به پیروزی ترامپ ظهر چهارشنبه واکنش نشان داد و گفت آمریکا «موظف به اجرای برجام خواهد بود».
وی افزود: در امور داخلی دیگر کشورها دخالت نمی کنیم. این انتخاب مردم آمریکاست.
از سوی دیگر، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز گفت: عملکرد و سیاستهای اجرایی دولت آینده آمریکا از مواضع انتخاباتی مهمتر است و ملاک ارزیابی خواهد بود.
هراس هاشمی، استقبال مطهری
برخی رسانه های اظهارنظری از اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران را درباره ترامپ منتشر کرده اند. مشخص نیست این اظهارات در واکنش به انتخاب ترامپ است یا قبلا بیان شده است.
آقای هاشمی در بخشی از اظهارنظر خود گفته است ترامپ چهرهای خطرناك است و به عبارتی می توان او را خطرناك قلدری دانست كه به اصول پايبند نيست و قواعد و مقررات را به راحتی به زير پا می گذارد.
وی همچنین گفته، ترامپ خطر بزرگی محسوب می شود؛ چرا كه تندروی های او طی سالهای گذشته جز اين موضوع را به اثبات نمی رساند.
اما برخلاف این اظهارات، علی مطهری نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ایران ضمنی از انتخاب ترامپ استقبال کرده است.
آقای مطهری گفت: ترامپ برای ایران مفیدتر است تاکلینتون. وی گفت دموکراتها بابرنامه ریزی دقیق حرکت می کنند و با پنبه سر می برند.
مطهری همچنین افزود: ترامپ صداقت بیشتری دارد و مواضعش درباره سوریه خوب بود، او به عربستان نگاه خوبی ندارد.
غیر از این چهره اصولگرا، حسام الدین آشنا مشاور حسن روحانی نیز ابراز خوشبینی به انتخاب ترامپ کرده است.
آقای آشنا روی صفحه فیس بوک شخصی خود نوشت نفس ناشناخته بودن ترامپ یک فرصت برای «آغازی نو» به وجود می آورد.
مشاور فرهنگی رئیس جمهوری ایران افزود: امیدواریم سردمداران کاخ سفید به وعده خود عمل کنند و به جای برجسته کردن دشمنی ها و اختلافات ،تعهد خود نسبت به مشترکات جهانشمول انسانی را به نمایش بگذارند. امیدواریم در امتداد افق های نوینی که برجام و اعتماد سازی جهانی ایران گشود، صلح سازی منطقه ای شتاب بیشتری گرفته و ساکنین جغرافیای ما فرصتی نوین برای ساختن منطقه متفاوت وعاری از همه اشکال تروریسم دولتی وغیر دولتی بیابند.»
حمید ابوطالبی مشاور حسن روحانی نیز ابراز خوشبینی کرده است. آقای ابوطالبی که معاون سیاسی دفتر رییسجمهوری ایران است، در پستی توئیتری با اشاره به سخنرانی دونالد ترامپ نوشته است: «تصویری که ترامپ در سخنرانی اعلام پیروزی به عنوان رییس جمهور از خود نشان می داد، با تصویر او در دوران انتخابات متفاوت بود ،این نکتهای قابل توجه است.»
واکنش نظامیان
یکی از مقام های نظامی ایران که به انتخابات آمریکا واکنش نشان داده است، سرتیپ حسین سلامی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران ایران است. وی روز چهارشنبه گفت تغییر رئیسجمهور آمریکا برای ماتفاوت معناداری ندارد.
آقای سلامی افزود: سیاستهای آمریکا دربارهایران تغییری نمیکند. نظام سیاسی آمریکا اساساً اهدافش ظالمانه است.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی نیز درباره تاثیر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برتحولات خاورمیانه گفت که با توجه به مواضع نامزد برنده، هنوز امکان ارایه برآورد دقیقی در این مورد وجود ندارد. به گفته آقای شمخانی، سیاست جمهوری اسلامی در قبال کشورها تحت تاثیر تغییر رهبران کشورها نیست.
سایر مقام های نظامی ارشد ایران موضعی نگرفته اند. یادآوری می شود تنها چند روز قبل از انتخابات رهبر جمهوری اسلامی گفته بود که مواضع دونالد ترامپ تایید کننده مواضع ضد آمریکایی اوست و دلیل توجه به ترامپ نیز انتقاد صریح از آمریکا است.
آیت اﻟله علی خامنهای روز چهارشنبه ۱۲ آبان در مراسمی که به مناسبت روز ۱۳ آبان برگزارشد، در بیان مواضع ضد آمریکایی خود به مطالب رد و بدل شده بین دو کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا استناد کرد و گفت: «حقایقی که اینها بر زبان راندند دیدید؟ شنیدید؟ اینها آمریکا را افشا کردند. چند برابر چیزهایی را که ما میگفتیم و بعضی باور نمیکردند و نمیخواستند باور کنند، خود اینها گفتند.»
رهبر جمهوری اسلامی به طور تلویحی از دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواهان حمایت کرد و او را مردی که واضحتر و صریحتر سخن میگوید نامید و گفت به همین دلیل «مردم آمریکا بیشتر به او توجه کردند.»