لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۴۲

بازداشت یک تبعه آمریکایی-لبنانی در ایران به اتهام جاسوسی


رسانه های ایران عکس "نذار زاکا" (نفر سمت راست) را با لباس ارتش آمریکا منتشر کرده اند
رسانه های ایران عکس "نذار زاکا" (نفر سمت راست) را با لباس ارتش آمریکا منتشر کرده اند

رسانه های ایران از بازداشت یک شهروند آمریکایی لبنانی تبار در تهران خبر داده اند.

خبرگزاری مهر به نقل از "منابع آگاه" نوشت فرد دستگیر شده "ارتباطات ویژه ای با جامعه اطلاعاتی و نظامی آمریکا" دارد. تلویزیون دولتی ایران نام این آمریکایی لبنانی تبار را "نزار زاکا" عنوان کرده است.

با این بازداشت، تعداد بازداشتی های آمریکایی در ایران در ماه اخیر به دو نفر و در کل به پنج نفر می رسد.

برخی عکس های منتشر شده از نزار زاکا، وی را در لباس ارتش آمریکا نشان می دهد.

به نوشته واحد مرکزی خبر که نهاد خبری تلویزیون دولتی ایران است، نزار زاکا "ارتباطات بسیار ویژه" با جامعه اطلاعاتی و نظامی آمریکا دارد و از وی به عنوان یک "گنج پنهان" یاد کرده اند. خبرگزاری مهر نیز اتهام او را جاسوسی عنوان کرده است.

یک نظامی دیگر

رسانه های ایرانی نزدیک به نهادهای امنیتی و سپاه، مثل مشرق نیوز، ادعا کرده اند عکس آقای نزار با لباس نظامی، در پایگاه نظامی "ریور ساید" در آمریکا حضور داشته است. معلوم نیست چه زمانی آقای نزار عضو ارتش آمریکا بوده است. اما بازداشت او، یادآور بازداشت امیر میرزای حکمتی است.

آقای حکمتی سال ۹۰ برای دیدار با مادربزرگش به ایران رفت اما به اتهام جاسوسی برای آمریکا بازداشت و به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شد. در دادگاه تجدیدنظر حکم او به ده سال زندان کاهش یافت.

دلیل ایران برای بازداشت و حکم سنگین امیر حکمتی، سابقه خدمت او در ارتش آمریکا بود. آقای حکمتی در سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ به عنوان تفنگدار دریائی در ارتش آمریکا خدمت کرده بود اما در زمان سفر چهارسال پیش به ایران، فعالیتی در ارتش آمریکا نداشت.

با اینکه درباره سابقه نظامی نزار زاکا، اطلاعاتی منتشر نشده، اما برخی سایت های خبری، او را یک فعال اقتصادی معرفی کرده اند. سایت تحلیلی دیگربان، نزار زاکا را یک بازرگان لبنانی معرفی کرد که نایب رئیس "اتحادیه جهانی فناوری اطلاعات (ویتسا)" و دبیرکل "سازمان عربی فناوری اطلاعات و ارتباطات (اجمع)" است.

این اولین سفر وی به ایران نبوده است. نزار زاکا بیست شهریور امسال از سوی شهیندخت مولاوردی معاون حسن روحانی برای شرکت در "دومین همایش بین‌المللی نقش‌آفرینی زنان در توسعه پایدار" به ایران دعوت شده بود.

وی همچنین دو بار و در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۳ به ایران سفر کرد و در چندین همایش شرکت کرد

سال ۱۳۹۲ روزنامه "وطن امروز" در گزارشی، نزار زاکا را یکی از موسسان "انجمن بین‌المللی مدیران ایرانی" معرفی کرده که در یک پروژه امنیتی با نام "پل" مشارکت دارد.

این روزنامه مدعی شده بود پروژه "پل" برنامه‌ای پوششی برای نفوذ آمریکا به ساختارهای سیاسی و اجرایی ایران است.

بعد از توافق ایران با جامعه جهانی، آیت الله خامنه ای بارها درباره نفوذ آمریکا هشدار داده است.

هنوز قوه قضاییه ایران اعلام نکرده نزار زاکا به چه اتهام و از سوی چه نهادی بازداشت شده است.

پنج آمریکایی بازداشت شده در ایران

با بازداشت نزار زاکا، تعداد آمریکایی های بازداشت شده در ایران پنج نفر شد.

ده روز پیش، رسانه ها بازداشت سیامک نمازی، بازرگان با تابعیت دوگانه آمریکایی-ایرانی را تایید کردند. آقای نمازی رئیس بخش برنامه ریزی استراتژیک شرکت کرسنت پترولیوم است که مقر آن در دوبی است. آقای نمازی نخستین شهروند ایرانی آمریکایی است که پس از پذیرش توافق جامع هسته ای ۲۳ تیر ماه، در ایران بازداشت شد.

جیسون رضائیان، خبرنگار آمریکایی ایرانی تبار واشنگتن‌پست در ایران از تابستان سال گذشته در ایران بازداشت است. با اینکه مقام های قضایی ایران می گویند حکم دادگاه او صادر شده، اما دادگاه از ابلاغ حکم او خودداری کرده است.

سعید عابدینی کشیش مسیحی آمریکایی - ایرانی، دیگر زندانی در ایران است. او تابستان سه سال پیش در ایران بازداشت شد. دادگاه ابتدا او را به اعدام محکوم کرد و سپس در دادگاه تجدید نظر حکم او به هشت سال زندان کاهش یافت. عابدینی متهم به تضعیف امنیت ملی از طریق فعالیت تبلیغ مسیحیت شد.

امیر میرزای حکمتی هم دیگر آمریکایی ایرانی تبار است که از چهارسال پیش در ایران زندانی است.

غیر از این پنج نفر، رابرت لوینسون، مأمور پیشین اف‌‌ بی‌آی نیز مدتهاست بعد از سفر به کیش ناپدید شده است. مقامهای آمریکا بارها خواستار همکاری ایران در یافتن او شده اند.

XS
SM
MD
LG