حدود ۷۰ روز به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مانده است و رقابت دو نامزد در این هفته ها شدت یافته است.
در آمریکا نامزدهای انتخابات فارغ از اینکه برای چه دفتر و دستکی تلاش می کنند، یک قاعده خوب دارند که خود را عرضه می کنند. یعنی به مردم می گویند من هستم، من را انتخاب کنید، من به شما سرویس می دهم.
این عرضه کردن، گاهی با حضور خانه به خانه است، گاهی با سخنرانی است و گاهی با استفاده هوشمندانه از سوابق شخصی و کاری است. مثلا کسی که می خواهد عضو شورای محلی آموزش و پرورش شود، سوابق دوران معلمی اش را عرضه می کند، یا می گوید ببینید در زمان عضویت در انجمن اولیا چقدر فعال بودم.
در سمت های بالای انتخاباتی هم چنین است. مثلا هیلاری کلینتون از سوابق خودش به عنوان بانوی اول، یا سناتور نیویورک و یا مقام وزارت خارجه مثال می آورد. یا دونالد ترامپ از تجربیات مالی اش سخن می گوید.
تبلیغات انتخاباتی نیازمند ترفند هایی هم هست. شاید مهمترین اش این باشد که "آن بخش از حقیقت را بگو که به نفع ات باشد".
مثلا، هیلاری کلینتون کمتر از دوران وزارت خود سخن می گوید. او در دوران وزارت با بحران هایی مثل مرگ سفیر آمریکا در لیبی و یا ماجرای استفاده از سرور شخصی برای ایمیل های کاری مواجه شد، پس کمتر درباره آن صحبت می کند. اما درباره سناتوری اش برای ایالت نیویورک سخن می گوید. حالا، همین دوران سناتوری، وقتی بحث به رای مثبت او به جنگ عراق کشیده می شود، او ترجیح می دهد دوران بانوی اولی خود را برجسته کند که به رغم حواشی پیش آمده برای همسرش، دوران طلایی آمریکا را برای خیلی ها یادآوری می کند.
و ترامپ هم وقتی بحث تجارت هنگفت اش به شهر "آتلانتیک سیتی" می رسد، بحث را عوض می کند. چون وقتی او این شهر را ساخت، کارنامه مالی خوبی از خود بر جای نگذاشت و منتقدان او می گویند او اعلام ورشکستگی کرد تا پول پیمانکارها را ندهد.
یکی از عرف های تبلیغاتی در سطح انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، انتشار فایل کامل مالیات سالهای قبل نامزد است. در فایل مالیاتی تمام درآمد های فرد، تمام هزینه ها و اعانه ها ثبت می شود. نامزد ها با اینکار شفافیت مالی خودشان را نشان می دهند و به این ترتیب سعی می کنند اعتماد افکار عمومی را بخرند.
مثلا هیلاری کلینتون که می داند ترامپ چندان تمایلی به انتشار صورت مالیاتی اش نیست، ماه پیش فایل مالیاتی سال ۲۰۱۵ خود و همسرش را منتشر کرد. این خبر بازتاب زیادی داشت و صدها روزنامه نگار به تحلیل جزئیات اعداد و رقم مالیات خانواده کلینتون پرداختند.
این برای ترامپ یک ضعف است که نتوانسته است فایل مالیاتی را منتشر کند. اما ستاد انتخاباتی او هم یک بخش مهمی رو کرده که نقطه ضعف رقیب را به رخ بکشد. پزشک معالج ترامپ گزارش وضعیت پزشکی ترامپ را صادر کرد. آقای دکتر هارولد برن استین گفته که او معاینه و گزارش پزشکی ترامپ را در پنج دقیقه و درحالی که لیموزین منتظر بوده، نوشته است.
البته نحوه و سرعت این نوشتن محل بحث است اما ستاد ترامپ از نقطه قوت خود در مقابل ستاد کلینتون استفاده کرده است. هنوز مشخص نیست خانم کلینتون نیز گزارش پزشکی خود را علنی کند یا نه. از یاد نبریم که خانم کلینتون در آخرین ماههای وزارتش، ناگهان بستری شد. آن زمان اعلام شد، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالاتمتحده به دلیل پیدا شدن لخته خون در بدنش در بیمارستان بستری شده است.
این رقابت در یک ماه آینده جذاب تر هم می شود. قرار است نامزد ها در مقابل هم و در سه مناظره شرکت کنند. هر جمله آنها و هر اظهارنظر در این مناظره ها می تواند بر روی نظر رای دهندگان تاثیر بگذارد.